Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Wilgotność - Niezrozumiałe zjawisko  (Przeczytany 15751 razy)

Offline Piotrek_P

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Viking/Abatronic 02 047 (WH1090)
Wilgotność - Niezrozumiałe zjawisko
« dnia: 05 Grudnia, 2010, 19:44:13 »
Witam,

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem stacji pogodowej, więc żeby się nią nacieszyć skrupulatnie obserwuję pomiary meteo.  ;D. Co do tematu. Przez cały dzień wilgotność wewnątrz pokoju miałem ~30%. Teraz na wieczór uchyliłem okno i zauważyłem że wilgotność w pokoju bardzo szybko spada. Teraz jak piszę tego posta to mam już 17%. Na zewnątrz mam ~70% wilgotności. Czym może być spowodowany ten spadek wewnątrz? Tendencja powinna być chyba w górę?

Po ~2 godzinach.
Okno zamknąłem i obserwuję że wilgotność wewnątrz wzrasta. Teraz 21%. Ciekawe?

Pozdrawiam
Piotrek
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia, 2010, 20:36:55 wysłana przez Piotrek_P »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Wilgotność - Niezrozumiałe zjawisko
« dnia: 05 Grudnia, 2010, 19:44:13 »

Offline Alek123

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: Davis Vantage Vue
Odp: Wilgotność - Niezrozumiałe zjawisko
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia, 2010, 21:22:15 »
Hej!

Zwróć uwagę na pewien aspekt tej sprawy a mianowicie masę powietrza jaka napłynęła nad twoje okolice. Powietrze zimne szczególnie polarnokontynentalne jest powietrzem suchym (dlatego latem jest bardzo gorąco a zimą bardzo zimno). Wilgotność jaka była w Twoim pokoju potocznie mówiąc postanowiła zasilić szeregi powietrza zewnętrznego. Dlatego zimą nie powinno się wietrzyć domu gdyż sprawia to że wilgotność zaczyna gwałtownie spadać.

Pozdrawiam!

Offline Piotrek_P

• Cirrocumulus
  • **
  • Typ stacji: Viking/Abatronic 02 047 (WH1090)
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Grudnia, 2010, 21:46:15 »
Tego nie wiedziałem. Przyjąłem prostą zasadę, że jak na zewnątrz 70% i otworzę okno to wewnątrz wilgotność zacznie się "mieszać" i pójdzie w góre.

Teraz mam już 24% przy zamkniętym oknie.
Poobserwuję co się będzie działo  :)

Dzięki i pozdrawiam
Piotrek

Offline Alek123

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia, 2010, 22:29:31 »
Przy szczelnie zamkniętym oknie wilgotność zacznie wzrastać. Temperatura jest wyższa niż na dworze poza tym ludzie też wydzielają parę wodną z organizmu, w końcu nie jesteśmy z plastiku :D

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudnia, 2010, 08:30:42 »
[...] Dlatego zimą nie powinno się wietrzyć domu gdyż sprawia to że wilgotność zaczyna gwałtownie spadać.

Pozdrawiam!

Pomieszczenie należy wietrzyć zarówno latem, jak i w zimie. Wystarczy 10 minut intensywnego wietrzenia. I nie ma to nic wspólnego z jakimikolwiek wskazaniami stacji. Po prostu trzeba zapewnić wymianę powietrza. Ma to znaczenie również prozdrowotne  :)
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia, 2010, 08:32:51 wysłana przez Serenator »

Offline Alek123

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Grudnia, 2010, 09:58:18 »
Nie no oczywiście nie miałem na myśli aby zamknąć się szczelnie w domu i czekać aż stężenie CO2 wzrośnie na maksa :P Chodziło mi o to że wietrzenie w zimie jest przyczyna spadku wilgotności w domu. (Są to słowa prof Alojzego Wosia z UAM w Poznaniu) Tak więc jeśli ktoś lubi wilgotny klimat to wietrzenie nie będzie sprzyjać jego utrzymaniu w pokoju :P

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Grudnia, 2010, 14:35:44 »
Tutaj jest super wyjasnione dlaczego powietrze chlodne wpadajac do pokoju powoduje spadek wilgotnosci,  no moze nie bezpośrednio ale przy pomocy wzorów .

Winna jest temperatura i mozliwość magazynowania pary wodnej przez powietrze w danej temp i cisnieniu

Generalnie termodynamika i przemiany 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilgotność_powietrza

Pozdrawiam

PS Alek 123 Pan Salomonik gdyby LKE było w/g starych zasad nie do konca byłby przekonany o tym co piszesz :) drugi krąg wielce mozliwy .. :) cos kiedys takiego  podobnego baknołem na egzaminie  i zaliczyłem drugie podejscie . To były czasy a teraz masz komp i testy ...
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia, 2010, 14:48:22 wysłana przez kotesk »

Offline Alek123

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Grudnia, 2010, 19:34:53 »
Tutaj jest super wyjasnione dlaczego powietrze chlodne wpadajac do pokoju powoduje spadek wilgotnosci,  no moze nie bezpośrednio ale przy pomocy wzorów .

Winna jest temperatura i mozliwość magazynowania pary wodnej przez powietrze w danej temp i cisnieniu

Generalnie termodynamika i przemiany 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilgotność_powietrza

Pozdrawiam

PS Alek 123 Pan Salomonik gdyby LKE było w/g starych zasad nie do konca byłby przekonany o tym co piszesz :) drugi krąg wielce mozliwy .. :) cos kiedys takiego  podobnego baknołem na egzaminie  i zaliczyłem drugie podejscie . To były czasy a teraz masz komp i testy ...

Hehe pamiętam zdawanie LKE w dawnych czasach :) gdy nie było jeszcze komputerów :) Chociaż teraz gdy patrzę jak to wygląda współcześnie to stwierdzam że stary system był całkiem spoko. Pozdro!

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego, 2011, 12:25:25 »
Jako nowy użytkownik witam na wstępie wszystkich pozostałych forumowiczów :)

Temat dotyczy dość dziwnych wartości jakie prezentuje od paru dni moja stacja pogody Oregon 310HG. Otóż zauważyłem, że wilgotność w pomieszczeniu, którą wyświetla stacja spada do skrajnie niskich wartości. Najniższa odnotowana to 3%. Najwyższa obecnie to 36%. Tak niskie wartości uzyskałem wczoraj przy wietrzeniu pomieszczenia przy mrozie na dworze rzędu -3 st. C. Przeczytałem powyższe posty i już wiem, że wilgotność miała prawo spaść, ale czy aż tak bardzo? Stacja jest umieszczona w sypialni, gdzie wcześniej miałem wilgotności maksymalne do ok. 50%. Obecnie tylko 35%. Czy te objawy sygnalizują, że wilgotnościomierz w stacji fiksuje? Aktualnie jest 21%, co w dalszym ciągu uważam za niską wartość.

Offline airbites

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego, 2011, 23:08:41 »
Masz pojemnik na wodę? takie które wiesza sie na kaloryferze. Bo jak nie masz to nie ma co dziwic.

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lutego, 2011, 07:53:29 »
Takich nawilżaczy ceramicznych na kaloryfery nie mam, ale za to zacząłem używać nawilżacza elektrycznego. Wilgotność aktualnie wzrosła do ok 43%. Dodatkowo ów nawilżacz posiada zwykły, mechaniczny higrometr, który pokazuje praktycznie takie same wartości wilgotności jak stacja. Czyli stacja jest OK, tak sądzę. Co ciekawe, producent podaje zakres wilgotności dla stacji 25-95%, więc nie wiem jakim cudem urządzenie odnotowuje często wartości niższe od zakresu :)

Offline airbites

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Marca, 2011, 23:59:15 »
Moze wgrali nowe oprogramowanie czy jakoś tak a instrukcji obsługi na nowo nie zrobili czyli dane techniczne na nowo.