Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Czujnik zewnętrzny stracił zasięg.  (Przeczytany 21563 razy)

Offline Likon9

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Czujnik zewnętrzny stracił zasięg.
« dnia: 17 Lipca, 2011, 16:55:52 »
Od 7-8 lat bezawaryjnie korzystam z prostego urządzenia Kollron Technik WS-7206 z czujnikiem zewnętrznym 433 MHz.
Kiedy przestała pokazywać się temperatura zewnętrzna zmieniłem baterie i natychmiast urządzenie zadziałało.
Niestety po umieszczeniu czujnika na zewnątrz wskazania ponownie znikły.
Sprawdziłem, że stacja odbiera sygnał, kiedy czujnik znajduje się we wnętrzu pomieszczenia i w niewielkiej odległości. Odsunięcie czujnika na 5 czy więcej metrów skutkuje zerwaniem transmisji.
Co może być przyczyną i co z tym zrobić?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Czujnik zewnętrzny stracił zasięg.
« dnia: 17 Lipca, 2011, 16:55:52 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Czujnik zewnętrzny stracił zasięg.
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca, 2011, 20:33:47 »
Może masz jakieś zakłócenia na częstotliwości 433MHz.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Likon9

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca, 2011, 22:07:21 »
Nie wiem co mogłoby zakłócać.
Mam piloty do bramy i bram garażowych działające w tym paśmie ale nigdy nie było żadnych problemów, a działają obok siebie od zawsze.
Poza tym pilota od bramy używam kilka/kilkanaście razy dziennie a czujnik nie komunikuje się wcale.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipca, 2011, 08:19:22 »
Nie wiem co mogłoby zakłócać.
Mam piloty do bramy i bram garażowych działające w tym paśmie ale nigdy nie było żadnych problemów, a działają obok siebie od zawsze.
Poza tym pilota od bramy używam kilka/kilkanaście razy dziennie a czujnik nie komunikuje się wcale.

Zakłócać mogą wszelkie inne urządzenia, pracujące w tym samym paśmie, co stacja pogodowa. Jeśli jednak, jak twierdzisz, do tej pory nie miałeś problemów, to przyczyna musi być inna. Jak rozumiem, problem zaczął się od momentu wymiany baterii w nadajniku. Sprawdź baterie a następnie kolejność uruchamiania komunikacji nadajnika ze stacją bazową. Powtórz ponownie kolejne etapy, ściśle wg instrukcji obsługi. Może popełniłeś jakiś błąd i czujnik prawidłowo nie złapał sygnału.

Offline Likon9

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipca, 2011, 18:55:12 »
Baterie sprawdziłem i procedurę przeszedłem kilkakrotnie. Odbiór sygnału z nadajnika leżącego obok stacji świadczy o tym że z powodzeniem.
Myślę, że problem nie zaczął się od wymiany baterii, tylko wymiana była moją reakcją na jego pierwsze objawy czyli brak łączności z nadajnikiem.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca, 2011, 08:05:19 »
Baterie sprawdziłem i procedurę przeszedłem kilkakrotnie. Odbiór sygnału z nadajnika leżącego obok stacji świadczy o tym że z powodzeniem.
Myślę, że problem nie zaczął się od wymiany baterii, tylko wymiana była moją reakcją na jego pierwsze objawy czyli brak łączności z nadajnikiem.
To zrozumiałe, że pierwszą reakcją na utratę zasięgu, który do tej pory był dobry, jest wymiana baterii. Czy rzeczywiście stare baterie były wyczerpane? Nie mniej, po wymianie na nowe, wszystko powinno działać poprawnie. Skoro tak nie jest, a nic nie uległo zmianie jeśli chodzi o pracę i usytuowanie innych urządzeń w tym samym paśmie, to przyczyny upatrywałbym w usterce elektroniki czujnika lub stacji bazowej. Wg mnie, to jedyne logiczne uzasadnienie  :)

Offline airbites

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipca, 2011, 11:03:31 »
Moim zdaniem jak stacja ma 6-7 lat po prostu zużyła się i trzeba kupić nowa stację lub ustaw  gdzieś bliżej czujnik lub stacje to trochę pochodzi aż całkowicie przestanie działać.

Offline Likon9

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipca, 2011, 18:20:23 »
Prosty pomysł, ale jakoś mi nie przyszedł do głowy  :-[.
Oczywiście zabiorę komplet na weekend i sprawdzę czy działa w innych warunkach.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lipca, 2011, 15:11:17 »
Prosty pomysł, ale jakoś mi nie przyszedł do głowy  :-[.
Oczywiście zabiorę komplet na weekend i sprawdzę czy działa w innych warunkach.

Prosty pomysł ale czy sensowny? Oczywiście sprawdzić można, to nic nie kosztuje. Ale z kolei, biorąc pod uwagę poprzednie wszystkie informacje i to, że w warunkach pracy nic się nie zmieniło, czy coś to da? Ewentualnie można jeszcze sprawdzić inną możliwość. Być może ktoś z sąsiadów zafundował sobie jakiś sprzęt, który zakłóca teraz odbiór  :)

Offline Likon9

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lipca, 2011, 23:10:00 »
Uważam, ze pomysł był równie sensowny jak prosty. Włożenie stacji do torby przed wyjazdem na weekend, było znaczne łatwiejsze niż odpytywanie wszystkich sąsiadów, na okoliczność nowo nabytych urządzeń wykorzystujących częstotliwość 433 MHz.
Rozwiązanie problemu okazało się jeszcze prostsze. Problem ustąpił po wymianie baterii w stacji (poprzednio wymieniałem w czujniku).
Baterie, które bezproblemowo obsługiwały zegar, termometr wewnętrzny i czujnik zewnętrzny leżący obok stacji nie dawały rady odebrać sygnału z odległości ok 10 metrów poprzez dwie ściany.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lipca, 2011, 09:25:52 »
[...]
Rozwiązanie problemu okazało się jeszcze prostsze. Problem ustąpił po wymianie baterii w stacji (poprzednio wymieniałem w czujniku).
Baterie, które bezproblemowo obsługiwały zegar, termometr wewnętrzny i czujnik zewnętrzny leżący obok stacji nie dawały rady odebrać sygnału z odległości ok 10 metrów poprzez dwie ściany.

Niejednokrotnie, najprostsze rozwiązania są najbardziej skuteczne. Jak więc uczy powyższy przykład, najpierw należy sprawdzić baterie nie tylko w czujniku ale i w stacji bazowej (nawet jeśli wyświetlacz działa i brak jest ikony sygnalizującej słabe baterie)  :)

Offline dziadziol

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Sierpnia, 2011, 17:46:31 »
Niejednokrotnie, najprostsze rozwiązania są najbardziej skuteczne. Jak więc uczy powyższy przykład, najpierw należy sprawdzić baterie nie tylko w czujniku ale i w stacji bazowej (nawet jeśli wyświetlacz działa i brak jest ikony sygnalizującej słabe baterie)  :)
Nie do końca jest to prawda,od kilkunastu dni mam taki sam problem (baterie wymieniłem i tu i tu)  jak przybliżę bazę do czujnika urządzenia nawiązują "kontakt" i wszystko jest ok. ale na jakiś dzień czy półtora ,następnie wszystko się powtarza.Stacja nazywa sie HAMA -EWS 400 ,i ma niecały rok.Nie wiem już co robić ,może ktoś ma jeszcze jakieś rady-będę wdzięczny za każda sugestie -ja po prostu tracę nerwy.
Nigdy nie jest tak źle aby nie mogło być gorzej...

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Sierpnia, 2011, 08:09:27 »
Nie do końca jest to prawda,od kilkunastu dni mam taki sam problem (baterie wymieniłem i tu i tu)  jak przybliżę bazę do czujnika urządzenia nawiązują "kontakt" i wszystko jest ok. ale na jakiś dzień czy półtora ,następnie wszystko się powtarza.Stacja nazywa sie HAMA -EWS 400 ,i ma niecały rok.Nie wiem już co robić ,może ktoś ma jeszcze jakieś rady-będę wdzięczny za każda sugestie -ja po prostu tracę nerwy.

Twoja stacja pracuje w paśmie 433 MHz. Może pojawiły się jakieś nowe okoliczności i masz jakieś zakłócenia? Powinieneś to sprawdzić. Jeśli wyeliminujemy kwestię baterii i ewentualnych zakłóceń wnoszonych  przez inne urządzenia, to pozostaje w zasadzie tylko serwis (jest jakaś usterka czujnika lub stacji bazowej).

Offline dziadziol

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Sierpnia, 2011, 08:25:46 »
Twoja stacja pracuje w paśmie 433 MHz. Może pojawiły się jakieś nowe okoliczności i masz jakieś zakłócenia? Powinieneś to sprawdzić. Jeśli wyeliminujemy kwestię baterii i ewentualnych zakłóceń wnoszonych  przez inne urządzenia, to pozostaje w zasadzie tylko serwis (jest jakaś usterka czujnika lub stacji bazowej).
Nie wiem gdzie jest serwis w Poznaniu lub okolicach , a jeśli chodzi o częstotliwość to urządzenie pracuje na częstotliwości 434-tak jest w instrukcji.    :(
Nigdy nie jest tak źle aby nie mogło być gorzej...

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Sierpnia, 2011, 09:11:36 »
Nie wiem gdzie jest serwis w Poznaniu lub okolicach [...]

Firma "HAMA" ma swoją siedzibę koło Poznania. Wejdź na ich stronę i skontaktuj się z nimi. Z pewnością udzielą niezbędnych informacji:
http://www.hama.pl/serwis-kontakt/kontakt/index.hsp

, a jeśli chodzi o częstotliwość to urządzenie pracuje na częstotliwości 434-tak jest w instrukcji.    :(

To jakiś błąd. Nie ma takiego pasma  :) Spójrz na specyfikację techniczną stacji:
http://stacje-pogody.pl/219_stacja_pogody_hama_ews_400.html
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia, 2011, 09:13:07 wysłana przez Serenator »