Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Meteo SP-20 (stacja pogody z kolorowym wyświetlaczem LCD)  (Przeczytany 16452 razy)

Offline kzyhu1983

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
Meteo SP-20 (stacja pogody z kolorowym wyświetlaczem LCD)
« dnia: 27 Września, 2011, 15:31:42 »
Witam

Po długich poszukiwaniach wreszcie się zdecydowałem na zakup stacji pogodowej. Padło na Meteo SP-20 (klon stacji Hyundai, TFT itp.). Stacje testuje od kilku dni więc mogę już coś napisać na temat funkcjonalności jak i dokładności urządzenia.

Zestaw zawiera stacje pogody, czujnik zewnętrzny, pilot na podczerwień, zasilacz 230V oraz instrukcję obsługi w języku Polskim. Jakość wyświetlania informacji stoi na wysokim poziomie. Czytelność wskazać stacji jest bardzo duża a widoczność bardzo dobra nawet z kliku metrów. Do sterowania mamy kilkanaście przycisków u góry urządzenia, dodatkowo mamy małego pilota na podczerwień który bardzo dobrze radzi sobie z obsługa (działa nawet z kilku metrów). Stacja łapie sygnał DCF ale w moim przypadku musi stać obok okna (mi to w niczym nie przeszkadza- ustawić można czas manualnie w opcjach). Po pierwszym uruchomieniu urządzenia trzeba przyuczyć stacje do czujnika zewnętrznego co jest bajecznie proste. Po złapaniu sygnału z czujnika zewnętrznego stacja próbuje ściągnąć sygnał DCF. Gdy poradzimy sobie ze wstępną konfiguracją należy w opcjach ustawić jaką pogodę mamy za oknem. Po chwili urządzenie przechodzi w stan funkcji stacji pogodowej. Jest możliwość wyświetlania w kilku opcjach:
- opcja stacji pogodowej z pogodynką
- opcja stacji pogodowej z funkcją wyświetlania zdjęć
- opcja kalendarza z funkcją wyświetlania zdjęć
- opcja wyświetlania zdjęć (ramka foto)

Co do parametrów stacja wyświetla parametry w rozdzielczości 0,1. Błąd pomiaru w wielkości 1 stopnia Celsjusza. Porównywałem z dwoma termometrami rtęciowymi i chociaż nie są to przyrządy wzorcowe temperatura jest w granicach tolerancji. Jeśli chodzi o wilgotność to chyba moja stara stacja meteo mnie oszukiwała. Nowa pokazuje praktycznie dwa razy większą wilgotność. Po porównaniu wyników z Olsztynem w internecie nowa mieści się w granicach tolerancji. Po uruchomieniu urządzenia ciśnienie powietrza było na poziomie 980 hPa. Po ustawieniu pogodynki stacja po chwilki przeskoczyła do ciśnienia porównywalnego do starej stacji (różnice około 2- 3 hPa). Nie wiem jak będzie przedstawiała się możliwość przewidywania pogody ponieważ i ciśnienie atmosferyczne jak i stan pogody za oknem nie zmienił się znacząco wiec wyniki podam za kilka dni lub tygodni. Stacja na głównym ekranie podaje również temperaturę odczuwalną oraz punkt rosy. Czujnik zewnętrzny wysyła sygnał co 20 sekund więc wskazania na wyświetlaczu są często aktualizowane, nadaje na częstotliwości 869,78 MHz. Zamieszczam kilka fotek urządzenia które sam wykonałem. Zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 27 Września, 2011, 16:19:13 wysłana przez kzyhu1983 »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Meteo SP-20 (stacja pogody z kolorowym wyświetlaczem LCD)
« dnia: 27 Września, 2011, 15:31:42 »

Offline kzyhu1983

• Cirrocumulus
  • **
Odp: Meteo SP-20 (stacja pogody z kolorowym wyświetlaczem LCD)
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Września, 2011, 15:34:57 »
Fotki...Funkcja kalendarza, funkcja ramki zdjęć oraz główny interfejs stacji meteorologicznej.
« Ostatnia zmiana: 27 Września, 2011, 16:06:37 wysłana przez kzyhu1983 »

Offline kzyhu1983

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Września, 2011, 15:36:02 »
Fotki...Porównanie z moją starą stacją pogody ASCOT. Czujniki zewnętrzne (biały to czujnik stacji Meteo SP-20)
« Ostatnia zmiana: 27 Września, 2011, 16:05:46 wysłana przez kzyhu1983 »

Offline kzyhu1983

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Października, 2011, 12:55:02 »
Stacja pogody skalibrowała odczyt ciśnienia z dokładnością plus minus 1 hPa (wydaje mi się że dokładność jest troszkę mniejsza czyli gdzieś w granicy 0,5 hPa ale nie porównuje odczytów cały czas). Porównywane ze stronką windfinder. Pogodynka przewiduje również pogodne zgodną z tym co znajduję się za oknem. Więc z zakupu stacji jestem bardzo zadowolony i jeśli ktoś szuka stacji z kolorowym wyświetlaczem LCD to mogę ją śmiało polecić. Jeśli ktoś ma jakieś pytana zapraszam.

Pozdrawiam

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Października, 2011, 21:20:52 »
Ciekawy pomysł na mocowanie czujników.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopada, 2012, 20:39:10 »
 A wilgotność do ilu dochodzi ? ( 99% tak jest w opisie )