Sprawa została rozwiązana, wszystkie czujniki są sprawne.
1. Deszczomierz nie zliczał czasami opadu bo cały mechanizm kiwający sie wraz z magnesem potrafił przesunąć sie o 1-2mm od kontaktronu powodując jego nie zwieranie się. Dodatkowo czujnik temp\wilg potrzebuje około 5 odczytów na przekazanie informacji o opadach do stacji więc gdy usterka wiatromierza i deszczomierza zeszła się w czasie to pięć odczytów przy zerowym wietrze = 10-12min. Zamówiłem zwykły 14mm kontaktron i zmieniłem, w nowym było słychać pykanie jak kiwał sie mechanizm a w starym nie. Dodatkowo dałem go jak najbliżej mogłem bo przy pierwszym ustawieniu wystarczyło właśnie odsunąć mechanizm o ten 1mm i było brak pyknięcia kontaktronu.
2. Wiatromierz okazało sie że zblokował się element obracający sie , taki mały wiatraczek. Przyczyną okazało sie to że wiatromierz zamontowałem za blisko komina i sąsiedzi jak mocno rozpalili ogień to cały dym obsiadł dolną część wiatromierza,po przeczyszczeniu i odblokowaniu wiatraczka zamocowałem go 4-5m wyżej niż poprzednio i na razie po 2 miesiącach nie ma problemów.