Na wstępie. Panie (jeżeli są) i Panowie . Chciałbym zaapelować do wszystkich aby czytali posty ze zrozumieniem. Pisze regularnie na kilku forach i wszędzie istnieje ten sam problem.
W poście wyżej zwróciłem uwagę, że stacje Davis są tak naprawdę bardzo tanie, ale nie dla Polaka który żyje w chorym kraju. Po czym kolega radio stwierdza, że nie jest tak kolorowo jak piszę i opisuje jak to jest drogo w kraju.
maniek150685, wszystko pięknie lecz nie tak kolorowo jak podajesz, ostatnimi czasy chcą kupić stacje Davis`a jak wiesz przeszukałem internet w poszukiwaniu dobrej cenowej oferty, niestety, zagranica odpada z kilku ważnych przyczyn, choćby takiej jak cło, podatek (uda się, nie uda się) oraz gwarancja, kupując za granicą zapomnijmy o jakiejkolwiek wymianie uszkodzonego sprzętu lub naprawie (koszty) i czar pryska
Radio a wiesz w ogóle jakie jest cło? 3,7%. Owszem, przy dzisiejszym kursie dolara średnio się opłaca. I sam chyba Ci to pisałem, albo komuś innemu już nie pamiętam. Natomiast nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że nie masz gwarancji? Odsyłasz po prostu towar i już. Jest gdzieś napisane, że gwarancja jest tylko na USA?
zdecydowałem się na zakup w kraju, w końcu gwarancja jest, można zawsze zadzwonić i coś się dowiedzieć, akcesoria również są więc zakup w kraju i........... czar pryska........... cena powala na kolana, rozumiem że nikt
Ale to prawda ja wcale tego nie neguje. Przeczytaj dokładnie jeszcze raz mój post. Jest drogi tylko dla Polaków. Ceny w Polsce w porównaniu do zarobków są kosmiczne i z tym się zgadzam w 100%.
Chodziło mi ,że sam Davis nie jest drogi jako produkt dla przeciętnego obywatela Unii lub USA. Co więcej jest tani.
Ostatnio z USA zamówiłem czujniki na kwotę 370$. Jakbym miał kupić w PL zapłaciłbym około 2000 netto zł. Po zakupach w USA wyszło mi po przeliczeniu jakieś 1300zł brutto. Tyle, że tak naprawę to kupiłem za dolary bo takowe miałem oszczędności. Gdybym nie miał dolarów to wcale bym nie kupił. Przy odbiorze niespodzianka. Nic nie zapłaciłem w złotówkach (żadnego vatu ani cła).
Mam normalnie gwarancje więc nie wiem skąd te legendy o braku gwarancji? Jeżeli ktoś ma oszczędności w dolarach, to tylko zakup w USA.
Jak ktoś nie chce z USA to może Niemcy? Czy za towar kupiony na terenie Unii płaci się podatek? Chyba nie.
http://www.ebay.pl/itm/PROFI-WETTERSTATION-DAVIS-VANTAGE-PRO-2-AKTIV-6153EU-/380343679253?pt=Landtechnik_Traktoren&hash=item588e3ff915http://www.ebay.pl/itm/WETTERSTATION-DAVIS-VANTAGE-PRO-2-6152EU-VORFUHRGERAT-PROFI-WETTERCENTER-SOLAR-/350515450820?pt=DE_Elektronik_Computer_Haushaltsger%C3%A4te_Wettermessung_PM&hash=item519c5953c42200zł to nie wiele więcej od ceny WS 550(2000zł).
Tak na marginesie
Nie uważam stacji Davisa za boga i za jedyny słuszny wybór. Nie jestem też fanatykiem tej stacji. Davisy mają też wady. Może kiedyś zmuszę się do napisania recenzji. Fakty są jednak takie ,że w cenie do 2000 brutto nie kupicie nic na tyle dobrego co mogło by prezentować rzetelne dane np dla rolnictwa. Miałem już większość modeli stacji. Od oregonów, po legendarne ws 3600. Nic nie dorównuje Davisowi i to jest prawda czy się to komuś podoba czy nie. Jak na Davisie jest 20C to wszystkie inne pokazywały 5C więcej albo i lepiej. Żadna z tych stacji nie ma odpowiednio skontrowanej osłony dla czujnika temperatury i wilgotności. Same czujniki w takim np oregonie, nie są jakieś tragiczne i najgorsze, natomiast źle zaprojektowana osłona przekreśla wszystko.
Nie każdy oczywiście musi mieć Davisa. Przestrzegam tylko przed interpretowaniem wyników z takich stacji (ja całą bazę z Ws3600 wywaliłem do kosza jak zobaczyłem porównanie z Davisem). Dla mnie osobiście, taki oregon byłby dobry ,żeby zerkać sobie na konsolę co jakiś czas żeby mieć ogólny pogląd na pogodę (czy jest ciepło czy zimno). Natomiast powstaje pytanie po co archiwizować takie dane które są niezgodne z prawdą? Dlatego zapytałem kolegę Tomy M. czego oczekuje po takiej bazie danych? Jeżeli chce badać np przymrozki i temperaturę minimalną to pół biedy. Natomiast wspomniał coś o rozbudowie systemu i tu wg mnie już jest 600zł w plecy. Bo do WMR może co najwyżej dostawić czujniki temp/wilg. oraz wątpliwej jakości czujnik UV.
Edycja
Wysłaliśmy chyba w jednakowym czasie wiadomości, stąd nie uwzględniłem Twoich odpowiedzi Tomy M.