Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Kilka stacji-która najlepsza???  (Przeczytany 4828 razy)

Offline equator

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Kilka stacji-która najlepsza???
« dnia: 25 Maja, 2011, 13:20:16 »
Witam Państwa,

Piszę na forum by poradzić się jaką stację kupić z niżej wymienionych:
TechnoLine WS 2800-IT lub WS 2800
Bresser DCF
WMR 88
WMRS 200
Oregon WMRS 200
Primus
TE857
TE831X

Wypisałem tutaj też takie stacje, które nie spełniają moich wymagań ale po Państwa opinii biorę je pod uwagę. Ja osobiście poszukuję stacji w granicach 500-600 zł z pewnymi wychyleniami +/-.
Interesuje mnie stacja pogodowa, która będzie miała niezależne czujniki pomiarowe-każdy z nich będzie sam wysyłał sygnał do stacji bazowej bez żadnych połączeń kablami między nimi.
Musi mieć połączenie z komputerem i możliwość umieszczania danych w Internecie (połączenie stacji bazowej bez różnicy-może być kabel, może być bezprzewodowo).
Czujnik wiatru umieszczony będzie na dachu (blok 5 piętrowy), czujnik termo/higro na 1 piętrze, a deszczomierz to jeszcze kwestia zastanowienia. Czy taka odległość nie przeszkodzi w przepływie danych między czujnikiem a stacją?
Kolejna sprawa, bardzo ważna to możliwość zapisu danych w pamięci! Wiadomo zdarzają się wyjazdy i nie ma jak zapisywać danych:)
Dokładność pomiarowa jak największa-wiadomo jeśli nie uda się znaleźć takiej stacji w granicach cenowych to nic nie szkodzi nie jest to warunek konieczny.
Częstotliwość radiowa między czujnikami a stacją w paśmie wiadomo jak najlepszym (może 868?). Opcja 433 wchodzi jednak w grę.
To na tyle...proszę Państwa o pomoc w wyborze. Ja tak oglądając te stacje jestem za opcją Bresser DCF, Primus. Oregon ma fajne stacje ale bez zapisu danych w pamięci. Oczywiście rozmawiamy o przedziałach cenowych plus minus 600 zł. Kusi też stacja WS 2800 lub WS 2800 IT bo widzę, że cenowo to samo jest. Jednak prawie 900 zł to już koszt za wysoki...
Pozdrawiam
Szymon

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Kilka stacji-która najlepsza???
« dnia: 25 Maja, 2011, 13:20:16 »

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Typ stacji: TFA Primus / Technoline ws2800 / Hama EWS 800 / TFA Spectro / i jakieś z biedronki
Odp: Kilka stacji-która najlepsza???
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Maja, 2011, 20:31:38 »
nic bez kabla nie będzie się łączyć przez 4 piętra!!! Max 100m to w poziomie na otwartym terenie od czujnika głownego do bazy, a inne czujniki muszą być w pobliżu głównego!  zapomnij o 433Mhz (maks 20m podatne na zakłócenia i minimalny zasięg), jedynie co mi przychodzi to coś na kablu ale ty nie reflektujesz więc tylko davis pro2 ale to 5 razy tyle niż twój budżet. Nic trzeba zrezygnować z pomiaru kierunku wiatru i szukać czegoś innego.

p. s.  może maszt przed budynkiem przed oknem na czujnik wiatru?

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maja, 2011, 12:54:13 »
Witam Państwa,

Piszę na forum by poradzić się jaką stację kupić z niżej wymienionych:
TechnoLine WS 2800-IT lub WS 2800
Bresser DCF
WMR 88
WMRS 200
Oregon WMRS 200
Primus
TE857
TE831X [...]

Z powyższych godne uwagi są Technoline czy TFA Primus. Tę ostatnią można aktualnie korzystnie kupić:
TUTAJ
Specyfikacja techniczna:
http://stacje-pogody.pl/486_stacja_pogody_tfa_dostmann_primus.html
Z najważniejszych cech wymienić można: duży zasięg, pasmo pracy 868 MHz no i współpracę z PC. Poza tym mieści się w Twoim zasięgu finansowym. Nie wiem tylko czy poprawnie będzie przesyłać sygnał z czujników przez tyle pięter.
  :)
« Ostatnia zmiana: 26 Maja, 2011, 13:05:42 wysłana przez Serenator »

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Typ stacji: TFA Primus / Technoline ws2800 / Hama EWS 800 / TFA Spectro / i jakieś z biedronki
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Maja, 2011, 22:03:22 »
tez polecam primusa!

jeżeli masz okna na północ ew. wschód, i dasz czujnik termo/ higro za obrys okna a czujnik wiatru maksymlanie na krawędzi dachu w "świetle" czujnika termo/higro to może sygnał złapie... inaczej nie da rady      a czujnik deszczu to już można bliżej ,