Planuję zakup nowej stacji, moja poprzednia, Twins opisana tutaj jako w107-3 nie sprawdziła się wcale jako higrometr, choć ogólnie była ok.
Od stacji wymagam wiarygodności, powinna posiadać pomiar wilgotności wew. i ew. zewnętrznej., temperatury wiadomo obie, ciśnienie, prognozę w tym śniegu, ew. wschód zachód słońca mile widziany, możliwość podłączenia więcej jak jednego czujnika, dobrze by było aby był z wyświetlaczem.
Po przejrzeniu forum i ofert, zainteresowałam się Oregon bar388hg oraz Xonix te 651/657. Różnica w cenie niewielka. W Xonixach na które patrzyłam zasilanie wg instrukcji musi być podłączone na stałe, baterie to tylko forma podtrzymania ustawień, a nie bardzo mam gdzie estetycznie podłączyć. Przeglądając dłużej to Xonix 657 black ma czujkę do -40 aż (po podłączeniu dodatkowej długiej przewodowej) i ikonkę śniegu oraz wschody zachody i pewnie jakieś inne bajery w przeciwieństwie do Oregona. Na minus zasilanie (ciekawe jak to wychodzi cenowo w stosunku do baterii czy nie drożej). Ogólnie mieszam się już i stanęłam w miejscu. Zastanawia mnie, że Xonix na swojej stronie w ogóle nie przedstawia stacji pogodowych, jedynie zegarki i jakieś różne dziwactwa nie związane z pogodą, nie przyznają się? Może są jeszcze jakieś porządne, sensowne stacje spełniające moje kryteria w podobnych cenach ~250 zł? Jeśli nie to która z tych dwóch jest lepsza?
Pozdrawiam