Witam
Stałem się szczęśliwym posiadaczem stacji pogody BIOTERM 174009 i wszystko pięknie chodzi tylko nie możne się mi ustawić czas który jest sterowany sygnałem DCF po uruchomieniu stacji przez ok 10 min miga antena od sygnału DCF po czym gaśnie i więcej się nie pojawia czekałem już ponad 12 godz i nic nie przychodzi,[...]
Niektóre stacje posiadają opcję automatycznego ponawiania poszukiwania sygnału. W przypadku gdy są jakieś zakłócenia lub gdy sygnał jest zbyt słaby aby stacja mogła go odebrać, po np. 2 godzinach wyszukiwanie uruchamia się ponownie. Nie wiem tylko, czy Twoja stacja ma taką możliwość.
Jednakże zalecałbym cierpliwość, niejednokrotnie wyszukiwanie trwa dość długo.
[...] sygnał na pewno jest bo w innej stacji ustawia się automatycznie czas. [...]
Można też zrobić mały test aby upewnić się, że stacja Bioterm działa prawidłowo. Uruchom wyszukiwanie sygnału DCF w obydwu stacjach jednocześnie, przy czym ustaw stacje obok siebie. Jeśli ta druga stacja złapie sygnał w tym miejscu bez problemu, stacja Bioterm też powinna. Jeśli stacje wzajemnie by się zakłócały, zrób oddzielną próbę najpierw dla jednej, następnie dla drugiej stacji. Czas wyszukiwania może być w obu stacjach różny - chodzi o sprawdzenie konkretnego miejsca, w którym sygnał jest odbierany. Jeśli Bioterm nie łapałby ewidentnie silnego sygnału, może to świadczyć o jakiejś wadzie układu wyszukiwania.