Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja z nasłonecznieniem  (Przeczytany 4246 razy)

Offline cinas

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Stacja z nasłonecznieniem
« dnia: 28 Listopada, 2010, 22:05:25 »
Witam forumowiczów!

Szukam niedrogiej stacji pokazującej nasłonecznienie. Chciałbym też,aby dało się zgrać z niej dane do komputera i żeby posiadała dwa czujniki temperatury. W wyszukiwarce znalazłem jedynie bardzo drogie stacje, powyzej 1500 zł, które miały pełno innych funkcji dla mnie nieprzydatnych...

Wszelkie sugestie mile widziane - 3 fukncje: nasłonecznienie i dwie temperatury.

cinas

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja z nasłonecznieniem
« dnia: 28 Listopada, 2010, 22:05:25 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Stacja z nasłonecznieniem
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopada, 2010, 08:10:35 »
Witam forumowiczów!

Szukam niedrogiej stacji pokazującej nasłonecznienie. Chciałbym też,aby dało się zgrać z niej dane do komputera i żeby posiadała dwa czujniki temperatury. W wyszukiwarce znalazłem jedynie bardzo drogie stacje, powyzej 1500 zł, które miały pełno innych funkcji dla mnie nieprzydatnych...

Wszelkie sugestie mile widziane - 3 fukncje: nasłonecznienie i dwie temperatury.

cinas

Obawiam się, że takiej stacji nie znajdziesz. Po zaznaczeniu w wyszukiwarce tylko jednego kryterium, czyli nasłonecznienia, pokazało się 6 wyników. Jednak są to stacje, które po pierwsze: mają wiele innych nieprzydatnych, jak piszesz dla Ciebie funkcji, po drugie: nie są tanie, co również nie spełnia Twojego kryterium. Nie ma na rynku stacji, która miałaby tylko opcję nasłonecznienia i temperatury. Producenci i użytkownicy wychodzą z założenia, że ważniejsze są łączne opcje pomiaru temperatury, wilgotności i ciśnienia. I te opcje mają nieomal wszystkie tanie stacje. Droższe natomiast, dodatkowo mierzą kierunek i siłę wiatru, wskazują punkt rosy czy właśnie nasłonecznienie. Przesyłają też dane do komputera.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada, 2010, 09:52:18 wysłana przez Serenator »

Offline Voohan

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Stacja z nasłonecznieniem
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia, 2010, 08:18:11 »
Chodzi ci o sondę UV? Tu chyba jest coś takiego, http://www.pixmania-pro.pl/pl/pl/06905026/art/oregon-scientific/stacja-pogodowa-bar988hg-sonda-uv-uvr128.html

W wyszukiwarce stacji tu: http://stacje-pogody.pl/133_opinie_stacja_pogody_oregon_scientific_bar988hg.html

Wskaźnik nasłonecznienia a wskaźnik promieniowania UV, to nie to samo  :) Kolega @cinas wyraźnie poszukuje stacji, która ma opcję nasłonecznienia.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia, 2010, 08:20:04 wysłana przez Serenator »