Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Pogodynka a ciśnienie- Meteo SP-20  (Przeczytany 9797 razy)

Offline kzyhu1983

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
Pogodynka a ciśnienie- Meteo SP-20
« dnia: 27 Września, 2011, 19:08:19 »
Witam.

Po przeczytaniu kilku wątków z forum, konsultacji z forumowiczami oraz prześledzeniu instrukcji dowiedziałem się ze moja stacja pogody mierzy ciśnienie absolutne czyli takie jakie jest w danym miejscu i na danej wysokości. Zauważyłem też już po kilku testach że ciśnienie jakie wskazuje moja stacja zależy jaką pogodynkę ustawie (w instrukcji napisane jest że obowiązkowo po uruchomieniu stacji trzeba ustawić pogodynkę zgodnie z tym co jest za oknem). I tak w moim przypadku gdy włączę stacje ciśnienie jakie wskazuje wynosi 1005- 1006 hPa. Po ustawieniu pogodynki zmienia się w następującej kolejności:
SŁOŃCE- 1027 hPa
SŁOŃCE RAZEM Z CHMURAMI- 1021 hPa
CHMURY- 1011 hPa
DESZCZ - 997 hPa
BURZA- 997 hPa

Dziś ciśnienie wynosi 1026 hPa (zredukowane- 1010 hPa). Było pochmurno a nawet kropił deszcz. Żeby ciśnienie wynosiło tyle ile jest w rzeczywistości muszę ustawić słońce co mija się z tym co jest za oknem. Proszę powiedzieć jak sprawa wygląda i co muszę zrobić. Dodam że moja stara stacja pogody wyświetla również słońce i ciśnienie 1027 (tylko tyle że w niej musze obliczyć a następnie ustawić ciśnienie manualnie).

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Pogodynka a ciśnienie- Meteo SP-20
« dnia: 27 Września, 2011, 19:08:19 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Pogodynka a ciśnienie- Meteo SP-20
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Września, 2011, 19:56:27 »
Ustaw, tak jak podają w instrukcji symbol aktualnej pogody. Poczekaj 12-24h i sprawdź czy ciśnienie jest poprawne. Podejrzewam, że w momencie ustawiania wyświetlane jest jakieś standardowe dla danego symbolu ciśnienie i po jakimś czasie będzie prawidłowe. Tu ktoś miał podobny problem: http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=431.msg2561#msg2561 .
« Ostatnia zmiana: 27 Września, 2011, 20:19:04 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline kzyhu1983

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Września, 2011, 20:38:02 »
Dzięki dzięki za odpowiedź.

Ogólnie narazie zrobiłem tak że w tym momencie jest ciśnienie 1027 hPa (1011 hPa zredukowane do poziomu morza). Niebo gwiaździste więc ustawiłem słońce i ciśnienie automatycznie wskoczyło na 1027 hPa. Zostawiam tak na kilka dni i zobaczymy co będzie się działo.

Widzę kolego "Parasol" że tylko ty możesz dać mi odpowiedzi na moje pytania. Dzięki WIELKIE.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Września, 2011, 11:05:56 »
Tak z ciekawości zapytam...
A co instrukcja Meteo SP-20 mówi na temat kalibracji wartości samego ciśnienia? Z powyższej dyskusji wysnułem (nie wiem czy słuszny) wniosek, że to wartość ciśnienia dostosowuje się do wybranej pogodynki, a nie odwrotnie. Zazwyczaj w stacjach kalibrujemy wartość ciśnienia i to jest rzecz najważniejsza. Natomiast ikona pogody to rzecz względna, nie zawsze odzwierciedlająca, rzeczywisty stan pogody za oknem. Generalnie stacje prognozują pogodę z wyprzedzeniem do 24 h. Mam pogląd na to, obserwując choćby wskazania mojej stacji. Nierzadko stacja wskazuje zachmurzenie, choć w danym momencie za oknem świeci słońce. Dopiero po pewnym czasie okazuje się, że nastąpiło pogorszenie pogody i że stacja ten fakt wcześniej "przewidziała". I taka powinna być istota rzeczy. Dlatego też, jeśli w tej stacji stosowany jest taki sposób na ustawienie ciśnienia, to jest to dla mnie co najmniej dziwne.
« Ostatnia zmiana: 28 Września, 2011, 12:42:32 wysłana przez Serenator »

Offline robbo2k

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Września, 2011, 15:08:47 »
Moim zdaniem gdzies popelniasz blad.  Cisnienie zredukowane do poziomu morza JEST WYZSZE niz absolutne o około 10hPa na kazde 100metrow

Offline kzyhu1983

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Września, 2011, 23:00:49 »
Mój blok jest na wysokości 140 m n.p.m. Mieszkanie w bloku jest na drugim piętrze (blok z tzw. wysokim parterem). Obliczyłem że średnio stacja znajduje się na 148 metrach. Więc nie wiem co mogę źle obliczyć.

Drugi dzień obserwacji. Stacja w porównaniu ze starym urządzeniem pokazuje to samo. Nawet tak samo przewiduje. Dziś ciśnienie w Olsztynie wzrosło z 1026 do 1030 a teraz delikatnie spada. Ciśnienie jest takie samo jak w starej pogodynce, nowa szybciej aktualizuje spadek i wzrost ciśnienia. Odnośnie pogodynek praktycznie również tak samo przewidują. Więc chyba będzie wszystko OK.

Co do instrukcji urządzenie ma wyskalowany ciśnieniomierz tylko aby stacja miała jakiś punkt odniesienia po załączeniu urządzenia trzeba ustawić pogodę jaka jest za oknem. Podczas zmiany pogodynki zmienia się zakres ciśnienia. Dziwne ale tak jest.
« Ostatnia zmiana: 28 Września, 2011, 23:03:31 wysłana przez kzyhu1983 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Września, 2011, 08:02:06 »
Mój blok jest na wysokości 140 m n.p.m. Mieszkanie w bloku jest na drugim piętrze (blok z tzw. wysokim parterem). Obliczyłem że średnio stacja znajduje się na 148 metrach. Więc nie wiem co mogę źle obliczyć.

Z instrukcji wynika, że stacja podaje ciśnienie bezwzględne (ang. absolute). Wiadomo, że ciśnienie zmienia się wraz z wysokością - im wyższa wysokość, tym ciśnienie jest mniejsze. Ciśnienie względne, to ciśnienie zredukowane (obliczane) do poziomu morza - czyli, jest to ciśnienie jakie wystąpiłoby gdybyś mieszkał nad morzem.

Ogólnie narazie zrobiłem tak że w tym momencie jest ciśnienie 1027 hPa (1011 hPa zredukowane do poziomu morza).

Jeżeli ciśnienie wraz ze wzrostem wysokości maleje - mieszkasz na wysokości 148m - to ciśnienie zredukowane do poziomu morza, musi być większe od ciśnienia bezwzględnego.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Września, 2011, 08:39:57 »
Moim zdaniem gdzies popelniasz blad.  Cisnienie zredukowane do poziomu morza JEST WYZSZE niz absolutne o około 10hPa na kazde 100metrow

Ciśnienie względne lub bezwzględne, to zawsze to samo ciśnienie tylko wyrażone w inny sposób  :)
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=4.msg4#msg4
Dlatego też nie można tu mówić o błędzie - sensu stricto - merytorycznym. Od tego jaką wartość wpiszemy do pamięci stacji, zależy od modelu stacji. Są takie, które mogą wyświetlać wartość ciśnienia, zarówno względną jak i bezwzględną (zależnie od tego, jaką wpiszemy).
Moja stacja wyświetla wartość względną (relative), ponieważ celowo taką wpisałem. Mam wtedy możliwość porównania, gdyż większość zagranicznych internetowych serwisów pogodowych, podaje taką właśnie wartość ciśnienia.
« Ostatnia zmiana: 29 Września, 2011, 08:50:28 wysłana przez Serenator »

Offline kzyhu1983

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Października, 2011, 12:53:37 »
Tak jak mówił Parasol stacja pogody skalibrowała odczyt ciśnienia z dokładnością plus minus 1 hPa (wydaje mi się że dokładność jest troszkę mniejsza czyli gdzieś w granicy 0,5 hPa ale nie porównuje odczytów cały czas). Porównywane ze stronką windfinder. Pogodynka przewiduje również pogodne zgodną z tym co znajduję się za oknem. Więc z zakupu stacji jestem bardzo zadowolony i jeśli ktoś szuka stacji z kolorowym wyświetlaczem LCD to mogę ją śmiało polecić. Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam