Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Odczyty ciśnienia wariują  (Przeczytany 5066 razy)

Offline Jeżyk

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • Stacja meteorologiczna Będzin - Grodziec
Odczyty ciśnienia wariują
« dnia: 01 Stycznia, 2011, 11:51:30 »
Witam Was w Nowym Roku. Mam problem z moją stacją. Wczoraj wymieniłem baterie w czujnikach i w kontrolerze. Wszystko ładnie pokazuje oprócz ciśnienia. Wariuje strasznie. Pokazuje co kilka minut inną wartość, raz 1050 potem nagle 1240 potem 940. Kilka razy już resetowałem kontroler ale dalej sytuacja się powtarza. Co może być przyczyną?

Pozdrawiam

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Odczyty ciśnienia wariują
« dnia: 01 Stycznia, 2011, 11:51:30 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Odczyty ciśnienia wariują
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia, 2011, 15:00:36 »
Witam Was w Nowym Roku. Mam problem z moją stacją. Wczoraj wymieniłem baterie w czujnikach i w kontrolerze. Wszystko ładnie pokazuje oprócz ciśnienia. Wariuje strasznie. Pokazuje co kilka minut inną wartość, raz 1050 potem nagle 1240 potem 940. Kilka razy już resetowałem kontroler ale dalej sytuacja się powtarza. Co może być przyczyną?

Pozdrawiam

Jak rozumiem problem powstał dopiero przy wymianie baterii? Spróbuj zresetować całą stację (jeśli brak przycisku reset, odłącz na ok. 1 minutę zasilanie. Jeśli to nie pomoże, wyjmij baterie ze stacji i czujników oraz ponownie załóż. Zwróć uwagę na kolejność uruchamiania poszczególnych modułów stacji. Powinno to być opisane w instrukcji. W niektórych stacjach jest to ważne, np. najpierw wkładamy baterie do czujnika, później do stacji - a nie odwrotnie.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia, 2011, 15:03:24 wysłana przez Serenator »

Offline ackk

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia, 2011, 09:00:55 »
Czujnik ciśnienia w tej stacji jest w module odbiorczym, nic więc nie da wymiana baterii nadajnika.

Offline Jeżyk

• Cirrocumulus
  • **
    • Stacja meteorologiczna Będzin - Grodziec
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia, 2011, 22:07:38 »
Witam ponownie i dziękuję tym którzy odpowiedzieli na mój wątek.

Nie dało się nic zrobić z modułem odbiorczym. Niestety padł. Kupiłem nowy i wszystko działa jak należy. Nie mam pojęcia co było przyczyną awarii. Może przy wymianie baterii doszło do jakiegoś spięcia, sam nie wiem.

Pozdrawiam.