Z odbiorem sygnału DCF 77, nie miałem do tej pory żadnych problemów. Stacja pogodowa i budzik cyfrowy znajdują się w tym samym pokoju, w niewielkiej odległości od siebie. Wskazania obu urządzeń były zawsze poprawne, aż do wczoraj... W oczekiwaniu na jakiś program telewizyjny, spojrzałem na budzik cyfrowy i stwierdziłem że jest 17.17 Po chwili włączyłem telegazetę aby coś jeszcze sprawdzić, a tam czas był inny - 17.22 Porównałem natychmiast wskazania zegarka naręcznego oraz zegara w stacji pogodowej. Obydwa chronometry pokazywały godzinę 17.22
Oznaczało to, że czas w budziku się nagle rozsynchronizował. Symbol anteny cały czas był widoczny, a więc budzik odbierał sygnał. Od razu włączyłem ręczne wyszukiwanie sygnału, antenka zniknęła - po ok. 2 minutach pokazała się ponownie, co oznaczało że budzik "złapał" sygnał. Stwierdziłem, że godzina jest teraz poprawna.
Zastanawiam się, co mogło być przyczyną błędnych wskazań budzika? Nadmieniam, że urządzenia nie były przenoszone - zawsze znajdują się w tym samym miejscu. Nie włączałem też jakichkolwiek urządzeń, które mogłyby zakłócić sygnał. Ki diabeł...
![Mrugnięcie ;)](http://stacjepogody.waw.pl/Smileys/default/wink.gif)