Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Odbiór sygnału DCF 77 w Polsce  (Przeczytany 70072 razy)

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odbiór sygnału DCF 77 w Polsce
« dnia: 17 Września, 2010, 11:31:23 »
Tu i ówdzie można przeczytać o problemach użytkowników z odbiorem sygnału DCF 77. Zachęcam do przeczytania informacji o warunkach technicznych odbioru tego sygnału na terenie naszego kraju:  
« Ostatnia zmiana: 17 Września, 2010, 11:33:03 wysłana przez Serenator »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« dnia: 17 Września, 2010, 11:31:23 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
Odp: Odbiór sygnału DCF 77 w Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada, 2010, 11:40:46 »
Z odbiorem sygnału DCF 77, nie miałem do tej pory żadnych problemów. Stacja pogodowa i budzik cyfrowy znajdują się w tym samym pokoju, w niewielkiej odległości od siebie. Wskazania obu urządzeń były zawsze poprawne, aż do wczoraj... W oczekiwaniu na jakiś program telewizyjny, spojrzałem na budzik cyfrowy i stwierdziłem że jest 17.17 Po chwili włączyłem telegazetę aby coś jeszcze sprawdzić, a tam czas był inny - 17.22 Porównałem natychmiast wskazania zegarka naręcznego oraz zegara w stacji pogodowej. Obydwa chronometry pokazywały godzinę 17.22
Oznaczało to, że czas w budziku się nagle rozsynchronizował. Symbol anteny cały czas był widoczny, a więc budzik odbierał sygnał. Od razu włączyłem ręczne wyszukiwanie sygnału, antenka zniknęła - po ok. 2 minutach pokazała się ponownie, co oznaczało że budzik "złapał" sygnał. Stwierdziłem, że godzina jest teraz poprawna.
Zastanawiam się, co mogło być przyczyną błędnych wskazań budzika? Nadmieniam, że urządzenia nie były przenoszone - zawsze znajdują się w tym samym miejscu. Nie włączałem też jakichkolwiek urządzeń, które mogłyby zakłócić sygnał. Ki diabeł...  ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada, 2010, 12:50:59 wysłana przez Serenator »

Offline Mikey

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH1080, KRUPST SL-53035P
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada, 2010, 16:59:25 »
Mi tak się nieraz dzieje w zegarku sterowanym radiowo ( 2-3 razy w roku), nie wiem co jest przyczyną, dodam, że posiadam go od 2 lat i nie był nigdy przenoszony, czy zakrywany jakimś przedmiotem, wystarczyło tylko go zresetować i za pierwszym razem łapał sygnał. Ostatnio tak mi się stało jakieś 3 miesiące temu, gdzieś na początku sierpnia. ;)

Offline Mike60

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopada, 2010, 20:41:39 »
@Mikey
Zalezy i gdzie mieszkasz.
U mnie tylko przy oknie mam sygnal.
Kilka KM dalej  ;D

Offline makatrio

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: AURIOL 4-LD2630
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego, 2011, 15:38:40 »
Witam spotkał się może ktoś z czymś takim, że stacja pogodowa spóźnia się dokładnie o godzinę ?? Powodem może być to że została ona zakupiona w Szkocji? Gdzie między naszym krajem a Szkocją jest dokładnie godzina różnicy. Chociaż nie powinno to mieć chyba znaczenia. Próbowałem już w każdym miejscu w domu łapać sygnał i z samym odbiorem sygnału niema żadnego problemu ale  za każdym razem jest ta godzina różnicy.

Offline Piotrek_P

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Viking/Abatronic 02 047 (WH1090)
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego, 2011, 18:55:39 »
A czy ta stacja nie ma możliwości ustawienia strefy czasowej?

Offline mariusz

• Cirrus
  • *
    • www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IGMINAPA3
  • Typ stacji: Conrad HP 1003
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego, 2011, 19:46:06 »
Ja kupiłem w Anglii zegar - budzik sterowany przez DCF, kiedy przywiozłem go do Polski też pokazywał o jedną godzine do tyłu. Ustawiłem w nim tylko strefę czasową na naszą i już pokazuje aktualną godzinę. Więc spróbuj znaleźć w niej korygowanie strefy czasowej ustaw na naszą i po problemie.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego, 2011, 21:52:52 »
Witam spotkał się może ktoś z czymś takim, że stacja pogodowa spóźnia się dokładnie o godzinę ?? Powodem może być to że została ona zakupiona w Szkocji? Gdzie między naszym krajem a Szkocją jest dokładnie godzina różnicy. Chociaż nie powinno to mieć chyba znaczenia. Próbowałem już w każdym miejscu w domu łapać sygnał i z samym odbiorem sygnału niema żadnego problemu ale  za każdym razem jest ta godzina różnicy.

Jeżeli kupiona w Szkocji, to może zamiast DCF odbiera sygnał MSF z Rugby w Anglii. Zobacz podobny problem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1176724.html
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego, 2011, 22:53:56 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline makatrio

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: AURIOL 4-LD2630
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lutego, 2011, 11:02:55 »
Strefę czasową mogę zmienić ale dotyczy to tylko wschodów i zachodów słońca godzina W ustawieniach zegara niestety nie mam możliwości zmiany strefy czasowej. Najprawdopodobniej odbieram ten sygnał MSF z Anglii a nie DCF  z Niemiec. Pozostanie mi tylko ustawienie zegara ręcznie ale to z automatu wyłącza opcje korygowania czasu drogą radiową.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lutego, 2011, 09:01:00 »
[...] Najprawdopodobniej odbieram ten sygnał MSF z Anglii a nie DCF  z Niemiec. [...]

I tak właśnie jest. Zegary/ki zakupione na Wyspach Brytyjskich czy też w Irlandii, przystosowane są do odbioru sygnału MSF. Nie ma możliwości odbioru przez nie sygnału DCF, choćby dlatego że sygnał MSF emitowany jest na innej częstotliwości (60,0 kHz) w odróżnieniu od DCF (77,5 kHz).
Nie jestem pewien ale może są takie zegarki, które mają możliwość odbioru obydwu sygnałów ale wówczas muszą posiadać możliwość wyboru jednego z sygnałów, bądź to poprzez menu lub przełącznik na obudowie zegara.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego, 2011, 09:06:52 wysłana przez Serenator »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Grudnia, 2011, 11:52:32 »
Witam!
Reaktywowałem wątek  ;D
Mam pytanie - kiedy następuje synchronizacja zegara? Mam stację WS1080.
Ma wyświetlaczu pojawiają mi się takie kombinacje:
1. symbol antenki i symbol DSF,
2. symbol DCF bez antenki,
3. brak symboli.
4. nie pamiętam czy było tak: antenka bez DCF

Wydaje mi się, że jak nie ma symboli stacja nie pobiera danych DCF ponieważ nawet 1-2 min po pełnej godzinie dane ze stacji są przekazywane a jak jest antenka i DCF stacja zawiesza pokazywanie danych z czujników zewnętrznych na kilka minut. Tak więc wynika z tego, że jak nie ma symboli stacja ma zsynchronizowany czas i nie "nasłuchuje".
Pozdrawiam

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Grudnia, 2011, 13:33:23 »
Witam!
Reaktywowałem wątek  ;D
Mam pytanie - kiedy następuje synchronizacja zegara? Mam stację WS1080.
Ma wyświetlaczu pojawiają mi się takie kombinacje:
1. symbol antenki i symbol DSF,
2. symbol DCF bez antenki,
3. brak symboli.
4. nie pamiętam czy było tak: antenka bez DCF

Wydaje mi się, że jak nie ma symboli stacja nie pobiera danych DCF ponieważ nawet 1-2 min po pełnej godzinie dane ze stacji są przekazywane a jak jest antenka i DCF stacja zawiesza pokazywanie danych z czujników zewnętrznych na kilka minut. Tak więc wynika z tego, że jak nie ma symboli stacja ma zsynchronizowany czas i nie "nasłuchuje".
Pozdrawiam

Odpowiedź na swoje pytanie, znajdziesz w poniższym wątku:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=370.0
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia, 2011, 13:37:38 wysłana przez Serenator »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lutego, 2012, 14:04:24 »
mi w serwisie do którego zadzwoniłem powiedziano mi że synchronizacja następuję około 2 w nocy
Tak właśnie jest w "normalnych" zegarach sterowanych radiowo. Synchronizacja następuje tylko raz na dobę - chyba właśnie o godzinie 0 UTC a więc naszego czasu o 1 lub 2 w nocy w zależności od tego czy mamy czas letni czy zimowy.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Sierpnia, 2012, 08:03:19 »
Jeśli ktoś chciałby uzupełnić swoją wiedzę na temat sygnału DCF 77 a także zobaczyć zdjęcia wyposażenia stacji nadawczej tego sygnału, może to zrobić wchodząc pod poniższy adres:
http://www.dcf77.comxa.com/odcf77.php

Natomiast pod poniższym linkiem można zapoznać się z wyglądem i budową modułu odbiorczego sygnału DCF 77:
http://www.dcf77.comxa.com/budowa.php
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia, 2012, 08:07:53 wysłana przez Serenator »

Offline geofinder

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 10
    • Stacja meteo - Rososz
  • Typ stacji: Viking 02041, Renkforce WH2600, Ecowitt GW1002
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lutego, 2014, 21:47:23 »

Witam. U mnie godzina jest dobrze ustawiona i synchronizowana, ale strefa jest ustawiona na 0. Może coś źle zrobiłem. Gdy po raz pierwszy ustawiałem godzinę ręcznie, zmieniłem następnie strefę na +1 co spowodowało zmianę czasu o godzinę, którą jeszcze raz ustawiłem. Ale gdy stacja złapała sygnał DCF czas automatycznie zmienił się o godzinę. Zmieniłem tylko strefę na 0 i jest ok. Czas dobrze jest odczytywany po przesłaniu danych na PC.

Pozdrawiam