Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Jaki kontaktron do deszczomierza  (Przeczytany 3798 razy)

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
Jaki kontaktron do deszczomierza
« dnia: 04 Stycznia, 2012, 19:11:25 »
Jaki zakupić kontaktron do deszczomierza aby działał?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Jaki kontaktron do deszczomierza
« dnia: 04 Stycznia, 2012, 19:11:25 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Jaki kontaktron do deszczomierza
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia, 2012, 08:59:27 »
Jaki zakupić kontaktron do deszczomierza aby działał?

Impulsator powinien być taki sam, jak fabryczny.

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia, 2012, 18:07:24 »
Okazuje sie że potrafi pokazać deszczomierz opady, ale a opóźnieniem 10 - 30 minut, niekiedy wcale, lub zanizyć. Wiatromierz ostatnio tez przestał pokazywać wiatr i np przy około 60 podaje 1km\h a przy mniej jak 30 km\h zero. Zastanawiam się czy nie może to być usterka czujnika temp wilg chociaż i temperatura i wilgotność są ok.

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marca, 2012, 19:48:06 »
Sprawa została rozwiązana, wszystkie czujniki są sprawne.
1. Deszczomierz nie zliczał czasami opadu bo cały mechanizm kiwający sie wraz z magnesem potrafił przesunąć sie o 1-2mm od kontaktronu powodując jego nie zwieranie się. Dodatkowo czujnik temp\wilg potrzebuje około 5 odczytów na przekazanie informacji o opadach do stacji więc gdy usterka wiatromierza i deszczomierza zeszła się w czasie to pięć odczytów przy zerowym wietrze = 10-12min. Zamówiłem zwykły 14mm kontaktron i zmieniłem, w nowym było słychać pykanie jak kiwał sie mechanizm a w starym nie. Dodatkowo dałem go jak najbliżej mogłem bo przy pierwszym ustawieniu wystarczyło właśnie odsunąć mechanizm o ten 1mm i było brak pyknięcia kontaktronu.
2. Wiatromierz okazało sie że zblokował się element obracający sie , taki mały wiatraczek. Przyczyną okazało sie to że wiatromierz zamontowałem za blisko komina i sąsiedzi jak mocno rozpalili ogień to cały dym obsiadł dolną część wiatromierza,po przeczyszczeniu i odblokowaniu wiatraczka zamocowałem go 4-5m wyżej niż poprzednio i na razie po 2 miesiącach nie ma problemów.