Co do wiatromierza to warto go umieścić w miarę dostępnym miejscu. Jakiś czas temu stałem półgodziny z suszarką kiedy zamarzł
.
Generalnie moja stacja jest w górach więc pewno mam częściej takie problemy (szadź, skoki temperatury), ale myślę że warto to wziąć pod uwagę.
Druga sprawa to pluwiometr (deszczomierz) w tej stacji jest wagowy i przy standardowym umieszczeniu na maszcie (zgodnie z instrukcją) zauważyłem, że czasami przy silnym wietrze drgania przez niego wywołane są rejestrowane jako opad. Podobnie może się zdarzyć np. przy czyszczeniu (podczas odwilży lód przyblokował wlot i opad deszczu nie był mierzony).
Najlepiej byłoby go ustawić na czymś stabilniejszym i przykręcić za uszy po dwóch stronach obudowy.
Standardowa osłona antyradiacyjna (przeciwsłoneczna) jest faktycznie mało skuteczna - zbyt wąska a plastik nie daje pełnego cienia. Rozważam poprawienie jej własności przez pomalowanie na biało (meteorolodzy podają ze czasami ubytki białej farby na profesjonalnej klatce meteo zaburzają im pomiary) na albo nawet umieszczenie w zbudowanej amatorsko klatce meteo. Na razie skończyło się na dodaniu tymczasowej osłony z... folii aluminiowej od strony największego nasłonecznienia. Nie zaburza pomiaru wilgotności ale jej skuteczność przy usuwaniu błędu pomiaru temp. nie jest 100% .
Jak to ma możliwość można ją umieścić faktycznie od pn na ścianie, ale warto sprawdzić czy ściana "nie puszcza" ciepła z wnętrza budynku (wtedy będzie błąd pomiaru).
Z zasięgiem nie ma problemu ale trzeba uważać na... drzewa liściaste w lecie (potrafią mocno tłumić sygnał).