Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Auriol i problem z ciśnieniem  (Przeczytany 11901 razy)

Offline kawa34

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: auriol
Auriol i problem z ciśnieniem
« dnia: 16 Lutego, 2011, 08:35:24 »
Witam
od kilku dni stałem się " szczęśliwym" posiadaczem stacji pogodowej AURIOL H13726A i już mam zagadkę .Mianowicie chodzi mi o ustawienie ciśnienia bazowego i tu sprawdziłem w necie na pogodyka.pl że jest u mnie ciśnienie 1005 hpa i tak ustawiłem na start.Jakie jest moje zdziwienie kiedy za oknem słonko a ta bestia przepowiada że będzie padać .
I dalsza zagwózdka pogodynka podaje 1005 hpa a na onecie podaja 1017 hpa i teraz których zeznań mam się trzymać .Wiem odeślecie mnie do postu o ciśnieniu względnym i takie tam to fakt czytałem i nawet policzyłem i wyszło mi nawet więcej niż podaje onet. I nie wiem co mam z tym fantem zrobić jak ustawić aby wróżka pokazywała to co faktycznie jest lub będzie a nie non top deszcz i burze :) Może ktoś z Was koledzy i koleżanki ma taką samą stację i taki problemik i już go rozwiązał .
 Czekam na jakieś wskazówki i porady z góry wielkie dzięki:)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Auriol i problem z ciśnieniem
« dnia: 16 Lutego, 2011, 08:35:24 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Auriol i problem z ciśnieniem
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego, 2011, 10:05:59 »
Witam
od kilku dni stałem się " szczęśliwym" posiadaczem stacji pogodowej AURIOL H13726A i już mam zagadkę .Mianowicie chodzi mi o ustawienie ciśnienia bazowego i tu sprawdziłem w necie na pogodyka.pl że jest u mnie ciśnienie 1005 hpa i tak ustawiłem na start.Jakie jest moje zdziwienie kiedy za oknem słonko a ta bestia przepowiada że będzie padać

Stacja pogody niekoniecznie w danej chwili podaje aktualny stan pogody za oknem. Stacja prognozuje z wyprzedzeniem jaka pogoda będzie w następnych godzinach. Najwidoczniej u Ciebie w danej chwili świeciło słońce ale w następnej części dnia pogoda ulegnie zmianie. Z pewnością ciśnienie ulega stopniowemu obniżeniu i stacja to wykrywa. Za oknem było słońce ale ikonka pokazywała już deszcz (śnieg).

[...] I dalsza zagwózdka pogodynka podaje 1005 hpa a na onecie podaja 1017 hpa i teraz których zeznań mam się trzymać .Wiem odeślecie mnie do postu o ciśnieniu względnym i takie tam to fakt czytałem i nawet policzyłem i wyszło mi nawet więcej niż podaje onet. I nie wiem co mam z tym fantem zrobić jak ustawić aby wróżka pokazywała to co faktycznie jest lub będzie a nie non top deszcz i burze :) [...]

Właściwie to nie ma co już tłumaczyć, bo wszystko w tym poście zostało już napisane. Trzeba przyjąć, czy stacja ma podawać ciśnienie względne czy też bezwzględne. Różne serwisy pogodowe to podają, przykładowo dla Poznania poniższy serwis podaje takie ciśnienie:
http://www.epoznan.pl/index.php?section=news&subsection=pogoda
a ten serwis takie:
http://yowindow.com/online.html?location_id=gn:3088171&ln=Poznań&tf=24&us=metric
i stąd Twoje wątpliwości  :)
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego, 2011, 12:23:29 wysłana przez Serenator »

Offline kawa34

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego, 2011, 17:19:32 »
Oki prognozuje pogodę w przód.Lecz po ustawieniu ciśnienia startowego czyli z pogodynki pokazuje mi tylko deszcz i burze .Tak już kilka dni chociaż ostatnie 3 dni były słoneczne :) i to mnie właśnie nurtuje .Po wbiciu startowej z onetu czyli wyższej pokazuje już słonko wraz z chmurkami .
I drugie pytanko standardowo zasilanie ma z baterii ta stacja , lecz ma wejście na zasilacz .I tu jest zagadka czy po podpięciu zasilacza mogę zostawić baterie w środku czy należy je wyjąć ???

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Typ stacji: TFA Primus / Technoline ws2800 / Hama EWS 800 / TFA Spectro / i jakieś z biedronki
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego, 2011, 18:02:40 »
baterie możesz mieć w środku,,,przy zaniku zasilania, stacja się nie wyłączy przynajmniej

co do ciśnienia i wskazań,... Stacja po resecie pokazuję pośrednią prognozę/symbol - np, chmurka ze słońcem, i jakiego ciśnienia byś nie wpisał, to stacja musi mieć minimum 24h na nauczenie się tendencji zmian w pogodzie (dodam ze ostatnio ciśnienie miało małe wahania), dopiero po kilku wahaniach ciśnienia stacja nauczy się prawidłowej tendencji zmian w pogodzie.  - Domyślam się, że włączyłeś niedawno stację, ustawiłeś odpowiednie ciśnienie, a w tym czasie ciśnienie spadało, dlatego nie nauczona stacja wykryła to jako prognozę deszczu mimo pięknej słonecznej pogody za oknem.

Offline kawa34

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lutego, 2011, 20:47:00 »
Panowie
to tylko elektronika :) ustawiona aby co kilka stopni w hpa powiedzmy co 4 hpa zmienia obrazek z chmurek na chmurki ze słońcem lub samo słońce :)Tylko musimy jesj podać od czego ma startować :) tak ja to widzę :) może jestem w błędzie więc mnie wyprowadźcie z niego :) Kupiłem tę tą pogodynkę aby idąc na ryby wiem jakie jest ciśnienie a teraz mam więcej problemów z ciśnieniem względnym czy też bezwzględnym .Jedynie chciałem wiedzieć jakie jest ciśnienie w mojej wiosce i czy jest stabilne .Więc jak mam taki wynalazek to niech mówi prawdę a nie takie gdybanie :0

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego, 2011, 08:14:40 »
Panowie
to tylko elektronika :) ustawiona aby co kilka stopni w hpa powiedzmy co 4 hpa zmienia obrazek z chmurek na chmurki ze słońcem lub samo słońce :)Tylko musimy jesj podać od czego ma startować :) tak ja to widzę :) może jestem w błędzie więc mnie wyprowadźcie z niego :)

Są takie stacje, których ikonkę można na samym starcie skalibrować, to znaczy ustawić najpierw prawidłowe ciśnienie a później wybrać poprzez menu odpowiednią ikonkę z rysunkiem pogody jaka jest aktualnie za oknem. Nie znam dokładnie Twojej stacji ale jeśli jest taka możliwość to skorzystaj z niej i dokonaj odpowiedniego ustawienia. Zresztą wszystko to powinno być opisane w instrukcji obsługi. Jeśli zaś nie ma takiej możliwości, to niestety nic z tym nie zrobisz.

Kupiłem tę tą pogodynkę aby idąc na ryby wiem jakie jest ciśnienie a teraz mam więcej problemów z ciśnieniem względnym czy też bezwzględnym .Jedynie chciałem wiedzieć jakie jest ciśnienie w mojej wiosce i czy jest stabilne .Więc jak mam taki wynalazek to niech mówi prawdę a nie takie gdybanie :0

Nie rozumiem w czym masz problem. Trzeba się zdecydować jaki rodzaj ciśnienia stacja ma wyświetlać - względne czy bezwzględne. Podałem ci przykłady serwisów, które też w różny sposób podają ciśnienie. Jedne podają względne, inne - bezwzględne. Może w instrukcji stacji jest napisane, jakie ciśnienie należy w niej ustawić? Jeśli mieszkasz w wiosce, to może być problem z ustaleniem ciśnienia, bo serwisy podają takie dane zazwyczaj w odniesieniu do większych miejscowości. Wówczas pozostają dwie możliwości: wykorzystać pomiar ciśnienia przy użyciu ręcznego barometru (wówczas będziesz miał pomiar ciśnienia, jakie faktycznie jest w danej chwili w Twojej wiosce) lub przyjąć ciśnienie, korzystając z serwisu pogodowego, z najbliżej położonej dostępnej miejscowości i takie wpisać do pamięci stacji.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego, 2011, 08:19:03 wysłana przez Serenator »