Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WS2800  (Przeczytany 33504 razy)

Offline kotesk

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 3
    • Trzebiez pogoda ws2300
Odp: WS2800
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Styczeń, 2011, 12:36:12 »
@szopler

:) hehe dipol giety w sposób profi :) dlatego masz te 1,15 GHz heheh.
Wrzuć akku na jakąś ladowake z pomiarem pojemości i puść na min 10 cykli ladowania formujacego ( modelarze takowe maja ) . Przynajmniej wykluczysz akku .Przy wymianie na nowe nie stosuj wiekszej pojemności niz podana . Wieksza pojemność akku ma wieksze prady upływu. Solar w takim przypadu bedzie miał znaczne problemy aby wogóle utrzymać akku w stanie naladowania , o ladowaniu juz nie wspomne . Cala energia solara moze zostać "spozyta" na upływ akku .

NIMH akku generalnie maja kiepskie parametry utrzymania energii . Co zreszta mozna lawo sprawdzić . Naładuj akku do 100% połóz na jeden lub dwa dni i rozładuj z pomiarem energii . Zobaczysz ile zostało :) . Davis zamiast takiego ( taniego ) rozwiazania zastosował specjalny kondensator ladowany przez solar . Z kondensatora nie akku nadajnik czerpie energie , jak jej zabraknie to enegria jest pobierana z baterii litowej.

Przed zakupem 2800 uchorniły mnie opinie forów zagranicznych . Problem wiatromierza jest czesto poruszany . Taka jego uroda  .

Osobiście dołozylbym jeszcze jeden solarek  3 V za 9 zł równolegle do tego oryginalnego a akku dal  niklowo kadmowe  ( te maja znacznie lepsze parametry od NIMH ale upierdliwa przypadłość - tzw pamieć naładowania ) lub  LIPO ( litowo polimerowe ) ale to wymaga ingerencji w układ ladowania. Pomysł na zasilanie słoneczne w ten sposób byl juz poruszany na forum , któryś z kolegów zastosowłą ladowarke od komórek z takim akku  .

Pozdrawiam .
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń, 2011, 12:51:23 wysłana przez kotesk »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #30 dnia: 24 Styczeń, 2011, 12:36:12 »

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Typ stacji: TFA Primus / Technoline ws2800 / Hama EWS 800 / TFA Spectro / i jakieś z biedronki
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Marzec, 2011, 10:31:00 »
Parę uwag po kilku miesiącach użytkowania LaCrosse WS2800IT:
- wiatromierz albo przymarza albo przy takiej temperaturze jak obecnie siada mu zainstalowany fabrycznie pakiet akumulatorków - planuję rozebrać na wiosnę i wymienić na coś solidnego
- czujnik temperatury - kwalifikacja do przeróbek (obudowa, płytka z czujnikiem). Za duża bezwładność - słaba wymiana powietrza w okolicach sensora. Łatwe do poprawy + zakup baterii litowych.
- deszczomierza jeszcze nie montowałem, ale sądzę, że konieczna będzie wymiana ładowalnych alkalicznych akumulatorków made in china na jakieś markowe...

Pozdro!

jak z deszczomierzem? zamontowany? Mi po miesiącu użytkowania siadły w nocy baterie - od godziny 22.00 do poranka pokazywało "------", jak wstałem odczyt już był. Trochę mnie dziwi bo wczoraj było słonecznie ipowinny sie podładować. Jak przyjdą pochmurne dni to pewnie wcześniej jeszcze padnie. I tu pytanie jak w nocy straci łączność a będzie padać, to czy rano odczyt się pojawi np. 2,5mm, czy będzie "0" ? Myślałem o zamontowaniu mocniejszych aku, ale pewnie solar ich nie doładuje do końca. myślę że obecne też są ok, ale za krótki dzień i wydajność solara jest niewystarczająca by zapewnić moc.
« Ostatnia zmiana: 23 Marzec, 2011, 10:34:59 wysłana przez Epwaspotter »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Marzec, 2011, 14:54:52 »
[...]Mi po miesiącu użytkowania siadły w nocy baterie - od godziny 22.00 do poranka pokazywało "------", jak wstałem odczyt już był. Trochę mnie dziwi bo wczoraj było słonecznie ipowinny sie podładować. Jak przyjdą pochmurne dni to pewnie wcześniej jeszcze padnie. I tu pytanie jak w nocy straci łączność a będzie padać, to czy rano odczyt się pojawi np. 2,5mm, czy będzie "0" ? Myślałem o zamontowaniu mocniejszych aku, ale pewnie solar ich nie doładuje do końca. myślę że obecne też są ok, ale za krótki dzień i wydajność solara jest niewystarczająca by zapewnić moc.

Jeśli chodzi o akumulatorki, to proponuję stosować markowe. Najlepsze są Energizer bądź Duracell. I to możliwie największe dostępne pojemności. No chyba, że stacja nie będzie w stanie ich do końca doładować. Natomiast do reanimacji starszych akumulatorkow, które szybko się rozładowują, polecam ładowarkę "Techno Line" BC 700 lub BC 900.

Jest ładowarka uznana chyba za najlepszą na rynku. Posiada opcję refresh, czyli odświeżanie. Stare akumulatorki, ktore praktycznie chciałem wyrzucić reaktywowała i były jak nowe  :)
« Ostatnia zmiana: 23 Marzec, 2011, 15:00:47 wysłana przez Serenator »

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
  • Typ stacji: TFA Primus / Technoline ws2800 / Hama EWS 800 / TFA Spectro / i jakieś z biedronki
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Marzec, 2011, 21:29:07 »
po zsynchronizowaniu stacji z PC, w programie pokazuje mi stan aku czujników i wszystkie są full (na początku gdy czujnik wiatru i deszczu nie były uruchomione - też tak było   ???) według instrukcji czujnik deszczu może automatycznie wejść w tryb "bezczynności"  - zatrzymanie wysyłania sygnału gdy poziom bat jest zbyt niski, po wykryciu wystarczającego poziomu naładowania baterii sygnał jest ponownie wysyłany.  I to chyba był ten stan, zobaczymy czy się powtórzy np, w bardziej pochmurne dni, i czy podczas deszczu w nocy będąc w tym trybie mimo wszystko pokaże się wynik.    Co do aku, sądzę że zakup mocniejszych nic nie da, bo po pewnym czasie czujnik deszczu zeżre zapas mocy a solar nie doładuje nigdy na maks lub chociaż do zapewnienia pracy w nocy  :-\

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Marzec, 2011, 09:04:23 »
[...] Co do aku, sądzę że zakup mocniejszych nic nie da, bo po pewnym czasie czujnik deszczu zeżre zapas mocy a solar nie doładuje nigdy na maks lub chociaż do zapewnienia pracy w nocy  :-\

Nie jestem w stanie tej tezy potwierdzić ani zanegować, ponieważ nie miałem do czynienia z solarem  :) Mogę jedynie odnieść taki przypadek i porównać (nie wiem czy słusznie) z telefonem bezprzewodowym typu DECT. Oryginalne akku dołączone do niego miały po 700 mAh każdy. Co prawda w instrukcji napisano aby stosować tylko te dedykowane, ale ja zakupiłem pojemniejsze, to jest po 1000 mAh każdy i takie zastosowałem. Okazało się, że wszystko działa poprawnie (wydłużył się też czas działania telefonu   ;D  ), akku ładują się co prawda dłużej ale nie ma się co dziwić, przecież są o większej pojemności. Powtórzę - nie wiem, jak to wyglądałoby w przypadku solaru i czy można tu zastosować analogię  :)
« Ostatnia zmiana: 24 Marzec, 2011, 10:42:31 wysłana przez Serenator »

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Kwiecień, 2011, 12:42:24 »
po ostatnich obserwacjach wygląda na to, żę działanie czujnika deszczu sterowane jest przez termo/hydro i jak deszczomierz ma za słaby aku to go wyłącza i czeka aż doładuje (wtedy na stacji mam "-------mm"), zauważyłem też, że podczas pochmurnego dnia potrafi wyłączyć nadawanie nawet rano a nie jak ostatnio tylko w nocy, jeszcze co mnie zaskoczyło, to to iż mimo braku sygnału a dość dużego opadu deszczu w nocy, rano po odzyskaniu mocy i sygnału wynik (tutaj 5,6mm) się na szczęście pokazał.  Zamierzam wymienić aku.

zakupiłem powyższą ładowarkę bc-900 i 4 aku SANYO 2700mAh a tu kolejny zgrzyt, po włożeniu aku i ustawieniu funkcji ładowania z testowaniem pokazało:
1: 1123 mAh
2: 2.46 Ah   (tu jest ok)
3: 1322 mAh
4. 1416 maAh

dodam że ładowałem zalecanym prądem 200mA, może jeszcze się nie uformowały lub sprzedali mi jakieś lipne albo leżaki?  kurde w końcu nowe SANYO?!

powtórzę jeszcze ładowanie z testowaniem na tych 3 :/

- co o tym wszystkim sądzicie?
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień, 2011, 12:44:26 wysłana przez Epwaspotter »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Kwiecień, 2011, 13:13:34 »

zakupiłem powyższą ładowarkę bc-900 i 4 aku SANYO 2700mAh a tu kolejny zgrzyt, po włożeniu aku i ustawieniu funkcji ładowania z testowaniem pokazało:
1: 1123 mAh
2: 2.46 Ah   (tu jest ok)
3: 1322 mAh
4. 1416 maAh

dodam że ładowałem zalecanym prądem 200mA, może jeszcze się nie uformowały lub sprzedali mi jakieś lipne albo leżaki?  kurde w końcu nowe SANYO?!

powtórzę jeszcze ładowanie z testowaniem na tych 3 :/

- co o tym wszystkim sądzicie?

Spokojnie, akumulatory są dobre :). To znany problem BC-900/700. Ładowarka ma problem z prawidłowym rozpoznaniem końca ładowania (-dV) - przy ładowaniu dużych akumulatorów małym prądem. 200mA stosuje się przy małych akumulatorach, przy 2700mA proponuje zastosować 500-700mA. Ładuj większym prądem i jak -dV uzna je przedwcześnie za full to włącz ponownie "charge".
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień, 2011, 13:24:23 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Kwiecień, 2011, 13:26:25 »
uff, dzięki za info, powtórzę cykl prądem 500mA

Offline jezjacek

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: Auriol H13726
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Kwiecień, 2011, 13:32:52 »
Nie wiem czy dobrze zrobiłeś kupując zwykłe akumulatory. Lepiej byłoby kupić Eneloopy, praktycznie się nie samo rozładowują.

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Kwiecień, 2011, 13:37:53 »
no tak, ale tam nie ma chwili, że urządzenie nie pobiera prądu z aku, pobór jest 24/h, więc aku się same nie rozładują :P

do aparatu pewnie kupie eneloopy

Offline jezjacek

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: Auriol H13726
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Kwiecień, 2011, 23:44:41 »
Zwykłe akumulatory są dobre jeśli wyczerpiemy je przez tydzień dwa, potem oprócz zużycia roboczego daje znać samorozładowanie  (ok 1,5%/dzień). A przecież w stacji mają chodzić i rok.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Kwiecień, 2011, 08:31:41 »
Spokojnie, akumulatory są dobre :). To znany problem BC-900/700. Ładowarka ma problem z prawidłowym rozpoznaniem końca ładowania (-dV) - przy ładowaniu dużych akumulatorów małym prądem. 200mA stosuje się przy małych akumulatorach, przy 2700mA proponuje zastosować 500-700mA. Ładuj większym prądem i jak -dV uzna je przedwcześnie za full to włącz ponownie "charge".

??? BC 700 używam mniej więcej od trzech lat i muszę szczerze przyznać, że z takim stwierdzeniem spotykam się poraz pierwszy. Natomiast spotykałem opinię, wręcz odwrotną. A mianowicie, że ładowarka ta ma problem z rozpoczęciem ładowania akumulatorów całkowicie rozładowanych. Trzeba je trochę podładować używając innej ładowarki a następnie kontynuować ładowanie przy pomocy BC. Ja nie miałem do tej pory kłopotu z ładowaniem żadnego akumulatorka, czy to markowego, czy to "no name" i to bez względu na pojemność. Ładuję zazwyczaj prądem 200 mA, bo to po pierwsze: prąd domyślny a po drugie: nie miałem przypadku aby mi się spieszyło i musiałbym szybko podładować akku. Chyba raz na początku, tak dla ciekawości, wybrałem wyższy prąd ale nie było żadnych niespodzianek. Być może jakąś rolę odgrywa tu wersja firmware a może po prostu trafił mi się jakiś wyjątkowy egzemplarz  :)
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień, 2011, 12:58:28 wysłana przez Serenator »

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Kwiecień, 2011, 08:55:20 »
dziś po ładowaniu prądem 500mA pokazało ok 2,6-2,7Ah na wszystkich 4, więc jest ok. pozdr

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Kwiecień, 2011, 13:46:03 »
??? BC 700 używam mniej więcej od trzech lat i muszę szczerze przyznać, że z takim stwierdzeniem spotykam się poraz pierwszy.

Gdzieś czytałem, że prąd ładowania powinien wynosić minimum 0.33 pojemności akumulatora (0.33C), bo tylko wtedy prawidłowo działa wykrywanie końca ładowania metodą minus delta V.

Zresztą zobacz cytat z instrukcji innej podobnej ładowarki (MH-C9000):

"Symbol C oznacza pojemność ogniwa. Na przykład 0.1C dla akumulatora o pojemności 2700 mAh oznacza 270 mAh. Ładowanie prądem poniżej 0.33C lub powyżej 1 nie jest zalecane. Zbyt wolne ładowanie może nie uruchomić systemów zabezpieczających, zbyt szybkie może spowodować uszkodzenie akumulatorów."

Dla SANYO 2700mAh prąd 0.33C to 891mA (0.33x2700). Czyli dla tak dużej pojemności akumulatora, minimalny prąd ładowania powinien wynosić ~900mA (aby zabezpieczenie -dv zadziałało poprawnie).   
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień, 2011, 13:55:58 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Kwiecień, 2011, 14:39:58 »
Gdzieś czytałem, że prąd ładowania powinien wynosić minimum 0.33 pojemności akumulatora (0.33C), bo tylko wtedy prawidłowo działa wykrywanie końca ładowania metodą minus delta V.
[...]

Rzeczywiście, coś w tym jest...  :) Przypomniałem sobie test tej ładowarki:
http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/ladowarki/2009/05/test-ladowarki-technoline-bc-700.aspx

Napisano tam:
Warto przy tym wiedzieć, że w przypadku akumulatorów o pojemności powyżej 2000 mAh należy używać prądu ładowania 500 lub 700 mA, a dla małych ogniw AAA tylko najmniejszego - 200 mA.

Prawdę powiedziawszy zupełnie o tym zapomniałem, ładuję tak jak wyżej pisałem. Być może jest tak dlatego, że najczęściej ładuję właśnie ogniwa AAA  :) Jeśli mi się zdarzy, że będę ładował akku AA, muszę o tej zasadzie pamiętać.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień, 2011, 14:42:03 wysłana przez Serenator »