A z jaką stacją porównywałeś i czy brałeś pod uwagę wysokość (piętro w bloku)? Myślę, że na każdym piętrze może być już 0.5 hPa różnicy. Im wyższa wysokość tym ciśnienie jest mniejsze...
Tak brałem pod uwagę wysokość nad poziomem morza (przy wyliczaniu ciśnienia REL).
Będąc we Wrocławiu zabrałem stację ze sobą - byłem na podobnej wysokości co lotnisko Strachowice.
Poza tym porównywałem z new.meteo.pl. Cały czas różnica oscylowała w okolicach 10hPa (zaniżone).
Obecnie ustawiłem ręcznie ciśnienie właśnie z new.meteo.pl
Jak narazie wszystko się zgadza co do hPa
Tak, że po prostu stawiam na to, że stacja ma źle skalibrowany odczyt ciśnienia bezwzględnego, którego nie da się ustawić. Zatem przy ciśnieniu względnym ustawiłem na żywca z wykresu.
Błąd wyszedł jak zacząłem dokładnie wyliczać ciśnienie względne. Miałem konkretne dane (wysokość z GPS, do tego miałem rzędne z mapy geodezyjnej). Wcześniej tego nie widziałem, gdyż wysokość miałem inną (za wysoko w obłoki wystrzeliłem
).
teraz podszedłem do tego profesjonalniej i wyszedł błąd.
Przeanalizowałem wykresy z odczytów i nie ma mowy o żadnych dziwnych skokach ciśnienia. Stacja po prostu na starcie ma za małe ciśnienie bezwzględne - a na jego podstawie liczy się przecież ciśnienie względne.