Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Edycja wpisów w konsoli Davisa  (Przeczytany 9148 razy)

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
Edycja wpisów w konsoli Davisa
« dnia: 10 Maja, 2011, 19:52:18 »
1.Witam. Gdzieś słyszałem, że można wprowadzać swoje komunikaty do konsoli davisa. Robił ktoś z Was takie manewry? Np. zamiast raining cats and dogs można wpisać coś po polsku. Generalnie to fajnie by było jakby częściej coś się wyświetlało na ticker tap. Ostrzeżenie o niskim wind chill nigdy w moich warunkach się nie zapali, podobnie będzie z Heatindex  :). Chciałbym powpisywać jakieś swoje komunikaty, które będą się aktywować częściej niż raz na 15 lat :)

2.Czy zasilacz do konsoli może być wpięty razem z bateriami w środku?
3.Czy jak mam Davisa wersja US czy loger też musi być wersja US?
4. Lepiej na USB czy na Serial brać loger?

4.Ktoś kiedyś pisał na forum ,że trzeba uważać przy instalacji logera bo można konsole zepsuć. Wiecie może o co chodzi?
« Ostatnia zmiana: 11 Maja, 2011, 11:47:47 wysłana przez maniek150685 »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Edycja wpisów w konsoli Davisa
« dnia: 10 Maja, 2011, 19:52:18 »

Offline davss

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Szukam
Odp: Edycja wpisów w konsoli Davisa
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca, 2011, 11:45:07 »
Hej,

1. Nie słyszałem o sposobie jednak cokolwiek zostało zaprogramowane w sofcie z pewnością można to gdzieś w jakiś spoób zmienić.

2. Tak, baterie + zasilanie powiny być jednocześnie w szczególności z datalogger'em. Baterie powinny służyć głównie jako zapas energii w razie braku prądu. Z datalogger'em konsola podziała na bateriach około 2 dni. Nie mam informacji ile podziała sama konsola. Zależne jest to od uruchomionych funkcji jak i podświetlenia ekranu.

3. Nie sądzę. Różnica powinna być tylko w częstotliwości nadawanego sygnału tzn. EU 868.0 - 868.6 MHz FHSS: CE i US powyżej 900Mhz.

4. Definitywnie Serial albo IP. Wiele osób ma problemy z komunikacją USB i czytałem w wielu post'ach że nie jest aż tak stabilne jak serial.

Ja posiadam zainstalowany WheatherLinkIP. Działa prawie bez zarzutu (mam kilka CRC error'ow w logach ale WU caly czas otrzymuje dane więc nadal rokminiam ten mały problem) i upload'uje do wheatherlink.com a z tamtąd jest możliwość podania danych dalej do CWOP i WeatherUnderground (WU) lub GLOBE bez konieczności podłączenia do kompa aby zciągnąć dane (WU jest chyba darmowy tylko rok).
DataLogger moze robić zrzuty danych z częstotliwością od 1 min do do 2 godzin. Trzeba pamiętać jednak iż przy jednej minucie miejsca na dane wystarczy na około 48 godzin i trzeba sciągnąć dane poprzez WeatherLink Software (automatycznie dodaje nowe do instniejących wpisów), LWC (w tej chwili na tymczasowej licencji z możliwością późniejszego kupna) lub inny.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca, 2011, 12:10:01 wysłana przez davss »

Offline agrovative

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 5
  • Typ stacji: DAVIS Vantage Pro2 Plus
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca, 2011, 20:17:22 »
1. Można zamienić komunikaty na język polski w konsoli. jest to możliwe podczas aktualizacji firmwareu. Należy ściągnąć plik exe do aktualizacji z supportu Davisa. Następnie nie uruchamiać go a zrobić "otwórz za pomocą" i wskazać jakiegoś pakera np WinArj. Po rozpakowaniu pokażą nam się 3 pliki. między innymi plik flash.bin Po otworzeniu tego pliku za pomocą notatnika pokaże nam się stos krzaczków. ale w tym stosie znajdą się anglojęzyczne komunikaty wyświetlające się na konsoli. Można je zamienić na polskie teksty ale są również pewne warunki. Przede wsyztskim należy zachować wielkość znaków. Wszystko musi być pisane wielkimi literami. Drugi bardzo ważny warunek to ilość znaków. Należy zachować dokładnie taką samą ilość znaków jak w oryginale (spacja to też znak). Jest to konieczne aby nie spowodować zmiany sum kontrolnych. Później wystarczy zapisać plik i zaktualizować firmware w konsoli.

Proponuję jednak tego nie robić ponieważ bardzo łatwo uwalić konsolę. Nawet po zastosowaniu się do powyższych wskazówek istnieje wysokie ryzyko wgrania niepoprawnego firmwaeru.

2. Baterie służą głównie do podtrzymywania zasilania w chwili braku zasilania sieciowego. Niestety konsola nie ma zasilania awaryjnego samego zegara RTC więc baterie służą głównie do tego aby czas na konsoli po zaniku zasilania sieciowego był odliczany w prawidłowy sposób. tylko częściowo prawda jest to że bez zasilania sieciowego konsola będzie działać na bateriach tylko 2 dni. Dotyczy to tylko i wyłącznie dataloggera Weatherlink IP. Bez dataloggera konsola będzie działać ok 9 miesięcy a z dataloggerami USB i SERIAL trochę krócej ale na pewno nie 2 dni.

3. Loggery są jednolite na cały Świat.

4. W sumie to nie ma znaczenia ponieważ logger USB to nic innego jak logger SERIAL z wbudowaną przejściówką na USB. Faktem jest jednak że bywają problemy z instalacją loggera USB. Jak już się zainstaluje to będzie działać. Problemy jakie użytkownicy mają z loggerami USB wynikają głównie z niewłaściwego procesu instalacji. Należy NAJPIERW ZAINSTALOWAĆ OPROGRAMOWANIE a dopiero później podłączyć logger. Nie należy również podłączać i odłączać loggera do konsoli jeżeli w niej prąd (zasilacz bądź baterie). No i ważny jest również BAUD RATE  w konsoli ustawiony na 19200.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lipca, 2011, 14:31:05 »
Dużo ciekawych informacji.
A czy można dodać dodatkowe komunikaty i wprowadzać warunki ich wystąpienia?
NP. Jeżeli thsw jest miedzy 18-23C to wyświetla się napis Warunki komfortowe, albo ciepło itp.

Chciałbym zrobić skalę odczuć cieplnych na podstawię THWS i żeby wyświetlało się to na ticker tap. Na razie zrobiłem coś takiego w VWS. W Smart Forecast podmieniłem obrazki (GIF) i przy ustawieniu odpowiednich progów wyświetla mi się np Ciepło gorąco itp.

Uploaded with ImageShack.us

Myślę ,że jest to fajny pomysł. Przy prowadzeniu odpowiednich progów można by było zrobić coś fajnego. Np dla rolników komunikat typu "dobre warunki na opryski " , "ryzyko przymrozku " (na podstawie temp rate, punktu rosy i aktualnej temp) bądź jakieś inne ciekawe komunikaty. Davis powinien o tym pomyśleć aby użytkownik w prosty sposób mógł sobie coś stworzyć na własne potrzeby.

Marcinie jak myślisz czy inżynierowie z Davisa pracują nad jakimś innowacjami??? ;)
Chodzi mi głownie o konsole bo z czujnikami to chyba nic nowego nie wymyślą, ale w konsoli można by było powprowadzać trochę ulepszeń.

Offline agrovative

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipca, 2011, 23:52:28 »
Obawiam się że nie da rady tak mocno zaingerować w firmware. Wszystko przez to że nie będą zgadzać się sumy kontrolne. Chyba że ktoś kto będzie się do tego zabierał jest dobrze"obcykany" w programowaniu.

Co do jakości pomysłu to dla nieprofesjonalnych użytkowników może być ale dla rolników niestety mało przydatna sprawa. Dlaczego? Ponieważ rolnicy korzystają oczywiście ze stacji meteorologicznych ale algorytmy do obliczania odpowiednich warunków do opryskiwania są tak skomplikowane że zabrakłoby pamięci konsoli do ich zapisania. Trzeba pamiętać że dla każdego gatunku rośliny istnieje wiele modeli chorobowych więc tym bardziej komplikuje to sprawę.

Ostatnie pytanie jest naprawdę dobre. Czy inżynierowie DAVISa pracują nad innowacjami? Jak byłem ostatnio na konferencji przez nich zorganizowanej w San Francisco (styczeń 2011) okazało się, że inżynierowie myślą tak pod górkę, że szkoda gadać. Przykładem może być ich produkt który niebawem miał sie pojawić na rynku - transmisja GPRS dla Davisa. Nie będę zdradzać szczegółów ale totalna porażka. Drutowanie pomysłów i zero innowacyjności. Wydaje mi się, że sam mam lepszy pomysł (ach ta skromność ) nad którym intensywnie pracuję. Drugim przykładem może być program Weatherlink który nie jest taki jakby użytkownicy się spodziewali. Jest jeszcze oczywiście wiele innych przykładów ale już nie będę się rozpisywać. Mogę jednak powiedzieć, że DAVIS ma również bardzo fajne pomysły. Sama konstrukcja stacji jest naprawdę bardzo przemyślana pod wieloma względami, elektronika też jest nieźle zaplanowana. Brakuje jednak DAVISowi trochę pod względem informatycznym ale na pocieszenie mogę powiedzieć że za jakiś czas można będzie się po nich czegoś nowego spodziewać.

Co do ulepszeń konsoli to sam mam sporo pomysłów ale z punktu widzenia producenta każda innowacja jest mega przedsięwzięciem przy tak masowym produkcie. Moim zdaniem to że Davis stosunkowo wolno wprowadza innowacje na rynek powoduje że zapewnia stabilne produkty za rozsądną cenę.

Pozdrawiam

M.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipca, 2011, 14:57:56 »
Zgadzam się, że z tymi opryskami to za skomplikowana sprawa.
Ale już np ostrzeżenie przed przymrozkami mogłoby się wyświetlać ;).
Są różne diagramy w agrometeorologii , które pozwalają na orientacyjne określenie zagrożenia przymrozkami. Wg mnie takie coś było by fajnym gadżetem.

To pochwal się tym, swoim pomysłem. :)

Brakuje jednak DAVISowi trochę pod względem informatycznym ale na pocieszenie mogę powiedzieć że za jakiś czas można będzie się po nich czegoś nowego spodziewać.

Możesz szerzej? :)

Offline agrovative

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lipca, 2011, 20:37:23 »
Swoim pomysłem pochwalę się w swoim czasie. Nie lubię pokazywać półproduktów.

Szerzej...

DAVIS jak sam widzisz nie robi zbyt dużych postępów jeśli chodzi o oprogramowanie. Na szczęście działa w miarę sprawnie. Podczas wspomnianej konferencji dało się odczuć że nad czymś jednak pracują ale nie można było sie dowiedzieć nad czym. Ja domyślam się że pracują nad www.weatherlink.com także niebawem tam można będzie się spodziewać zmian. Zapewne serwis stanie się bardziej funkcjonalny i może zaoferuje możliwości jakie ma aplikacja weatherlink. Najwyższy czas żeby tak było. Znacznie uatrakcyjniłoby to produkt.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lipca, 2011, 21:12:37 »
Będę  upierdliwie drożył temat. :)

Napisz chociaż orientacyjnie czego dotyczy twój projekt. Przecież nie chce, żebyś tu dokumentacje referował ;)
Oprogramowanie jakieś? 8)