Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: jaką stację polecicie  (Przeczytany 50194 razy)

Offline krzych

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Była Auriol i Bioterm - nie polecam!
Odp: jaką stację polecicie
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Listopad, 2011, 17:22:37 »
Ło nawet jeszcze nie miałem czasu przeglądnąć instrukcji te dane trochę martwią. Ale stacja sprawia dobre wrażenie, w sensie wykończenia, wyświetlacz jest też zadziwiająco dobrej jakości (widać nawet z minusowego kąta). Ma też podświetlanie, za pomocą dużego przycisku na górze.

Temperatura nadal rozstrzelona o 0,4-0,5 stopnia, a wilgotność 1-2%... Jak za tą cenę to przynajmniej mierzy poprawnie. A ciśnienie na razie coś się tam zmienia, według prognozy pogody powinno rosnąć na razie tego nie obserwuje na wskazaniach stacji  :-[

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #60 dnia: 23 Listopad, 2011, 17:22:37 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #61 dnia: 24 Listopad, 2011, 08:43:43 »
@dador i @krzych

Uważam, że za tę cenę to nie ma co specjalnie wybrzydzać  :) Co prawda dobrze nie znam akurat tego konkretnego modelu, ale uważam że stacje z Aldiego sprawują się lepiej niż stacje z Lidla  :)
Nie słyszałem aby ktoś skarżył się na brak komunikacji czujnika ze stacją, czy inne defekty. Szkoda tylko, że ten model pracuje w paśmie 433 MHz. W tym przypadku, konstruktorzy zawiedli  ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad, 2011, 08:55:35 wysłana przez Serenator »

Offline krzych

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Listopad, 2011, 09:10:48 »
Ciśnienie działa, DCF także szybko łapie. A przy okazji kiedyś przy Biotermie się naczytałem o tym DCF. Antena ferytowa jest kierunkowa i należy skierować np. stację tyłem do zachodu i wystawić do okna na zachód. Poczekać kilkanaście minut włączając wyszukiwanie (fala odbita i nie odbita się jakoś nawzajem wzmacniają i tłumią z interwałem chyba 15 minut). Do tego najmniej zakłóceń rejestruje się w nocy, a wschód i zachód słońca zakłócają sygnał.
Temperatura rozstrzelona o 0,4-0,5 stopnia, wilgotność zadziwiająco takie same lub różnica 1%. Bardzo czytelny wyświetlacz nawet rano jak jest jeszcze ciemno widać wskazania bez podświetlania. Ja jestem zadowolony.
A czujnik komunikuje się na razie w żelbetonowym bloku przez jedną ścianę.

Ja jestem zadowolony. Za tą cenę nie da się nic kupić na allegro... Przede wszystkim bardzo dobrze wykonana. Tak, że jakby ktoś myślał nad tymi Bioterm to niebo, a ziemia.

Offline krzych

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Listopad, 2011, 08:26:07 »
No dobra czujnik za oknem i zawyżanie o około 1,5-2 stopnie. Na dole szyby na samochodzie zamarznięte, a wskazanie 1,5 stopnia. I teraz pytanie:
 - czy może być 1,5 stopnia różnicy na 5 piętrze względem 1m?
 - czy ktoś próbował odsunąć czujnik od okna (nowe, plastikowe). Możliwe, że w obawie od zalanie zamontowałem go za blisko okna (prawie styka się z futryną).

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Listopad, 2011, 09:11:46 »
Cytat: krzych
czy może być 1,5 stopnia różnicy na 5 piętrze względem 1m?

Jak najbardziej. Przykład z własnego podwórka. Swego czasu miałem 3 czujniki na wys. 0,1m (przygruntowy) 2,0m (w ogrodzie tuż nad przygruntowym) i 8,5m (na dachu). Wszystkie czujniki oddalone od siebie w promieniu 10m. Kiedy we wrześniu przychodziły pierwsze ujemne temperatury, to rozstrzał pomiędzy odczytami był naprawdę spory. Kiedy na dachu notowałem +1,5 st. C, to na 2m był lekki przymrozek, a przy gruncie to już - 3 st C. Zaznaczam, że czujniki w tych samych warunkach mieszczą się w granicy błędu 1 st. C. Skoro u Ciebie na 5 piętrze nie było przymrozku a przy gruncie był, to ja bym się tym szczególnie nie przejmował. Co do samego czujnika, to mam wrażenie że mój też zawyża o ok. 1 st. C.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Listopad, 2011, 09:27:48 »
[...] czujnik za oknem i zawyżanie o około 1,5-2 stopnie.

Co przyjąłeś za punkt odniesienia, stwierdzając zawyżenie odczytu temperatury?

czy ktoś próbował odsunąć czujnik od okna (nowe, plastikowe). Możliwe, że w obawie od zalanie zamontowałem go za blisko okna (prawie styka się z futryną).

Rodzaj okna nie ma znaczenia. Znaczenie może mieć usytuowanie czujnika. Najlepiej aby wokół czujnika było na tyle dużo miejsca, aby był zapewniony swobodny przepływ powietrza. Nie zawsze są ku temu sprzyjające warunki, niestety. Aby czujnik ochronić przed zalaniem, stosuje się różnego rodzaju osłony. Jak zrobić taką osłonę? Na forum jest sporo informacji i zdjęć na ten temat  :)
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad, 2011, 10:19:34 wysłana przez Serenator »

Offline krzych

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Listopad, 2011, 10:25:04 »
Co przyjąłeś za punkt odniesienia, stwierdzając zawyżenie odczytu temperatury?

To, że mam zamarzniętą szybę w samochodzie i stację meteo w okolicy.
http://web2.um.bielsko.pl/pogoda/dzis.htm

Nie jestem w domu, ale jak wychodziłem było 1,3 stopnia.

Rodzaj okna nie ma znaczenia. Znaczenie może mieć usytuowanie czujnika. Najlepiej aby wokół czujnika było na tyle dużo miejsca, aby był zapewniony swobodny przepływ powietrza. Nie zawsze są ku temu warunki, niestety. Aby czujnik ochronić przed zalaniem, stosuje się różnego rodzaju osłony. Jak zrobić taką osłonę? Na forum jest sporo informacji i zdjęć na ten temat  :)

Wiem, ale nie mam tego jak inaczej tam zrobić. Zastanawiam się jedynie czy to może mieć wpływ (bliskość okna).

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Listopad, 2011, 11:20:36 »
To, że mam zamarzniętą szybę w samochodzie i stację meteo w okolicy.
http://web2.um.bielsko.pl/pogoda/dzis.htm
[...]

Sprawdzając prawidłowość czy też dokładność wskazań, porównywane urządzenia powinny się znajdować w tych samych warunkach, a także miejscach. Ponadto trzeba się odnosić do wiarygodnego źródła, jakim może być termometr posiadający świadectwo wzorcowania (legalizacji) lub też referencyjna stacja meteo. Porównywanie wskazań np. ze zwykłym zaokiennym termometrem, może być obarczone dużym błędem. Wskazania stacji, która znajduje się w innej miejscowości, można brać pod uwagę, ale jedynie orientacyjnie a nie traktować jako pewnik  :)