Jako nowy użytkowników witam wszystkich na forum.
Doświadczenie ze stacjami pogody jakie już mam. Przez pewien czas miałem WH1080 ale musiałem ja sprzedać gdyż były mi pilnie potrzebne pieniądze. Teraz znów myślę nad kupnem stacji pogody jednakże z trochę mniejszym budżetem - max 250zł. Najbardziej zainteresowały mnie dwie stacje:
LaCrosse WS9040
ActiveJet AEL-108
Co do AEL-108 niepokoi mnie trochę częstotliwość, bo nie wiadomo czy jest 433MHz czy 868MHz. Przed zakupem zapytam się sprzedawcy jaką częstotliwość posiada stacja pogody którą sprzedaje. Ale co do tych częstotliwości to wiem, że się różnią podatnością na zakłócenia oraz zasięgiem, ale czy także różnią się częstotliwością co jaki czas dane są przesyłane do stacji bazowej?
Myślę, że nie będę potrzebował podłączenia do PC gdyż niby napaliłem się na to w WH1080 a jednak pobawiłem się tym tydzień a później odeszło w niepamięć.
Na czym zależy mi w stacji pogody:
- dokładny barometr (i tutaj też nie wiem czy w AEL-108 jest dobry czy też nie, jak to jest naprawdę? Czy AEL-108 ma taki sam barometr jak AEL-107 na który posiadacze tej stacji narzekają?)
- w miarę dokładny pomiar wilgotności
-szybka redukcja danych (czyli np jak za oknem pada to żeby stacja szybko podnosiła tą wilgotność a nie idzie ona przez klika godzin jak ślimak
)
- mile widziany punkt rosy, wiatromierz oraz deszczomierz
To chyba wszystko. Pozdrawiam, HawX.