Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Powiększenie wykresów  (Przeczytany 9027 razy)

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
Powiększenie wykresów
« dnia: 12 Stycznia, 2011, 10:41:26 »
 Tak jak w temacie czy da się powiększyć wykres w Cumulusie na cały ekran, bo jak maksymalizuje  to jest tylko na pół ekranu.
Pozdr.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Powiększenie wykresów
« dnia: 12 Stycznia, 2011, 10:41:26 »

Offline LukaszH

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 19
    • Pogoda w Łukowie
  • Typ stacji: Netatmo - Inteligentna Stacja Pogodowa
Odp: Powiększenie wykresów
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Stycznia, 2011, 12:13:18 »
W ustawieniach Cumulusa chyba można wpisać wymiary wykresu.
Nie mam go przed oczami - piszę z pamięci.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia, 2011, 20:23:58 »
Nie mam go przed oczami - piszę z pamięci.

Łukasz jakoś nie mogę znaleźć w ustawieniach, albo jest to gdzieś w plikach, jeżeli będziesz zaglądał to  daj znać.

Offline Piotrek_P

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Viking/Abatronic 02 047 (WH1090)
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia, 2011, 20:41:54 »
Też sprawdziłem i wg mnie nie ma takich ustawień w Cumulusie. Można dla danego wykresu zmienić niektóre kolory, ale rozciągnąć się nie da. Zawziąłem się jednak jako tester  ;) bo znam ten komponent (TChart) z środowiska Delphi i wiele razy z niego korzystałem pisząc swoje programy. W przypadku Cumulusa przeciągnięcie mychą na wykresie zmienia jedynie skalę pomiaru co tak na prawdę nic nie daje bo nie można przewijać w poziomie i pionie i wynik jest najczęściej nie widoczny po takiej akcji. Z praktyki wiem że temu komponentowi można nadać odpowiednie właściwości żeby go rozciągać i skalować w dowolny sposób. Można nawet zrobić menu kontekstowe dla wykresu z różnymi opcjami dla uzytkownika (możliwości jest wiele, sprawdzone). Widocznie autor Cumulusa skupił się na innych zadaniach tworząc ten soft.

Offline LukaszH

• Nimbostratus
    • Pogoda w Łukowie
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia, 2011, 20:50:15 »
Spróbuj tak: Cumulus -> Menu Configuration -> Internet -> Site/Options -> Web graphs -> zaznacz Resize i wpisz większy rozmiar. Nie wiem czy o to Ci chodziło.

EDIT:
Fragment pomocy Cumulusa:
Graphs
Resize
Tick this to cause Cumulus to resize the large graph images when creating them for upload to your web site. Specify the required height and width in the corresponding boxes. Note that the images are simply scaled to the new size; there will be some loss of quality.

Height
The required image height.
Width
The required image width.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia, 2011, 20:55:30 wysłana przez LukaszH »

Offline Piotrek_P

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia, 2011, 21:11:16 »
Ja zrozumiałem że koledze wiatromen chodzi o aplikację na PC a nie Web. Ustawię zaraz parametry na max mojej karty i sprawdzę jak się wykres rozciąga. Zanim napisałeś to na szybko stworzyłem aplikację w Delphi z tym komponentem żeby sobie przypomnieć i tak jak wcześniej napisałem, można z tym wykresem sporo zrobić. 1680x1050 mam teraz na full ekranie :)

Edit:
Potwierdzam po kilku testach: Cumulus (PC) nie pozwala powiękrzyć wykresów.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia, 2011, 21:35:18 wysłana przez Piotrek_P »

Offline LukaszH

• Nimbostratus
    • Pogoda w Łukowie
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia, 2011, 21:23:03 »
Ja zrozumiałem że koledze wiatromen chodzi o aplikację na PC a nie Web. Ustawię zaraz parametry na max mojej karty i sprawdzę jak się wykres rozciąga. Zanim napisałeś to na szybko stworzyłem aplikację w Delphi z tym komponentem żeby sobie przypomnieć i tak jak wcześniej napisałem, można z tym wykresem sporo zrobić. 1680x1050 mam teraz na full ekranie :)

Pozdrawiam
Faktycznie, że to jest okno Cumulusa. Jakoś pomyślałem o www. Moja wiedza nie wybiega aż tak daleko jak u Ciebie :)
Swoją drogą jak Ci coś wyjdzie, to mógłbyś napisać do autora programu i podsunąć mu pomysł.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia, 2011, 21:24:54 wysłana przez LukaszH »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia, 2011, 21:48:54 »
Ja zrozumiałem że koledze wiatromen chodzi o aplikację na PC a nie Web.

Edit:
Potwierdzam po kilku testach: Cumulus (PC) nie pozwala powiększyć wykresów.

Tak chodziło Mi o PC,  na "www" na razie nie mam.

Szkoda. :(  Ale dzięki za info.

Offline Piotrek_P

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Stycznia, 2011, 22:13:21 »
Jak wcześniej pisałem, zasymulowałem i przetestowałem taki wykres w kilka chwil pomiędzy naszymi postami hehe :) . Oczywiście dane na wykresie były fikcyjne bo nie znam protokołu komunikacji ze stacją. Chodzi tylko o poprawki w modyfikacji wykresów Cumulusa. Może bym się nawet podjął współpracy z autorem, bo taka "kosmetyka" to nie jest wielka robota, a wiele osób by skorzystało. Potrzebne by były źródła okienek z wykresami od autora programu. Mógbym to zakodować w Delphi a nawet w notatniku ;) (żart).

Pozdrawiam