Wisi juz ze 4 godz. To znaczy ze wilgotność w domu 23% i 30 na zewnątrz jest całkiem poprawna takie faktycznie istnieją warunki czy czujnik jest walnięty .I jak sie to ma do tego ze na prognozie pogody podają wilgotność 90%,a u mnie na stacji podaje ze ledwo co 30%
Zrobiłem kiedyś u siebie mały eksperyment. Przeniosłem czujnik do domu. O ile temperatura w dość krótkim czasie została wyrównana, to w przypadku wyrównania wilgotności musiałem czekać dość długo. Najwidoczniej proces ten jest długotrwały. W Twoim przypadku sądzę jednak, że za długi. Ponadto taka różnica we wskazaniach musi zastanawiać. Czy stacja jest nowa? Jeśli tak, to trzeba reklamować
EDIT: Rzeczywiście, w opiniach przeczytać można:
Niestety sprzęt nie jest udany dla lubiących dużą dokładnośc pomiaru, ponieważ:
- temperatura z czujnika jest ZAWYŻONA o ok. 0,6°C dla wartości w okilicach 0°C oraz ZAWYŻONA o ok 0,4°C dla watości z okolic 20°C (porównane z 4 termometrami oraz stacją automatyczną IMGW w Biesku-Białej)
- temperatura ze stacji bazowej jest ZAWYŻONA o ok. 0,3°C (porównane z 3 innymi termometrami)
- wilgotność z czujnika jest ZANIŻONA o ok. 25% !!! dla wartości w okilicach 0°C (porównane ze stacją automatyczną IMGW w Biesku-Białej)
- wilgotność ze stacji bazowej jest ZANIŻONA o ok. 20% !!!
- ciśnienie jest o ok. 3hPa ZANIŻONE (porównane ze stacją IMGW oraz uwzględnione różnice wysokości)
Posiadałem wcześniej sprzęt tańszy z mniejszą ilością funkcji i miał większą dokładność pomiaru temp.
[...]za te pieniądze nie ma co wymagać dokładności
Ja bym powiedział, że nawet za takie pieniądze przyzwoitość wymagałaby, aby odczyty były w miarę prawidłowe. Jako przykład może posłużyć moja stacja, która kosztowała mniej, a nie ma tych mankamentów.
Hmm... a może miałem po prostu szczęście