Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: ASCOT- najprawdopodobniej klon Globaltronics  (Przeczytany 7620 razy)

Offline kzyhu1983

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
ASCOT- najprawdopodobniej klon Globaltronics
« dnia: 17 Września, 2011, 09:59:35 »
Witam

Od około 5 lat w domku stoi u mnie stacja pogodowa ASCOT. Zakupiona w 2005 we Francji podczas mojego pobytu. Po głębszej analizie naszej strony doszedłem że jest to jakiś klon stacji Globaltronics. Ja w tym momencie szukam jakiegoś nowszego i ładniejszego rozwiązania ale to w innych tematach naszego forum. Stacja oczywiście zostanie w kręgu rodzinnym bo można powiedzieć emerytka sprawna w 80%. No właśnie, więc przechodzę o co chodzi. Jeśli stacja złapie sygnał DCF (w moim przypadku musi stać obok okna) wszystko jest okej. Gorzej sytuacja ma się gdy go nie złapie tzn. wschody i zachody słońca jak i księżyca są przesunięte do tyłu o jedną godzinę. Sprawa pewnie nie miała by miejsca podczas czasu zimowego. Teraz jest jednak problem. Może ktoś z was posiada tę stacje i wie jak ustawia się ten czas letni. Może jest jakiś myk z klawiszami. Ja próbowałem już kilka i nic. Próbowałem ustawiać też strefy czasowe i też nic. Może nie ma takiej funkcji. Jeśli coś wiecie to pomóżcie bo mi już ręce opadają. W sumie stacja niczego sobie, funkcji dużo i aż nie chce się wierzyć że brak jest funkcji czasu letniego. Dołączam fotki jak stacja wygląda ( w tym momencie wszystko jest OKi ponieważ stacja stoi na oknie).

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 17 Września, 2011, 10:23:22 wysłana przez lelum »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

ASCOT- najprawdopodobniej klon Globaltronics
« dnia: 17 Września, 2011, 09:59:35 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: ASCOT- najprawdopodobniej klon Globaltronics
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września, 2011, 08:20:17 »
[...]
Może ktoś z was posiada tę stacje i wie jak ustawia się ten czas letni. Może jest jakiś myk z klawiszami. Ja próbowałem już kilka i nic. Próbowałem ustawiać też strefy czasowe i też nic. Może nie ma takiej funkcji. Jeśli coś wiecie to pomóżcie bo mi już ręce opadają. W sumie stacja niczego sobie, funkcji dużo i aż nie chce się wierzyć że brak jest funkcji czasu letniego. Dołączam fotki jak stacja wygląda ( w tym momencie wszystko jest OKi ponieważ stacja stoi na oknie).

Pozdrawiam

Nie wydaje mi się aby stacja miała jakąś specjalną funkcję czasu letniego. Do tej pory nie spotkałem się z takim przypadkiem i nawet zaryzykuję stwierdzenie, że takiej funkcji po prostu nie ma. I to nie tylko w tej konkretnej stacji ale i w żadnej. Czas letni czy zimowy (przesuwamy wskazówki o godzinę do przodu lub do tyłu) jest automatycznie wprowadzany razem z sygnałem DCF. Nie trzeba więc korygować wskazania czasu w sposób manualny. Problem może wystąpić, jeśli są trudności z odbiorem sygnału DCF. Wówczas korekta czasu może nie zostać wprowadzona automatycznie i wtedy trzeba to zrobić ręcznie.
:)
« Ostatnia zmiana: 19 Września, 2011, 10:04:40 wysłana przez Serenator »

Offline kzyhu1983

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września, 2011, 20:29:19 »
 No właśnie jak by był czas letni (tzw. DST) to godziny wschodów i zachodów słońca i księżyca były by okej. A jeśli tej funkcji nie ma (albo nie umiem jej włączyć) wtedy czasy w okresie letnim będą cofnięte o jedną godzinę. Chyba że stacja odbierze sygnał DCF-77.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Września, 2011, 08:08:36 »
No właśnie jak by był czas letni (tzw. DST) to godziny wschodów i zachodów słońca i księżyca były by okej. A jeśli tej funkcji nie ma (albo nie umiem jej włączyć) wtedy czasy w okresie letnim będą cofnięte o jedną godzinę. Chyba że stacja odbierze sygnał DCF-77.

Muszę tu dokonać sprostowania. DST to nie jest czas letni. Wszelkie informacje na temat DST, znajdziesz tutaj:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=495.0
Poza tym, o tym czy stacja prawidłowo odbiera ten sygnał świadczy m.in. dokładny czas (co do sekundy) - możesz porównać z referencyjnym sygnałem czasu, emitowanym w I programie Polskiego Radia, dokładnie w południe. Ponadto powinna być widoczna przez cały czas ikona antenki na wyświetlaczu LCD stacji.
« Ostatnia zmiana: 20 Września, 2011, 08:30:09 wysłana przez Serenator »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Września, 2011, 08:36:42 »
Muszę tu dokonać sprostowania. DST to nie jest czas letni. Wszelkie informacje na temat DST, znajdziesz tutaj:

Coś ci się chyba pomyliło. Do oznaczania czasu letniego stosowany jest skrót DST pochodzący od ang. określenia Daylight Saving Time: http://pl.wikipedia.org/wiki/Czas_letni
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Września, 2011, 08:40:36 »
Coś ci się chyba pomyliło. Do oznaczania czasu letniego stosowany jest skrót DST pochodzący od ang. określenia Daylight Saving Time: http://pl.wikipedia.org/wiki/Czas_letni

Słuszna uwaga, mój błąd.
Oczywiście miałem na myśli DCF-77
:)