Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja Meteo Xonix TE 651 - warto?  (Przeczytany 4885 razy)

Offline Kernel

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Stacja Meteo Xonix TE 651 - warto?
« dnia: 12 Grudnia, 2010, 14:03:00 »
Witam,

Chciałbym kupić stacje meteo do bloku z balkonem do ok. 220zł, czy Xonix TE 651 jest tego warta? Podobno prognoza pogody (na zdjęciu tam gdzie, słońce i chmura), nie działa to znaczy, nie zmienia się czy to prawda? A może jakie inne stacje polecacie w tej cenie chodzi mi:

o dokładne pomiary temperatury na zewnątrz, wilgotność na zewnątrz, ciśnienie z możliwością ustawienia wysokości, prognoza na najbliższy czas itp. Funkcję coś w tym stylu jak Xonix TE 651 .

I mógłby ktoś powiedzieć: co to jest trend pogodowy i czy działa w tym modelu, (wygląda na b. dobry)

Dzięki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia, 2010, 15:30:34 wysłana przez Kernel »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja Meteo Xonix TE 651 - warto?
« dnia: 12 Grudnia, 2010, 14:03:00 »

Offline Hawx27

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
Odp: Stacja Meteo Xonix TE 651 - warto?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudnia, 2010, 19:16:09 »
Miałem tą stację. Mierzy ciśnienie co 20 min z niezbyt dobrą dokładnością przez co ikonka pogody nie jest zbytnio sprawdzalna.
Ja osobiście polecam Ci z tymi funkcjami TFA Smart. Ciśnienie mierzy bardzo dokładnie, ikonka prognozy bardzo pesymistyczna ;D (często pokazuje chmury i/lub deszcz a nie zawsze tak jest, bo są chwile ze słońcem), temp i wilgotność w porównaniu z profesjonalnym miernikiem wygląda tak: temperatura - różnica 0.0*C do 0.1*C !!!, wilgotność 3% - 5%. Ponadto stacja prognozuje najniższą temperaturę jaka może wystąpić nocą, prawdopodobieństwo burzy, silnego wiatru, mrozu, opadu śniegu, mgły i podaje prawdopodobieństwo wystąpienia od 65% do 80%. Prognozuje prognozę pogody od 12h do 48h (zależy czy jest stabilna) i też pokazuje od 65% do 80% prawdopodobieństwo. W dodatku działa na częstotliwości 868Mhz w technologi IT+

Proponuje Ci tą stację, bo mam ją na sprzedaż prawie nówkę w dobrej cenie (nówka kosztuje 369zł), na prawie 2 letniej gwarancji. Była używana kilka miesiący i teraz czeka na sprzedaż. Powód sprzedaży: dostałem w prezencie Oregon Bar 808HG.
Jeśli jesteś zainteresowany to daj znać. :)
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia, 2011, 23:54:19 wysłana przez Hawx27 »

Offline Kernel

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia, 2010, 19:38:28 »
Dzięki za odp, ale niestety nie mam tyle pieniędzy na stacje, są też inne wydatki a chciałem taką do bloku, żeby wiedzieć dokładnie co się dzieje...

znalazłem jeszcze coś takiego:

http://xonix.com.pl/cyfrowa-stacja-pogody-xonix-black-p-66.html

Xonix TE 657 EL, bardzo mi się podoba ma wszystko czego potrzebuje i wygląda na lepszą niż tą co podałem w pierwszym poście. Do wydania mam ok 220zł czyli akurat się mieszczę... I czy to prawda, że skala temp. zewnętrznej w tym modelu jest od: CZUJNIK ZEWNĘTRZNY
-40.0 st.C ~ +50 st.C
Dokładność 0.1 st.C?

Było by bardzo przydatna taka skala, bo jak wiemy w tym roku nie raz będą mrozy do - 30 stopni... W dodatku zajęła 3 miejsce w testach komputer świat..

Dzięki.

Offline Voohan

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia, 2010, 23:03:34 »
Kernel, tutaj -> http://stacjepogody.waw.pl/index.php/topic,526.0.html był baaardzo podobny wątek, sam go mocno rozwijałem, zadająć mnóstwo pytań Parasolowi i innym, naprawdę zalecam zajrzeć do tego wątku i dobrze go przestudiować, a na pewno znajdziesz odpowiedź na szereg swoich pytań.

Ja osobiście zrezygnowałem z Xionixa na rzecz lacrosse ws9040... choć moim marzeniem było TFA Smart na które mnie nie było stać.

Pozdrawiam!

P.s Napisz nam potem na jaką stację się ostatecznie zdecydowałeś i dlaczego!
ps.2 A tak wogóle, to jeśli chodzi o wygląd to ładniejszej stacji niż xionix nie widzałem, naprawdę wyróżnia się stylistyką i wykonianiem (no może poza Oregonem, ale to inna klasa cenowa)..
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia, 2010, 23:08:16 wysłana przez Voohan »

Offline Hawx27

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudnia, 2010, 16:49:41 »
Kernel, ale ja tą TFA Smart chcę sprzedać za 250zł + koszty wysyłki. Osobiście kupiłem ją za 299zł, bo była promocja. :)