Chcę kupić stację pogodową w cenie do 1500 zł. Na stacje davisa mnie nie stać. A nic lepszego w tej cenie nie znalazłem. Teraz pytanie, która?
Zaletą (plusem) WMR200 jest niewątpliwie bardzo duża pamięć. Myślę, że w tej cenie lub niewiele dokładając możesz już kupić
Davis Vantage Vue, później sobie dokupisz WeatherLink i też będziesz miał dużą pamięć i podłączenie do PC. Vantage Vue może odczytywać dane z czujnika ISS od VP2. Czyli później możesz dokupić taki zintegrowany czujnik ISS z solar radiation sensor (6450) - i masz na Vantage Vue pomiar promieniowania w watach.
Chciałbym też mierzyć natężenie promieniowania słonecznego w Vatach czy znajdę taki czujnik do którejs z nich?
Raczej do tych stacji nie dostaniesz takiego czujnika - zobacz w instrukcjach. WS550 nie ma w ogóle pomiaru UV, a tylko pomiar nasłonecznienia - liczba godzin "słonecznych" w danym dniu. WMR200 ma pomiar UV, ale jest to tzw. index UV. Czyli jeżeli stacja pokaże ci wartość np. 6 (High) - to odczytujesz to jako wysoki poziom promieniowania UV.
Do Davisa jest taki czujnik (zakres od 0 do 1800 W/m2), tu jest specyfikacja:
http://www.davisnet.com/product_documents/weather/spec_sheets/6450_SS.pdfTak więc, jeżeli chcesz koniecznie mieć pomiar UV w watach to proponuje dozbierać kasy na Davis VP2.