Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogodowa i projektowana instalacja  (Przeczytany 17958 razy)

Offline Tomy M.

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
Stacja pogodowa i projektowana instalacja
« dnia: 05 Stycznia, 2012, 17:30:01 »
Witam serdecznie

Jestem co prawda elektronikiem-automatykiem i informatykiem jednak nowicjuszem w zakresie stacji pogodowych.
Chciałbym skonstruować cały system oparty o stację pogodową. System posłuży do nadzoru i zapisu danych meteo w eksperymentalnej plantacji winorośli.

W skład tego systemu weszłyby:

-stacja pogodowa
-serwer stacji na mini komputerze z XP (Wyse Winterm 9150SE)
-oprogramowanie do logowania
-system do analizy danych
-prezentacja danych poprzez www

Najważniejszym wyborem jest stacja pogodowa. Ponieważ nie mam doświadczenia nie porwę się na coś bardzo drogiego. Ponieważ chcę użyć programu Cumulus więc wybór zawęziłem do:

Oregon Scientific WMR 200
lub:
Oregon Scientific WMRS 200

Nie wiem czym się one różnią.

Nadmienię że kompletnie nie jest mi potrzebny żaden wyświetlacz, gdyż dane i tak będą pobierane i analizowane zdalnie, po prostu baza będzie zamontowana w miejscu trudno dostępnym (na strychu). Może jest jakaś alternatywa w postaci takiej bazy bez wyświetlacza dotykowego itp. zbędnych bajerów. zastanawiam się w ogóle po co w tych półprofesjonalnych stacjach są te wyświetlacze?! Kto siedzi i w nie patrzy i PO CO?!

Wymagane czujniki:

- temperatura zewnętrzna (minimum 2 szt.)
- kierunek i prędkość wiatru
- wilgotność
- ciśnienie atmosferyczne

logowanie:  wystarczające byłoby co 10-15 minut może być logowane przez program + zapis do pliku lokalnego lub zdalnego, jednak baza awaryjnie powinna mieć własne logowanie w przypadku braku zasilania (notoryczne problemy w górach)

W przyszłości być może miernik UV, nasłonecznienia, wilgotności gleby oraz wilgotności liści

Oprogramowanie:
Czy poza Cumulusem potrzebuję jeszcze jakiegoś oprogramowania do prezentacji online? Pomijam kwestię Windowsa XP, serwera www i ewentualnego oprogramowania do analizy danych który chcę stworzyć jako aplikację online.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, poczytałem trochę w tym temacie ale praktycznie wszystkie listy dotyczą stacji i systemu który mnie nie interesuje (ładna baza z pięknym wyświetlaczem + podłączone do stacjonarnego roboczego komputera)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja pogodowa i projektowana instalacja
« dnia: 05 Stycznia, 2012, 17:30:01 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Stacja pogodowa i projektowana instalacja
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia, 2012, 15:08:14 »
Najważniejszym wyborem jest stacja pogodowa. Ponieważ nie mam doświadczenia nie porwę się na coś bardzo drogiego. Ponieważ chcę użyć programu Cumulus więc wybór zawęziłem do:

Oregon Scientific WMR 200
lub:
Oregon Scientific WMRS 200

Nie wiem czym się one różnią.

Łatwo można porównać te stacje na stronie: http://stacje-pogody.pl/porownywarka_stacji_pogody.html

WMRS200 jest 3 razy tańsza od WMR200, nie ma wyświetlacza z informacjami pogodowymi, wyświetla tylko ikonki o statusie połączenia z czujnikami i USB. WMRS200 nie ma też żadnej pamięci, czyli wymagane jest stałe podłączenie do PC - jeżeli chcesz mieć cały czas dane. Tu znajdziesz informacje o oprogramowaniu oregona do WMRS200: http://www2.os-weather.com/help/ .

Oprogramowanie:
Czy poza Cumulusem potrzebuję jeszcze jakiegoś oprogramowania do prezentacji online? Pomijam kwestię Windowsa XP, serwera www i ewentualnego oprogramowania do analizy danych który chcę stworzyć jako aplikację online.

WMRS200 będzie działać też z oprogramowaniem wview i wfrog.

W przyszłości być może miernik UV, nasłonecznienia, wilgotności gleby oraz wilgotności liści

Jeżeli w przyszłości chcesz stosować tego typu czujniki, to może zastanów się nad wykorzystaniem Davis Envoy lub Envoy8X. Envoy wysyła dane z czujników zewnętrznych bezpośrednio do komputera z pominięciem konsoli. Envoy8X ma dużo większą pamięć (przy 1 czujniku ISS/ zapis co 30 minut - nawet do 5 lat!), może odbierać dane z 8 czujników każdego rodzaju i może współpracować z bazą MySQL. Potrzebowałbyś: Envoy/Envoy8X + WeatherLink (zawiera data logger) + czujniki (do wyboru). Stacje Davis'a nie należą do najtańszych, takie rozwiązanie na pewno by trochę kosztowało...

Instrukcja Envoy: http://www.davisnet.com/product_documents/weather/manuals/07395-281_IM_06316.pdf
Instrukcja Envoy8X: http://davisnet.com/product_documents/weather/manuals/07395-318_GSG_06318.pdf 

W załączeniu z jakimi czujnikami może współpracować Envoy8X i porównanie możliwości Envoy i Envoy8X.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia, 2012, 15:21:15 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia, 2012, 15:31:15 »
Witam!
Mam dokładnie taki komputerek: z XP Wyse Winterm 9150SE HDD=512MB, RAM=256MB. Niestety na Cumulusa jest on za słaby. Tzn. działa to ale bardzo mozolnie. Poza tym najnowsza wersja wiesza się. Do tego celu, na takim kompku polecam Lunuxa.

Offline Tomy M.

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia, 2012, 16:17:02 »
Envoy firmy Davis jest droższy niż podobne stacje Davis z wyświetlaczem. Cena tych urządzeń to kpina, polityka marketingowa, a nie realne koszty produkcji itp. Nie dam się nabijać w butelkę. Skoro i tak muszę podłączyć do bazy jakiś komputer to po przemyśleniu wszystkich za i przeciw wolę postawić na UPS zasilający bazę i terminal, a logowanie powierzyć terminalowi.

Ogólnie zdecydowałbym się na produkty Davisa ale ... cenny dodatkowych mierników są kosmiczne.

Nie mam doświadczenie z Linuxami więc zdecydowałem się na terminal graficzny na XP. Ponieważ Wyse 9150Se jest za słaby (doczytałem tą dyskusję na forum) to użyję HP T5720 (1Ghz procesor) Co prawda wzrośnie zużycie prądu i konieczny będzie mocniejszy UPS jednak będę miał możliwość dołożenia np. kamery lub aparatu do robienia zdjęć online i wstawienia wraz z danymi meto na www. Zdjęcia zapisywałbym na zdalnym serwerze mając możliwość stworzenia np. timelapsa ze wzrostu winnicy z 3 lat itp.

Co do Cumulusa to można dużo przystępnie o nim przeczytać w przyjaznej formie, a w dodatku WMRS 200 jest z nim kompatybilne więc nie ma potrzeby użycia dodatkowego softu jako pośrednika wymiany danych. Cumulus się rozwija i dobrze rokuje na przyszłość.

Tak więc zdecydowałem się na terminal HP T5720 + Cumulus + WMRS200. Czy macie jakieś uwagi do tego zestawu?

PS.Wychodzi na tyle tanio że ewentualny UPS z Solarem też mocno nie zwiększy budżetu.

Doczytałem że  WMRS200 ma prosty logger który zapisuje pomiar z ostatnich 24 godzin, tyle w sumie by wystarczyło jako awaryjny bufor.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia, 2012, 17:43:13 wysłana przez Tomy M. »

Offline Tomy M.

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia, 2012, 14:08:46 »
Już coś niecoś porobiłem z tą stacją. Oparta jest na stacji OREGON WRMS200 i oprogramowaniu Culumus. Web kamera działa na sofcie YAWCAM.
(usunięto link do strony zawierającej wirusa)
... na razie wszystko testuję. Wyłączyłem komputer pozostawiając zasilanie 5V ... i nie mam pojęcia dlaczego Cumulus nie ściągnął danych z kilku godzin z pamięci stacji (ma niewielką pamięć ale ma).
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia, 2012, 16:00:29 wysłana przez Parasol »

Offline Tomy M.

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia, 2012, 23:12:43 »
Ta strona nie zawiera żadnego szkodliwego oprogramowania. Jest ANALIZOWANA przez skanery antywirusowe firmy GOOGLE, a nie jakieś amatorskie programiki antywirusowe. Proponuję administratorowi odinstalować ten szajs który posiada w swoim komputerze i zainstalować coś normalnego. Serwis willajagniatkow.pl ponad miesiąc temu padł ofiarą włamania jakiś automatów lecz zostało to bardzo szybko zauważone i poprawione. Być może w bazach danych progamów antywirusowych znajduje się ta domena, jednak tylko z powodu niestaranności producenta oprogramowania antywirusowego.

Podaje jeszcze raz link do stacji METEO: (usunięto link do strony potencjalnie niebezpiecznej)
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia, 2012, 23:22:58 wysłana przez Parasol »

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Stycznia, 2012, 23:21:09 »
Ta strona nie zawiera żadnego szkodliwego oprogramowania.

W załączniku screen. Zlikwiduj zagrożenie i nie będę usuwał linka.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia, 2012, 23:23:40 wysłana przez Parasol »
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia, 2012, 15:02:23 »
... i nie mam pojęcia dlaczego Cumulus nie ściągnął danych z kilku godzin z pamięci stacji (ma niewielką pamięć ale ma).
Program Cumulus ta działa, że nie ściąga danych przy pierwszym podłączeniu stacji. Dopiero następne podłączenia powodują uzupełnienie danych.

Offline Tomy M.

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia, 2012, 01:56:35 »
W załączniku screen. Zlikwiduj zagrożenie i nie będę usuwał linka.

Pod tym linkiem nic nie ma.
Twój antywirus świruje. W kodzie strony jest wywołanie pliku:  "picture.jpg"   ALE PLIKU NIE MA, bo zmieniłem mu nazwę aby się nie wyświetlał. Nie miałem czasu analizować kodu i szukać gdzie ten ptaszek się znajduje więc zmieniłem mu nazwę na "_picture.jpg". Antywirus wymyślił sobie że to jakieś podejrzane jest i tyle.

Czy na tej stronie też wyskakuje Ci ostrzeżenie?
http://www.pogoda.rozki.net/
http://www.pogoda.rozki.net/images/picture.jpg

Zawiera ten sam plik:  "picture.jpg" - przedstawiający mewę. To plik z "gotowca" polskiej wersji zrobionej przez forumowicza stąd.

Program Cumulus ta działa, że nie ściąga danych przy pierwszym podłączeniu stacji. Dopiero następne podłączenia powodują uzupełnienie danych.

Teraz już chyba rozumiem, Cumulus ściąga takie brakujące dane o jeden porze. Chyba domyślnie o godzinie 0:00.

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Stycznia, 2012, 10:27:48 »
Czy na tej stronie też wyskakuje Ci ostrzeżenie?

Nie, te strony są ok.

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Stycznia, 2012, 12:55:28 »
....
Teraz już chyba rozumiem, Cumulus ściąga takie brakujące dane o jeden porze. Chyba domyślnie o godzinie 0:00.
Nie to nie tak. Cumulus (przynajmniej u mnie tak działa) dane pobiera na bieżąco gdy stacja jest podłączona. Natomiast po odłączeniu i później ponownym podłączeniu w pierwszej kolejności pobiera dane archiwalne ze stacji zaraz po jej dołączeniu do komputera.  Chodziło mi o to, że Cumulus nie potrafi pobrać danych wcześniejszych niż jego pierwsze uruchomienie na danym komputerze.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Stycznia, 2012, 08:05:38 »
Tomy M.
Cena tych urządzeń to kpina, polityka marketingowa, a nie realne koszty produkcji itp. Nie dam się nabijać w butelkę.

Owszem cena tych urządzeń, nie jest niska, ale tylko dla biednego Polaka. Uważam, że to nie jest, żadna kpina, ani polityka marketingowa. Życie w tym chorym kraju, to jest kpina i nabijanie w butelkę. Ceny stacji Davis wahają się od 260$ do 800$ (z czujnikiem promieniowania słonecznego, uv, aspiracyjną osłoną antyradiacyjną)
http://www.archertradingpost.com/atp/index.php?main_page=index&cPath=1_6_7

To teraz Tomy zastanów się zanim się tak oburzysz na te ceny. Dla przeciętnego Amerykanina to są śmieszne pieniądze. Przy zarobkach 2000-3000$/miecha to mniej więcej jest taka relacja jakby u nas te stacje były po 300-800zł. Ja za kupno Davis Vantage Pro Plus (czyli full wypas) dałem 3000zł po przeliczeniu na złotówki (razem z vatem i cłem). W czasach gdy dolar był po 1,99zł. Można było mieć ta stację w cenie oregona wmr200!!!Czyli za poniżej 2000zł. To są (a właściwie były) naprawdę śmieszne pieniądze. Zresztą 3000zł to nie jest jakaś fortuna. Dobry komputer kosztuje 5000 i jakoś nikt się nie oburza. Telewizor dobry kosztuje 7000zł i kupują ludzie.
A gwarantuje Ci, że Davis to najtańsza stacja na rynku, którą można jako tako fajnie konfigurować.
Jeżeli myślisz o rozbudowie sytemu, o czujniki gleby, zwilżenia liści, symulacji chorób itp. to co jak co, ale do zastosowań takich jak twoje, to Davis nie ma konkurencji.

Czego wogole oczekujesz od tego systemu? Jakie chcesz wnioski wyciągać na podstawie zgromadzonych danych?

Ogólnie zdecydowałbym się na produkty Davisa ale ... cenny dodatkowych mierników są kosmiczne.

Wcale nie są takie kosmiczne.
http://www.archertradingpost.com/atp/index.php?main_page=product_info&cPath=1_6_8&products_id=15
Przykładowo. czujnik promieniowania całkowitego. 118$. Czy to jest naprawdę aż tak drogo? Tomy M. bez przesady nie są to jakieś zaporowe ceny. To jest najtańszy sprzęt meteorologiczny na rynku, który spełnia już jakieś minimalne kryteria, jakościowe. Jeśli myślisz na poważnie, o monitoringu upraw to niestety to kosztuje parę zł. Tak jak napisałem wcześniej wszystko zależy od tego co oczekujesz od tych zgromadzonych danych. Bo jeżeli chcesz sobie tylko patrzeć na nie, to ok może być oregon.

Pytanie do użytkowników cumulusa.
Czy cumulus może wyświetlić dane dodatkowych czujników davisa? Np. Wilgotność gleby, temperatura gleby, zwilżenie liścia?

Tomy M.
Możesz podać link abym mógł przejrzeć dane archiwalne?

Offline radio

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Motocyklista-krótkofalowiec a teraz meteorolog :-)
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro2 Plus Aktiv Agro + Davis Vantage Vue
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Stycznia, 2012, 10:25:10 »
maniek150685, wszystko pięknie lecz nie tak kolorowo jak podajesz, ostatnimi czasy chcą kupić stacje Davis`a jak wiesz przeszukałem internet w poszukiwaniu dobrej cenowej oferty, niestety, zagranica odpada z kilku ważnych przyczyn, choćby takiej jak cło, podatek (uda się, nie uda się) oraz gwarancja, kupując za granicą zapomnijmy o jakiejkolwiek wymianie uszkodzonego sprzętu lub naprawie (koszty) i czar pryska........ zdecydowałem się na zakup w kraju, w końcu gwarancja jest, można zawsze zadzwonić i coś się dowiedzieć, akcesoria również są więc zakup w kraju i........... czar pryska........... cena powala na kolana, rozumiem że nikt nie chce pracować charytatywnie, rozumiem podatki, rozumiem wszystko, lecz w przypadku podstawowego modelu wzrost ceny produktu o 50% a w przypadku kompletnej stacji DV Pro2 z wszelkimi czujnikami o prawie 100% to chyba lekka przesada.

W momencie zakupu stacji kiedy dolar stał nisko, i udało się ominąć podatki był to opłacalny zakup, lecz nie obecnie..... takie są realia które poznałem w przeciągu ostatnich dni.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Tomy M.

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Stycznia, 2012, 16:49:08 »
Kupując Davisa jestem skazany na ...Davisa. Sądzę że rozwój Davisa idzie w kierunku polepszenia jakości ...i ceny!  Oregon WRMS200 to stacja która nie ma konkurencji, jej największą zaletą jest brak jakiegokolwiek wyświetlacza ... nie trzeba płacić za coś do jest kompletnie niepotrzebne w większości półprofesjonalnych zastosowań. Davis cuduje rozwijając elementy zestawów na coraz mniejsze kawałki ... zamiast wrzucić LAN do stacji ... robią dodatkowy moduł itd. Dziwi mnie że w dobie routerów, nas itp. problemem dla firm produkujących stacje jest stworzenie obsługi LAN i prostego serwera www ... przemysłowy koszt takiego ustrojstwa to może 40 zł.

Czego oczekuję od danych które będę zbierać?

Mieszkam w Kotlinie Jeleniogórskiej, stacji pomiarowych jest tutaj zbyt mało aby np. określić minima na konkretnych wysokościach i zboczach. Zamierzam zlogować 1-2 lata ... następnie wyniki te interpolować na dane historyczne ze stacji na Śnieżce, i w Cieplicach. (najwyższy i najniższy punkt w Kotlinie) Zamierzam napisać oprogramowanie które na podstawie danych o temperaturach i wietrze pozwoli mi dokładnie określić rodzaj winorośli którą można uprawiać na konkretnym polu/zboczu.  Tworzenie systemu oraz tego projektu obecnie sponsoruje właściciel tej Pierwszej Winnicy Karkonoskiej pan (usunięto dane), budżet mam malutki więc działam bardzo oszczędnie. Być może w niedalekiej przyszłości uzyskamy jakieś dotację na te badania. Na razie ważne jest aby zbierać dane eksperymentalne bo tylko na nich można pracować nad odpowiednim algorytmem.  Zamierzam też przetestować tym programem dane historyczne z obszaru który posiada te dane z trzech punktów (najwyższe miejsce, najniższe i średnia wysokość), interpolując dane historyczne z dwóch punktów stworzę dane historyczne które będę mógł sprawdzić i potwierdzić skuteczność tego rodzaju interpolacji wyników.
Jeżeli pozyskam fundusze z pewnością będę poszukiwał kogoś do współpracy. Tego typu badań chyba nikt w Polsce nie prowadzi, zresztą sektor prywatny nie ma zaufania do Państwowych Instytutów gdzie badania, pomiary, prognozy itp. robi się "na sztukę".

Zrobiłem zestaw opierając się na sprzęcie:
Stacja Oregon WRMS200
Mini komputer/terminal - IGEL 564 LX Premium (VIA C3 1 Ghz)
Dysk twardy - Karta Compact Flash PROTEC x233 8GB podzielona na dwie partycje
Kamera internetowa LOGITECH HD C510
System - WINDOWS XP (okrojona wersja MX8)
Oprogramowanie Pogodowe - Cumulus
Oprogramowanie do kamery - YAWCAM

Ja na razie sprzęt sprawuje się dobrze, chociaż wysyłanie strumienia video 640 x 360 jest zbyt dużym obciążeniem dla tego komputera. Sam system XP chodzi na nim szybko i wygodnie.
Te terminale można kupić teraz na Allegro za 185 zł razem z 17" monitorem!!!

« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia, 2012, 22:31:01 wysłana przez Parasol »

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Stycznia, 2012, 17:07:36 »
Na wstępie.  Panie (jeżeli są) i Panowie . Chciałbym zaapelować do wszystkich aby czytali posty ze zrozumieniem. Pisze regularnie na kilku forach i wszędzie istnieje ten sam problem.

W poście wyżej zwróciłem uwagę, że stacje Davis są tak naprawdę bardzo tanie, ale nie dla Polaka który żyje w chorym kraju. Po czym kolega radio stwierdza, że nie jest tak kolorowo jak piszę i opisuje jak to jest drogo w kraju.

maniek150685, wszystko pięknie lecz nie tak kolorowo jak podajesz, ostatnimi czasy chcą kupić stacje Davis`a jak wiesz przeszukałem internet w poszukiwaniu dobrej cenowej oferty, niestety, zagranica odpada z kilku ważnych przyczyn, choćby takiej jak cło, podatek (uda się, nie uda się) oraz gwarancja, kupując za granicą zapomnijmy o jakiejkolwiek wymianie uszkodzonego sprzętu lub naprawie (koszty) i czar pryska

Radio a wiesz w ogóle jakie jest cło? 3,7%. Owszem, przy dzisiejszym kursie dolara średnio się opłaca. I sam chyba Ci to pisałem, albo komuś innemu już nie pamiętam. Natomiast nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że nie masz gwarancji? Odsyłasz po prostu towar i już. Jest gdzieś napisane, że gwarancja jest tylko na USA?

zdecydowałem się na zakup w kraju, w końcu gwarancja jest, można zawsze zadzwonić i coś się dowiedzieć, akcesoria również są więc zakup w kraju i........... czar pryska........... cena powala na kolana, rozumiem że nikt

Ale to prawda ja wcale tego nie neguje. Przeczytaj dokładnie jeszcze raz mój post. Jest drogi tylko dla Polaków. Ceny w Polsce w porównaniu do zarobków są kosmiczne i z tym się zgadzam w 100%.
Chodziło mi ,że sam Davis nie jest drogi jako produkt dla przeciętnego obywatela Unii lub USA. Co więcej jest tani.

Ostatnio z USA zamówiłem czujniki na kwotę 370$. Jakbym miał kupić w PL zapłaciłbym około 2000 netto zł. Po zakupach w USA wyszło mi po przeliczeniu jakieś 1300zł brutto. Tyle, że tak naprawę to kupiłem za dolary bo takowe miałem oszczędności. Gdybym nie miał dolarów to wcale bym nie kupił. Przy odbiorze niespodzianka. Nic nie zapłaciłem w złotówkach (żadnego vatu ani cła).
Mam normalnie gwarancje więc nie wiem skąd te legendy o braku gwarancji? Jeżeli ktoś ma  oszczędności w dolarach, to tylko zakup w USA.

Jak ktoś nie chce z USA to może Niemcy? Czy za towar kupiony na terenie Unii płaci się podatek? Chyba nie.

http://www.ebay.pl/itm/PROFI-WETTERSTATION-DAVIS-VANTAGE-PRO-2-AKTIV-6153EU-/380343679253?pt=Landtechnik_Traktoren&hash=item588e3ff915

http://www.ebay.pl/itm/WETTERSTATION-DAVIS-VANTAGE-PRO-2-6152EU-VORFUHRGERAT-PROFI-WETTERCENTER-SOLAR-/350515450820?pt=DE_Elektronik_Computer_Haushaltsger%C3%A4te_Wettermessung_PM&hash=item519c5953c4

2200zł to nie wiele więcej od ceny WS 550(2000zł).

Tak na marginesie
Nie uważam stacji Davisa za boga i za jedyny słuszny wybór. Nie jestem też fanatykiem tej stacji. Davisy mają też wady. Może kiedyś zmuszę się do napisania recenzji. Fakty są jednak takie ,że w cenie do 2000 brutto nie kupicie nic na tyle dobrego co mogło by prezentować rzetelne dane np dla rolnictwa. Miałem już większość modeli stacji. Od oregonów, po legendarne ws 3600. Nic nie dorównuje Davisowi i to jest prawda czy się to komuś podoba czy nie. Jak na Davisie jest 20C to wszystkie inne pokazywały 5C więcej albo i lepiej. Żadna z tych stacji  nie ma odpowiednio skontrowanej osłony dla czujnika temperatury i wilgotności. Same czujniki w takim np oregonie, nie są jakieś tragiczne i najgorsze, natomiast źle zaprojektowana osłona przekreśla wszystko.

Nie każdy oczywiście musi mieć Davisa. Przestrzegam tylko przed interpretowaniem wyników z takich stacji (ja całą bazę z Ws3600 wywaliłem do kosza jak zobaczyłem porównanie z Davisem). Dla mnie osobiście, taki oregon byłby dobry ,żeby zerkać sobie na konsolę co jakiś czas żeby mieć ogólny pogląd na pogodę (czy jest ciepło czy zimno). Natomiast powstaje pytanie po co archiwizować takie dane które są niezgodne z prawdą? Dlatego zapytałem kolegę Tomy M. czego oczekuje po takiej bazie danych? Jeżeli chce badać np przymrozki i temperaturę minimalną to pół biedy. Natomiast wspomniał coś o rozbudowie systemu i tu wg mnie już jest 600zł w plecy. Bo do WMR może co najwyżej dostawić czujniki temp/wilg. oraz wątpliwej jakości czujnik UV.

Edycja
Wysłaliśmy chyba w jednakowym czasie wiadomości, stąd nie uwzględniłem Twoich odpowiedzi Tomy M.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia, 2012, 17:24:26 wysłana przez maniek150685 »