Terminal oddałem bo oprócz tego że po 24 h przestawał wysyłać dane ( chyba zawieszał się klient ftp) to jeszcze miałem problemy z administracją terminalem np: po ustawieniu wszystkiego jako admin, po restarcie i zalogowaniu na konto domyślne ustawień nie było. Teraz poszukuję terminala z szybszym procesorem, może VIA C7 1GHz da radę?
Za szybko się poddałeś:) :
NAJPIERW ZALOGUJ SIĘ JAKO ADMINISTRATOR (polecam tą lekturę:
http://forum.windowsmx.pl/viewtopic.php?f=18&t=9827&view=next dzięki niej udało mi się zmusić do współpracy WYSE 9150SE ps koniecznie wyłącz filtr zapisu jak podają w wątku

- zawieszanie się klienta przerobiłem - wystarczy ,że przeczytasz mój post wyżej - automatyczny restart po np 8-12 h (ja mam co 6 h)
-sterowanie przez VNC połączenie z laptopa automatycznie przez pulpit zdalny
VNC też masz zainstalowane na XPe nie musisz nic podpinać żadnej klawiatury, myszy, monitora itp.
-natomiast żeby nie ginęły ci ustawienia wystarczy że zmienisz login i hasło przy autologowaniu do do klienta domyślnego tak żeby zawsze logował ci się domyślnie jako administrator (wtedy wszystko ci zostaje - skróty w atostarcie itd..)
ZMIENIASZ TO TU: pasek START/settings/control panel ->IKONA Winlog zaznaczasz fajkę przy enable autologon, default user name :administrator ,hasło administrator
-dodatkowo ważną rzeczą jest ustawienie w Windowsie XPe właściwej strefy czasowej oraz reszty ustawień związanych z POLSKĄ. Domyślnie masz wszytko US
potrzebne jest to do tego aby prawidłowo ustawiło ci czas i strefę czasową jeśli np zabraknie ci prądu po automatycznym restarcie
JA MAM tak ustawione WYSE 9150, że jeśli wyłączę wtyczkę zasilającą z terminala to resetuje mi prawidłową datę i czas - prawdopodobnie bateria nie trzyma w BIOSIE i ustawia mi rok 2006 (zawsze terminal się uruchamia nie trzeba go wzbudzać przyciskiem)
Cumulus wtedy głupieje i wypisuje błędy oraz nie przesyła danych.
Aby temu zaradzić do autostartu dodałem skrót do programiku Neutron który synchronizuje prawidłowy czas i jest również w XPe
Żeby to wszystko prawidłowo działało musisz się zawsze logować
jako administrator:)

MAM NADZIEJĘ ŻE POMOGŁEM KOMUŚ Z WALKĄ Z TERMINALEM WYSE 9150 SE BO SAM TROCHĘ POŚWIECIŁEM CZASU ŻEBY TO ROZGRYŹĆ
pozdr SZUV