Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Co zmienilibyście w swoich stacjach?  (Przeczytany 10387 razy)

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
Co zmienilibyście w swoich stacjach?
« dnia: 29 Grudnia, 2011, 23:46:28 »
Zastanawiałem się, co można by zmienić lub usprawnić w mojej stacji.
Mam stacje Velleman WS1080. Oto kilka propozycji - zapewne do producenta :)

1.   Synchronizacja czasu z DCF tylko 1 raz na dobę np. o 3 w nocy, aby uniknąć tego durnego blokowania przesyłania danych. Albo oczywiście poprawa tego problemu w inny sposób.
2.   Ten słupkowy wykres zmian ciśnienia powinien wyświetlać się cały czas. Kto to wymyślił takie bezsensowne wyświetlanie co sekundę po jednym słupku – trzeba czekać kilka sekund na obejrzenie całości.
3.   Wskaźnik przekazywania danych z urządzeń zewnętrznych powinien dłużej się wyświetlać tak, aby można było to bez trudu to zauważyć. W mojej stacji pojawia się chyba na ¼ sekundy. Czasami jest to ważne, gdy chce się sprawdzić połączenie i pracę urządzenia.
4.   Na kołowym wskaźniku kierunku wiatru powinno być np. w postaci połówki kreski (lub jakoś inaczej zaznaczone) poprzednie wskazanie lub też jakaś średnia z kilku ostatnich pomiarów. Jest tak np. na innych stacjach.
5.   Podobnie z temperaturą i ew. wilgotnością – może jakąś tendencja stała/rosnąca/malejąca – strzałki pozioma/góra/dół.
6.   No i opcje dodatkowe: wyświetlanie prędkości wiatru i porywu jednocześnie, oraz wyświetlanie opadu deszczu dla dwóch ustawianych przedziałów. Brakuje mi tego np. w ciągu godziny i doby albo doby i tygodnia.

Oczywiście najważniejsze i pewnie łatwe do przerobienia sa opcje 1, 2 i 3. Zapewne z opcja 4 nie byłoby większego problemu. Opcje 5, 6 wymagają przebudowy wyświetlacza. Ciekawe czy inni użytkownicy widzą to podobnie.
Pozdrawiam

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Co zmienilibyście w swoich stacjach?
« dnia: 29 Grudnia, 2011, 23:46:28 »

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Typ stacji: TFA Primus / Technoline ws2800 / Hama EWS 800 / TFA Spectro / i jakieś z biedronki
Odp: Co zmienilibyście w swoich stacjach?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudnia, 2011, 08:12:01 »
2.   Ten słupkowy wykres zmian ciśnienia powinien wyświetlać się cały czas. Kto to wymyślił takie bezsensowne wyświetlanie co sekundę po jednym słupku – trzeba czekać kilka sekund na obejrzenie całości.

wszystkie stacje tak mają,,, podobno to dlatego, żeby wyświetlacz się "nie wypalał"

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia, 2011, 09:45:01 »

1.   Synchronizacja czasu z DCF tylko 1 raz na dobę np. o 3 w nocy, aby uniknąć tego durnego blokowania przesyłania danych. Albo oczywiście poprawa tego problemu w inny sposób.
2.   Ten słupkowy wykres zmian ciśnienia powinien wyświetlać się cały czas. Kto to wymyślił takie bezsensowne wyświetlanie co sekundę po jednym słupku – trzeba czekać kilka sekund na obejrzenie całości.
3.   Wskaźnik przekazywania danych z urządzeń zewnętrznych powinien dłużej się wyświetlać tak, aby można było to bez trudu to zauważyć. W mojej stacji pojawia się chyba na ¼ sekundy. Czasami jest to ważne, gdy chce się sprawdzić połączenie i pracę urządzenia.
4.   Na kołowym wskaźniku kierunku wiatru powinno być np. w postaci połówki kreski (lub jakoś inaczej zaznaczone) poprzednie wskazanie lub też jakaś średnia z kilku ostatnich pomiarów. Jest tak np. na innych stacjach.
5.   Podobnie z temperaturą i ew. wilgotnością – może jakąś tendencja stała/rosnąca/malejąca – strzałki pozioma/góra/dół.
6.   No i opcje dodatkowe: wyświetlanie prędkości wiatru i porywu jednocześnie, oraz wyświetlanie opadu deszczu dla dwóch ustawianych przedziałów. Brakuje mi tego np. w ciągu godziny i doby albo doby i tygodnia.

Zgadzam się z pierwszym punktem w 99 % po co u licha co godzinna aktualizacja, chyba tylko użytkownicy Fine Offset mają to.
Drugi punkt już został wyjaśniony, mogę tylko powiedzieć że są takie stacje której barometr "nie mruga".
hmm trzeci punkt, no w sumie masz racje, mógł  by się trochę dłużej pokazywać. ;)
4.) Faktycznie jakaś średnia wiatru z ostatnich 10 min.  by się  przydała, ja bym jeszcze zmienił na ciut większe te cyferki wiatru i opadów deszczu , bo są trochę za małe.
5.) w 100% się zgadzam, czemu w tych droższych stacjach brakuję tych wskazań, u mnie stara stacja "Biedronkowa" kupiona za grosze ma taką opcję.
6;) Na pewno by nie zaszkodziło, a urozmaiciło wyświetlacz.

Ja bym dodał jeszcze większe nóżki z tyłu bazy, bo wtedy jakość kontrastu jest lepsza a te które są to są za małe, szybsze przesyłanie danych jeżeli chodzi o wiatr, bo 48 sec, to trochę za długo. Lepsze mocowania czujników, są trochę za plastikowe, przydały by się jakieś wzmocnione.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudnia, 2011, 12:26:26 »
Jak już wspomniałem w recenzji:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=448.msg2685#msg2685
w mojej stacji brakuje mi jedynie ikony "słońce za chmurami". Pozostałe opcje które posiada, w pełni mnie satysfakcjonują. Jako że mieszkam w bloku, nie kupowałem stacji z pluwiometrem i anemometrem (brak odpowiedniego miejsca na montaż).
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia, 2011, 12:30:22 wysłana przez Serenator »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Stycznia, 2012, 15:12:09 »
Jeszcze jedno przyszło mi na myśl - kto wymyślił, żeby dane z czujników zewnętrznych odświeżały się co 48 sek? Skąd ta wartość? Nie mogłaby być po prostu minuta? Albo nawet ustawiane np. 1/2min, 1min do wyboru. pierwsza opcja byłaby dobra dla tych, którzy chcą mieć dane realtime a druga byłaby np. standardem dla większości. W zależności od opcji inna byłaby wtedy żywotność baterii.
Druga sprawa to wskaźnik zajętości pamięci - zapełnia się skokowo co 25% czyli 1/4 całości. Też wielka niedoróbka zwłaszcza, że nawet w instrukcji narysowane jest jak zajętość zajmuje 1/4 +1/8.

No i jeszcze jedno - nie wspomniałem o tym w moim rozpoczynającym wątek poście - ten beznadziejny, dotykowy, blady, mało kontrastowy i mało czytelny wyświetlacz. Czy nie ma naprawdę dobrych wyświetlaczy dotykowych?

To może w takim razie podświetlenie na stałe ekranu podczas podłączenia poprzez USB - ew. jako ful wypas z możliwością wyłącznie tej opcji kto tego nie chce.

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia, 2012, 17:11:51 »
Sygnał DCF i wtedy brak sygnału ze stacji bazowych - porażka.
Co bym zmienił hmm może za dużo wymagam ale , żeby mi wszystko pasowało to tak :

- inne oznaczenie kierunku wiatru na stacji ( ta mała strzałeczka jest jak ziarenko maku )
- aby wyświetlające się wartości prędkości wiatru nie były stałe np. 1,1 / 2,5 / itd tylko wyliczane na
podstawie obrotów wiatraczka w określonym interwale i pokazywane z dokładnością do 0,1 km.g
- strzałki tendencji temperatury / wilgotności ( mogły by być małe )
- wybór koloru podświetlania ( mogły by być 2 )
- jeszcze większy kontrast
- inna budowa podpórek z tyłu stacji ( stacja bazowa ma krótkie nóżki i praktycznie leży zamiast stać pod kątem 70 stopni)
- wykres ciśnienia - no coment
- jakość i sposób mocowania czujników na rurce ( stacja ma kilka miesięcy a już popsuło się łożysko w wiatromierzu oraz wyrobiło się trochę miejsce mocowania czujników wiatru do metalowej rurki )
- szybsze wyświetlanie wartości z czujników zewnętrznych co 30 s temp co 10 s wiatr

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Stycznia, 2012, 21:24:17 »
... inne oznaczenie kierunku wiatru na stacji ( ta mała strzałeczka jest jak ziarenko maku )
Właśnie to (no i trochę cena) spowodowało, że nie zdecydowałem się na model 1090 - pewnie trzeba się wpatrywać i szukać ten znaczek kierunku.
Fakt - nóżki jak u kaczuszki :)
Nie wiem co to za ludzie projektują te stacje - jakieś kompletne jełopy !!!
Przecież wszystko da się zrobić dobrze. Być może chodzi o to żeby ci bardziej wymagający wydali te 2000zł na stacje z prawdziwego zdarzenia. Bo jak by te nasze wszystko miały jak należy to po co przepłacać.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Stycznia, 2012, 10:38:05 »

Nie wiem co to za ludzie projektują te stacje - jakieś kompletne jełopy !!!
Przecież wszystko da się zrobić dobrze. Być może chodzi o to żeby ci bardziej wymagający wydali te 2000zł na stacje z prawdziwego zdarzenia.

Hmm nie wiem ale chyba w Davis-ie też nie ma trendu temp. ( chyba ze się mylę) a kosztuję ponad 2000 zł.]
Właśnie też się zastanawiam kto "wymyśla" projekt samej bazy, logicznie myśląc temu który interesuje się meteorologią, pogodą itp. to chce żeby stacja wyświetlała jak najwięcej informacji.
Ale z drugiej strony ktoś inny by chciał mieć porządek  na wyświetlaczu.