Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WH1080 - gdzie umieścić czujniki  (Przeczytany 42632 razy)

Offline Szymon

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
WH1080 - gdzie umieścić czujniki
« dnia: 17 Stycznia, 2009, 14:32:23 »
Witam, chcę zakupić sobie stacje WH1080 i już wszystko szykuje pod nią , i się jeszcze trochę zastanawiam nad dobraniem odpowiedniego miejsca. Myślałem żeby stacje umieścić na dachu, ponieważ tam dane będą najbardziej obiektywne ( chodzi mi głównie o wiatr ) lecz zastanawiam się czy to aby najodpowiedniejsze miejsce. Nie wiem czy nie będzie problemu z zasięgiem ( stacja ma zasięg do 150m ale bez przeszkód) Myślicie że zasięg by łapał na odległości gdzieś do 15m z przeszkodami? ( zamknięte okno itp.)  Druga rzecz, która mnie zastanawia to termometr, stacja będzie poddana na działanie słońca jeśli będzie się znajdowała na dachu, czy to bardzo będzie zmieniać dane, czy osłona da obiektywne dane.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia, 2009, 14:09:26 wysłana przez admin »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

WH1080 - gdzie umieścić czujniki
« dnia: 17 Stycznia, 2009, 14:32:23 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: WH1080 - gdzie umieścić
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia, 2009, 17:18:06 »
Moje zdanie jest takie. W im mniejszej odległości od bazy umieścisz czujnik termo/hygro (zawiera nadajnik) i im mniej będzie na drodze przeszkód, tym będzie mniejsze ryzyko zrywania połączenia i ewentualnych luk w danych. Co do czujnika termo/hygro to z reguły standardowa osłona w takich czujnikach nie jest doskonała i należy się liczyć z wzrostem temperatury przy bezpośrednim nasłonecznieniu. 

Proponuje zrobić tak. Zastosować dłuższe przewody między czujnikami (jest to chyba zwykły kabel tele z wtykami RJ11) - anemometr umieścić na dachu, deszczomierz np. gdzieś przy ziemi (to jest mniej istotne) a czujnik termo/hygro gdzieś w miejscu przewiewnym ale niebezpośrednio nasłonecznionym. Ewentualnie możesz do czujnika zastosować wentylator jak na zdjęciu: http://le-depannage-informatique.com/meteo-chamonix/station.png - wtedy przegrzanie w słońcu podobno wynosi tylko 0,5oC. 

Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Szymon

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia, 2009, 18:05:26 »
Ale nie było by problemów z przesyłaniem danych, nawet z bliskich odległości, z przeszkodą w postaci zamkniętego okna ?

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia, 2009, 18:23:33 »
Z przejściem sygnału przez zamknięte okno nie powinno być najmniejszych problemów, problemem mogą być np. grube betonowe ściany, stropy, czy duże zakłócenia elektromagnetyczne w pobliżu itp.
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia, 2009, 20:31:47 »
U mnie sygnał przechodzi przez:
-blache na dachu
-dach (betonowy)
-sufit

Problemow nie ma zadnych, jedynie musisz wybrac miejsce dla czujnika temp gdzies w cieniu bo od samego słonca sie mocno nagrzewa mimo osłony.

Offline Szymon

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Stycznia, 2009, 14:20:29 »
Acha to u mnie też powinno wszystko działać.
A mam też kolejne pytanie, tym razem dotyczące deszczomierza w WH1080. Czy trzeba samemu go opróżniać, i czy jest podgrzewany (bo jak mierzy opad gdy np. przy minusowej temp spadnie śnieg)

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Stycznia, 2009, 17:13:10 »
Nie jest podgrzewany.
U mnie zrobiłem tak ze ustawilem go niedaleko komina z ktorego wylatuje ciepłe powietrze z domu.
Jednak jak jest mroz i go zasypie to musisz czekac az snieg stopnieje i wtedy podliczy.

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Stycznia, 2009, 20:30:38 »
W instrukcjach stacji Davis'a (Weather Wizard III, Weather Monitor II) zalecają taką instalacje czujników: anemometr na antenie, deszczomierz na dachu a pod dachem czujnik temperatury - patrz załączone zdjęcie.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia, 2009, 21:23:15 wysłana przez admin »

Offline sokolowsko - filanet

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 6
    • Sokołowsko (590 m npm) - amatorska stacja meteo
  • Typ stacji: WS/WH1080
Odp: WH1080 - gdzie umieścić czujniki
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Stycznia, 2009, 13:43:35 »
Co do wiatromierza to warto go umieścić w miarę dostępnym miejscu. Jakiś czas temu stałem półgodziny z suszarką kiedy zamarzł  ;D.
Generalnie moja stacja jest w górach więc pewno mam częściej takie problemy (szadź, skoki temperatury), ale myślę że warto to wziąć pod uwagę.

Druga sprawa to pluwiometr (deszczomierz) w tej stacji jest wagowy i przy standardowym umieszczeniu na maszcie (zgodnie z instrukcją) zauważyłem, że czasami przy silnym wietrze drgania przez niego wywołane są rejestrowane jako opad. Podobnie może się zdarzyć np. przy czyszczeniu (podczas odwilży lód przyblokował wlot i opad deszczu nie był mierzony).
Najlepiej byłoby go ustawić na czymś stabilniejszym i przykręcić za uszy po dwóch stronach obudowy.

Standardowa osłona antyradiacyjna (przeciwsłoneczna) jest faktycznie mało skuteczna - zbyt wąska a plastik nie daje pełnego cienia. Rozważam poprawienie jej własności przez pomalowanie na biało (meteorolodzy podają ze czasami ubytki białej farby na profesjonalnej klatce meteo zaburzają im pomiary) na albo nawet umieszczenie w zbudowanej amatorsko klatce meteo. Na razie skończyło się na dodaniu tymczasowej osłony z... folii aluminiowej od strony największego nasłonecznienia. Nie zaburza pomiaru wilgotności ale jej skuteczność przy usuwaniu błędu pomiaru temp. nie jest 100% .
Jak to ma możliwość można ją umieścić faktycznie od pn na ścianie, ale warto sprawdzić czy ściana "nie puszcza" ciepła z wnętrza budynku (wtedy będzie błąd pomiaru).

Z zasięgiem nie ma problemu ale trzeba uważać na... drzewa liściaste w lecie (potrafią mocno tłumić sygnał).

Offline Szymon

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Stycznia, 2009, 16:09:03 »
A mam jeszcze pytanie, nie wiecie może jak można by stacje zabezpieczyć przed złodziejami ? Mianowicie chce umieścić stacje na dachu bloku, i boje się że ktoś wejdzie na dach (bo jak podejrzewam teraz to nie trudne, każdy ma dostęp do włazu) i po prostu sobie ją odepnie i weźmie.  Chodzi mi o coś co nie będzie wymagało jakieś specjalnej konstrukcji i dużych wydatków, i żeby nie przeszkadzało w działaniu stacji.

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Stycznia, 2009, 10:13:07 »
Co do wiatromierza to warto go umieścić w miarę dostępnym miejscu. Jakiś czas temu stałem półgodziny z suszarką kiedy zamarzł  ;D.
Generalnie moja stacja jest w górach więc pewno mam częściej takie problemy (szadź, skoki temperatury), ale myślę że warto to wziąć pod uwagę.

Druga sprawa to pluwiometr (deszczomierz) w tej stacji jest wagowy i przy standardowym umieszczeniu na maszcie (zgodnie z instrukcją) zauważyłem, że czasami przy silnym wietrze drgania przez niego wywołane są rejestrowane jako opad. Podobnie może się zdarzyć np. przy czyszczeniu (podczas odwilży lód przyblokował wlot i opad deszczu nie był mierzony).
Najlepiej byłoby go ustawić na czymś stabilniejszym i przykręcić za uszy po dwóch stronach obudowy.

Standardowa osłona antyradiacyjna (przeciwsłoneczna) jest faktycznie mało skuteczna - zbyt wąska a plastik nie daje pełnego cienia. Rozważam poprawienie jej własności przez pomalowanie na biało (meteorolodzy podają ze czasami ubytki białej farby na profesjonalnej klatce meteo zaburzają im pomiary) na albo nawet umieszczenie w zbudowanej amatorsko klatce meteo. Na razie skończyło się na dodaniu tymczasowej osłony z... folii aluminiowej od strony największego nasłonecznienia. Nie zaburza pomiaru wilgotności ale jej skuteczność przy usuwaniu błędu pomiaru temp. nie jest 100% .
Jak to ma możliwość można ją umieścić faktycznie od pn na ścianie, ale warto sprawdzić czy ściana "nie puszcza" ciepła z wnętrza budynku (wtedy będzie błąd pomiaru).

Z zasięgiem nie ma problemu ale trzeba uważać na... drzewa liściaste w lecie (potrafią mocno tłumić sygnał).

Moglbys zrobic zdjecie jak masz zamontowany czujnik temperatury?
Moj jest niestety w sloncu przez co temperatura w sloneczny dzien jest zawyzona.

• Stratus
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Stycznia, 2009, 11:25:49 »
U mnie tez jest na maszcie w słońcu (widać to na wykresie - choć obecnie stoi nad polem śnieżnym i operacja słoneczna jest jak na lodowcu ;) ). Tymczasowo zasłoniłem folia aluminiowa od strony nasłonecznionej, ale jest to kontrowersyjny sposób (choć w testach sprawdziłem, że nie zaburza np. wilgotności) i nie w pełni skuteczny (folia się może nagrzewać)...
W lecie chce zrobić klatkę meteo i tam wstawić czujnik.
Myślę ewentualnie o jakiejś innej osłonie ale musi być wszystko dobrze umocowane bo się obawiam żeby wiatr nie oderwał i nie połamał np. wiatromierza.
Jest jeszcze jedna opcja (wstrzymuje mnie okres gwarancyjny) pomalowanie obecnej osłony na grubo białą farbą (obecny kolor nie odbija w pełni promieni słonecznych a plastik nie daje pełnego cienia) i ewentualnie jeszcze od wewnątrz aby uzyskać pełny cień. Problemem może być jednak zbyt mała powierzchnia między czujnikiem a osłoną.
Nie mam możliwości np. umieścić czujnika na budynku w cieniu bo nie maiłbym jak wystawić wiatromierza żeby nie był osłonięty i dostępny (muszę go często "odladzać")
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia, 2009, 11:33:51 wysłana przez sokolowsko »

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Stycznia, 2009, 15:32:35 »
Hmm,
a myslal ktos z was o uziemieniu masztu z czujnikami?

• Stratus
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Stycznia, 2009, 16:46:20 »
Moj jest na metalowym slupie ogrodzenia osadzonym na 0,5 m w gruncie, ale jak ktos ma na dachu to warto by chyba wlaczyc to w instalacje odgromowa (nie pamietam regul ale chyba prent powienien wystawac na ok 50 cm ponad masz stacji - lepiej sie poradzic kogos kto sie zna na tym np. elektryka)

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Stycznia, 2009, 21:02:21 »
Tak jak obiecałem , zdjecie nowego montażu:
Jak widac czujnik temperatury nie jest juz narazony na silny zachodni wiatr ktory nim szarpał, dodatkowo jest ustabilizowany wzgledem masztu.
Nie wiem tylko jak bedzie w lecie bo jest od strony południowej  ;)

http://img150.imageshack.us/img150/6998/stacjagi0.jpg