Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Interaktywne wykresy - pomiary  (Przeczytany 18335 razy)

Offline zdebel

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Interaktywne wykresy - pomiary
« dnia: 24 Grudnia, 2010, 02:48:46 »
Witam!
Ostatnio zaprojektowałem dla siebie oraz znajomego taki oto interfejs (w zasadzie aplikacja przeglądarkowa):
http://zdebel.com/wyk/

Czy znaleźliby się na forum chętni do podzielenia się pomiarami ze swoich miast? Jedyne wymagania to server 24/7 >najlepiej< pod kontrolą systemu linux (skrypt do wstawiania napisany jest w php). W razie potrzeby można by zaprojektować jakiś prosty wstawiacz na windowsa też :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Interaktywne wykresy - pomiary
« dnia: 24 Grudnia, 2010, 02:48:46 »

Offline LukaszH

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 19
    • Pogoda w Łukowie
  • Typ stacji: Netatmo - Inteligentna Stacja Pogodowa
Odp: Interaktywne wykresy - pomiary
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Grudnia, 2010, 08:21:15 »
Świetna sprawa
Bardzo fajnie to wygląda. Co jest bardzo dobre to to, że po najechaniu myszką pokazuje wartości.
W jaki sposób miałoby wyglądać "dzielenie się" pomiarami - stacja 24/7 na systemie Windows XP i do tego Cumulus.
Można ewentualnie z Cumulusa dodać plik, który wysyłałby ze wszystkimi plikami na serwer www i stamtąd ew twój interfejs pobierałby dane. Kwestia tego jak miałby wyglądać plik?
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia, 2010, 08:25:20 wysłana przez LukaszH »

Offline zdebel

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Grudnia, 2010, 10:09:40 »
W chwili obecnej, jest to zrobione na zasadzie, że serwer co 5 minut uruchamia skrypt podając mu 3 argumenty, identyfikator, hasło (skrypt oblicza sumę kontrolną md5 z niego) oraz sam pomiar. Nie znam programu Cumulus, dlatego nie wiem czy takie coś można by zrobić. Czy mógłbyś opisać jakie dane udostępnia Cumulus?
-------------
Z tego co wyczytałem na ich stronie, można generować plik realtime.txt, z którego to mógłbym sobie co 5 minut czytać aktualne pomiary. Tylko jak to wygląda, użytkownicy tego programu mają postawione serwery www, czy np. ftp'em do mnie by wysyłali?
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia, 2010, 13:03:15 wysłana przez zdebel »

Offline kotesk

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 3
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Grudnia, 2010, 20:42:45 »
Zosteniesz ozłocony jak przechwycisz transmisje logerów Davisa Weatherlink IP....... :) jak do tej chwili nikomu sie to nie udało- a serwer Davisa czyta dane wysyłane z logerów na całym swiecie . .

Były próby pisania skryptów zczytujacych dane z stron Davisa ( przykład mojej masz tu http://www.weatherlink.com/user/dicer/index.php?view=summary&headers=1) nie wiem jak to poszło ,forum zagraniczne zamilkło w tym temacie .

Testowałeś program POGODA 1.6 - program zarzucony przez autora a szkoda . Generuje informacje czytelne dla typowogo uzytkownika przechwytujac dane z stacji automatycznych .

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia, 2010, 20:48:04 wysłana przez kotesk »

Offline zdebel

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Grudnia, 2010, 20:55:32 »
Nie ukrywam, ale bardziej chodziło mi tutaj o nasze (lokalne) stacje, prywatne, amatorskie :)

Co do Davisa, czy chodzi Tobie o wyciągnięcie informacji typu aktualna temp. wilg. ciś. itd. ze stron typu http://www.weatherlink.com/user/saradog/index.php?view=summary&headers=0 ?

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Grudnia, 2010, 20:59:43 »
dokładnie tak !

:)

Pozdrawiam

Offline zdebel

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Grudnia, 2010, 21:01:39 »
Z tego co widzę, powinno to być dosyć proste do zrealizowania, chociażby i w php. Jak znajdę chwilę wolnego czasu (w chwili obecnej pracuję nad pracą inż.) opracuję skrypt do wyciągania tych informacji :)

Pytanie jeszcze, jaki jest regulamin tego serwisu, czy pozwala on na takie używanie swoich zasobów?

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Grudnia, 2010, 21:09:49 »
Na mojej mozesz testowac do woli :) gdyby udalo sie stworzyc soft graficzny pracujacy na tych danych bylo by super !

Co do regulaminu hmm  nie odpowiem.....ale pogrzebie  , ale dane sa moje , moj loger i moje urzadznie :) Davis wprowadzajac ten typ logera promuje go chociazby latwoscia umieszczenia danych w necie dla osob nie majacych pojecia o stronach www. np tak jak ja .....plug and play i masz taką uboga stronke . ..Przy pomocy konata w davisie mozesz retransmitowac dane do COWP Wundergrund i GlOBE zaznaczajac opcje na własnym koncie gdzie te dane maja isc
Przykład mojej wunderground :

http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IZACHODN7

Powodzenia w pisaniu pracy !!.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia, 2010, 21:11:45 wysłana przez kotesk »

Offline zdebel

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Grudnia, 2010, 21:12:03 »
Dobrze, dziękuję bardzo za te cenne informacje, zobaczę co da się zrobić :)

Offline zdebel

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Grudnia, 2010, 22:15:10 »
Dobra, to takie podwaliny gotowe:
http://zdebel.com/davis_extract/index.php?user=saradog
http://zdebel.com/davis_extract/index.php?user=agrovative
Jako parametr podajemy nazwę danego użytkownika, w odpowiedzi dla określonych w skrypcie parametrów otrzymujemy tablice z danymi, całość wygląda prosto:
np. getData($html,"Outside Temp") zwraca nam parametry temp. zewnętrznej.

Mając już te dane, pytanie co dalej by warto z nimi zrobić :)

http://zdebel.com/davis_extract/index.php?user=dicer <-- a to zapewne Twoja stacja :)
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia, 2010, 22:23:08 wysłana przez zdebel »

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Grudnia, 2010, 22:34:39 »
co zrobic z danymi ?? to co proponowałeś na poczatku - wykresy , dane archiwalne mozliwość postawienia strony  bogatszej niz to co oferuje DAVIS bez konieczności pracy PC przez 24/7 i podpierania sie Cumulsem czy innym programem . Cumulus ma fajnie rozwiazaną kwestie budowy własnej strony w oparciu o gotowe szablony , dla mnie bomba  tyle ze pc musi chodzic 24/7 ...... a gdyby tak cos co pomoze zbudowac ciekawa  strone własnie w oparciu o te dane .....

To takie małe sugestie abnegata w budowie www.... :)

Pozdrawiam

Tak Dicer to moja sracja :)
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia, 2010, 22:37:00 wysłana przez kotesk »

Offline zdebel

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Grudnia, 2010, 22:37:39 »
Jeszcze raz się spytam, żeby się upewnić, stacje o których mówisz są w pełni autonomiczne, stoją sobie na dworze, ładnie zasilone i podpięte są do sieci, skąd ich soft ściąga dane tak?

Co do zrobienia z tego 'produktu', to już na pewno po obronie, tak żeby każdy mógł sobie ładnie postawić, to trzeba to dobrze przygotować :)

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Grudnia, 2010, 22:48:08 »
Konsola stacji stoi na biurkach właściciela :) dane wewnetrzne pochodza z konsoli , na dworze stoja urzadzenia pomiarowe przesyłajac paramatry radiowo lub przewodem ( w zalezności od wersji stacji ) do konsoli , konsola do logera a loger do netu na stonę Davisa aktualizowane co 1 min a dane archiwalne co 10 min ( ten paramatr mozna zmieniac )

Tak jest w przypadku układu DAVIS +loger IP ,  PC nie jest potrzebny. W przypadku loggerów USB lub RS PC musi pracowac z dodatkowym softem ale wtedy nie ma danych na stronach Davisa tylko lokalnie lub na www włascicieli stacji .

Pozdrawiam

Offline zdebel

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Grudnia, 2010, 00:13:47 »
Na chwilę obecną dodałem do strony kilka źródeł z Davisa, między innymi Twoją stację oraz kilka z polski, a także 3 ze świata, zobaczymy jak to po kilku dniach będzie wyglądać :)

Offline kotesk

• Stratus
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Grudnia, 2010, 12:57:47 »
Hej

Z mojej stacji dane moga chwilowo nie docierac , mam swieta na agregacie pradotwórczym , siadło zasilanie całej gminy :) ....ale jak wszystko wróci do normy dane powinny płynac nieprzerwanie .

Swietnie to wyglada , Szczecin to pewnie dane Nortona

Pozdrawiam