Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Pomiar czujnika zewnetrznego  (Przeczytany 3762 razy)

Offline wotomek

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Pomiar czujnika zewnetrznego
« dnia: 26 Października, 2011, 20:17:56 »
Witam. Mam zamiar kupić stację pogody, ale zastanawia mnie jedna rzecz, którą często znajduje w specyfikacji stacji. Chodzi o pomiar temperatury przez czujnik zewnętrzny. Często znajduje się opis podobny do tego: "mierzy zewnętrzną temperaturę od - 40 oC do + 70 oC, wyświetla w zakresie - 20 oC do + 60 oC" Jak to rozumieć?? Mierzy temperaturę do -40 ale jej nie wyświetla? Więc co mi z tego pomiaru? Proszę o wyjaśnienie o co tu chodzi.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Pomiar czujnika zewnetrznego
« dnia: 26 Października, 2011, 20:17:56 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Pomiar czujnika zewnetrznego
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Października, 2011, 08:38:00 »
Witam. Mam zamiar kupić stację pogody, ale zastanawia mnie jedna rzecz, którą często znajduje w specyfikacji stacji. Chodzi o pomiar temperatury przez czujnik zewnętrzny. Często znajduje się opis podobny do tego: "mierzy zewnętrzną temperaturę od - 40 oC do + 70 oC, wyświetla w zakresie - 20 oC do + 60 oC" Jak to rozumieć?? Mierzy temperaturę do -40 ale jej nie wyświetla? Więc co mi z tego pomiaru? Proszę o wyjaśnienie o co tu chodzi.

Sensor temperatury znajdujący się w czujniku, ma możliwość jej pomiaru w danym zakresie. Natomiast konstrukcja i zastosowane elementy układu przetwarzającego dane do wyświetlacza, pozwalają na wyświetlenie takiego a nie innego zakresu. Stąd ta różnica.

Offline wotomek

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Pomiar czujnika zewnetrznego
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Października, 2011, 09:05:26 »
Trochę to dziwne dla mnie, co z tego że zmierzy tą temperaturę skoro jej nie wyświetli. To tak jakby sprzedawca samochodu napisał w ogłoszeniu że samochód może jechać 200km/h, ale ma słabszy silnik i pojedzie tylko 100km/h.