Zastanawiałem się, co można by zmienić lub usprawnić w mojej stacji.
Mam stacje Velleman WS1080. Oto kilka propozycji - zapewne do producenta
1. Synchronizacja czasu z DCF tylko 1 raz na dobę np. o 3 w nocy, aby uniknąć tego durnego blokowania przesyłania danych. Albo oczywiście poprawa tego problemu w inny sposób.
2. Ten słupkowy wykres zmian ciśnienia powinien wyświetlać się cały czas. Kto to wymyślił takie bezsensowne wyświetlanie co sekundę po jednym słupku – trzeba czekać kilka sekund na obejrzenie całości.
3. Wskaźnik przekazywania danych z urządzeń zewnętrznych powinien dłużej się wyświetlać tak, aby można było to bez trudu to zauważyć. W mojej stacji pojawia się chyba na ¼ sekundy. Czasami jest to ważne, gdy chce się sprawdzić połączenie i pracę urządzenia.
4. Na kołowym wskaźniku kierunku wiatru powinno być np. w postaci połówki kreski (lub jakoś inaczej zaznaczone) poprzednie wskazanie lub też jakaś średnia z kilku ostatnich pomiarów. Jest tak np. na innych stacjach.
5. Podobnie z temperaturą i ew. wilgotnością – może jakąś tendencja stała/rosnąca/malejąca – strzałki pozioma/góra/dół.
6. No i opcje dodatkowe: wyświetlanie prędkości wiatru i porywu jednocześnie, oraz wyświetlanie opadu deszczu dla dwóch ustawianych przedziałów. Brakuje mi tego np. w ciągu godziny i doby albo doby i tygodnia.
Oczywiście najważniejsze i pewnie łatwe do przerobienia sa opcje 1, 2 i 3. Zapewne z opcja 4 nie byłoby większego problemu. Opcje 5, 6 wymagają przebudowy wyświetlacza. Ciekawe czy inni użytkownicy widzą to podobnie.
Pozdrawiam