Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Konkretna temperatura w danym roku  (Przeczytany 7567 razy)

Offline dyzzio

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Konkretna temperatura w danym roku
« dnia: 14 Kwietnia, 2011, 21:41:28 »
Witam,
  Nazywam się Krzysztof Kręczyk i jestem studentem III-go roku Politechniki
  Opolskiej.
  Jednym z moich projektów semestralnych jest opracowanie systemu
  ciepłowniczego dla dowolnie wybranego miasta w Polsce. Jednym z etapów
  projektu jest wykreślenie wykresu uporządkowanego temperatur w Polsce.

W tym celu potrzebuję wiedzieć przez ile godzin w dowolnym roku
 utrzymywała się konkretna temperatura (np. że przez 900 h w roku
  utrzymywała się temperatura 7'c).

Bardzo trudno jest znaleźć taką szczegółową informację dlatego zwracam
  się do Państwa z prośbą o pomoc w znalezieniu wyżej wymienionych
  informacji.

Za wszelką pomoc bardzo dziękuję i pozdrawiam

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Konkretna temperatura w danym roku
« dnia: 14 Kwietnia, 2011, 21:41:28 »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Konkretna temperatura w danym roku
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia, 2011, 07:04:23 »
Najlepiej wybierz jakieś większe miasto (chociażby Opole), w którym zlokalizowana jest stacja pomiarowa IMGW (Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej). Następnie trzeba do nich "uderzyć" z Twoim problemem, napisać czego potrzebujesz i dlaczego (zaznacz wyraźnie, że dane będą wykorzystane w opracowaniu naukowym). Wg mnie można liczyć na przychylność takich instytucji. Sam niedawno miałem podobną sytuację odnośnie pracy dyplomowej i nie spotkałem się z żadną odmową udostępnienia danych. Nie wiem jak to jest w IMGW, ale udostępnienie takich informacji zapewne będzie odpłatne. Możesz też poszukać na stronie Śląskiego Monitoringu Powietrza w zakładce pomiary automatyczne->stacje. Tam masz miasta, w których działają automatyczne stacje, które rejestrują co godzinę wartości m. in. temperatury. Z miejscowości tam dostępnych wybrałbym Tychy, Bielsko lub Wodzisław, a to dlatego, że posiadają największą bazę danych. Jeśli byś się zdecydował na dane z ŚMP, to napisz do nich (koniecznie listownie, bo muszą mieć oficjalną prośbę o udostępnienie danych na piśmie) a przyślą Ci (za symboliczną opłatą) na maila pliczek excela z danymi jakie sobie zażyczysz.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia, 2011, 07:17:13 wysłana przez Dador »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Konkretna temperatura w danym roku
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia, 2011, 09:14:24 »
Zachęcony informacją w poście @Dadora, postanowiłem poszukać takich danych dla mojego województwa. Trochę musiałem poszperać, gdyż monitoring jest prowadzony przez Inspektorat Ochrony Środowiska, a nie IMGiW. Muszę przyznać, że dane prezentowane przez Wielkopolski Monitoring Powietrza są ciekawe. Dostępne zakładki pozwalają na wybór konkretnej stacji a następnie na podgląd, jak kształtowały się poszczególne parametry powietrza. Można sprawdzić dane bieżące, raporty dzienne, miesięczne czy roczne. Naprawdę interesująca lektura  :)
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia, 2011, 09:15:56 wysłana przez Serenator »