Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Błędny wykres na WeatherUnderground  (Przeczytany 3733 razy)

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
Błędny wykres na WeatherUnderground
« dnia: 10 Marca, 2012, 11:50:55 »
Od wczoraj dane wysyłam innym sposobem. Zdziwiony byłem dziś bo kiedy program wysłał dane za czas kiedy stacja nie była online to są same błędy ale tylko w prędkości i porywach wiatru, ciśnienie i temperatura jest ok. Dane wysyłam programem Weather Underground\Heavy weather uploader. Dlaczego gdy na stacji mam poryw np 42 i prędkość 34km\h to na wykresie widnieje 9,5 km\h poryw 11,7km\h. Dane są ok ale w określonej skali np 3 i trochę razy pomniejszone załączam wykres. A dokładnie to wygląda tak jakby wysłał m\s zamiast km\h i wpisał je na wunderground jako km\h. Wie ktoś co ustawić w tym programie aby prawidłowo je wysyłał?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Błędny wykres na WeatherUnderground
« dnia: 10 Marca, 2012, 11:50:55 »

Offline LukaszH

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 19
    • Pogoda w Łukowie
  • Typ stacji: Netatmo - Inteligentna Stacja Pogodowa
Odp: Błędny wykres na WeatherUnderground
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marca, 2012, 06:59:36 »
Przeliczając dokładniej to 3 i trochę - np 42/11,7 wychodzi 3,59 czyli powiedzmy 3,6, czyli tyle co przelicznik pomiędzy m/s a km/h: 1m/s=3,6km/h.
Może tu jest pies pogrzebany? Może jednostki gdzieś się mieszają?

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
Odp: Błędny wykres na WeatherUnderground
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marca, 2012, 22:08:26 »
Dzisiaj zrobiła to samo. To jest ewidentne zamienienie km\h na m\s i wgranie jako km\h tylko nie wiem jak to sie dzieje że jak jest online to działa a z pamięci zczytuje źle pomimo iż heavy weather Pro odczytuje dane poprawnie. Nawet nie wiem co zmienić bo jak jest online to dane są ok tylko za czas offline wszystko ok poza prędkością wiatru i porywami, idealnie obie wartości różnią sie od prawdziwych właśnie o te 3,6 razy.