Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja Oregon i dziwny napis  (Przeczytany 6953 razy)

Offline golubiak

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: oregon
Stacja Oregon i dziwny napis
« dnia: 15 Stycznia, 2012, 12:40:07 »
Witam posiadam stacje Oregon Bar206  i mam pytanie dla posiadaczy często pojawia ni się o takie coś niżej na wyświetlaczu

czym to jest powodowane bo w instrukcji niema nic o nim mowa, jeżeli bedzie to się częściej pojawiać będę musiał sprzedać stacje bo nie po to kupiłem żeby mi pokazywała tylko pogodę w domu

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja Oregon i dziwny napis
« dnia: 15 Stycznia, 2012, 12:40:07 »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 54
    • Jejkowice - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Stacja Oregon i dziwny napis
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia, 2012, 13:02:52 »
Kreski występujące w polu z temperaturą zewnętrzną wynikają z braku połączenia stacji bazowej z czujnikiem zewnętrznym. Po prostu stacja nie może odebrać sygnału (czujnik jest za daleko, na drodze sygnału są umiejscowione przeszkody zakłócające odbiór) lub czujnik go nie wysyła (niski stan naładowania baterii, uszkodzenie czujnika). Spróbuj na początek przenieść czujnik bliżej stacji. Gdyby to nie pomogło sprawdź kondycję baterii (napięcie raczej nie powinno być mniejsze niż 1,4 V). Jeśli wszystko zawiedzie - napisz, pomyślimy co dalej.

Offline golubiak

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: oregon
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Stycznia, 2012, 13:36:17 »
dzieki poprobuje

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego, 2012, 09:57:57 »
Witam

Mam inną wątpliwość odnośnie tej stacji. Świeży zakup, zamontowana wczoraj. Mieszkanie na drugim piętrze, czyli  czujnik zamontowany jakieś 6 metrów nad ziemią. Mam wątpliwości co do jego odczytów - otóż wilgotność zewnętrzna oscyluje pomiędzy 40-45% kiedy sprawdzam pogodę dla Gdańska w kilku źródłach i tam wilgotność podają na poziomie 75-80%. Czy odczyt może być zakłamany poprzez wysokość? Temperatura w chwili obecnej też jest zaniżona o jakieś 2 stopnie od oficjalnych komunikatów, czy różnica również może być spowodowana wysokością?
Resetowałem czujnik dwa razy, chuchałem na niego, wtedy wilgotnośc dochodziła do 60%. Stacja ma nieprzerywany sygnał od czujnika.
Myślicie, że odczyt wilgotności zewnętrznej może się tak różnić czy to czujnik może mierzyć ją niepoprawnie? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Typ stacji: TFA Primus / Technoline ws2800 / Hama EWS 800 / TFA Spectro / i jakieś z biedronki
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lutego, 2012, 10:14:00 »
przy tak minusowych temp wilgotność jest przekłamana!

mi też czujnik temp przekłamuje, ale nie od wysokości tylko budynek grzeje, lub jeszcze  sąsiadka niżej ma całą noc okno otwarte  >:(

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 54
    • Jejkowice - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lutego, 2012, 10:29:42 »
Niestety, u mnie zauważyłem podobny objaw. Podczas panujących obecnie mrozów wilgotność nie wzrosła więcej niż 60%, a zasadniczo utrzymuje się na stałym poziomie 55-57%. Na wartość temperatury ma obecnie duży wpływ ukształtowanie terenu (w zagłębieniach mroźniej, itp.), więc odchyłka 2 st. C jest jak dla mnie do zaakceptowania.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lutego, 2012, 11:41:08 »
[...] Mam wątpliwości co do jego odczytów - otóż wilgotność zewnętrzna oscyluje pomiędzy 40-45% kiedy sprawdzam pogodę dla Gdańska w kilku źródłach i tam wilgotność podają na poziomie 75-80%. Czy odczyt może być zakłamany poprzez wysokość? Temperatura w chwili obecnej też jest zaniżona o jakieś 2 stopnie od oficjalnych komunikatów, czy różnica również może być spowodowana wysokością? [...]

Taka rozbieżność prawie 40% w pomiarze, być nie powinna. To stanowczo za dużo. A co na ten temat podają dane techniczne w instrukcji obsługi?  Powinna być podana tolerancja (błąd) w pomiarze. Błąd pomiarowy nie większy niż ± 5% jest do zaakceptowania. Wraz ze wzrostem wysokości temperatura powietrza spada średnio o 0,6ºC/100m, tak że w amatorskich warunkach pomiaru, różnica jest praktycznie niezauważalna. Dokładność pomiaru temperatury winna być ok. ± 1oC. Wówczas można powiedzieć, że stacja rzetelnie spełnia swoje zadanie.

P.S. Jeśli mieszkasz w Gdańsku, proponuję skorzystać ze strony: http://pl.allmetsat.com/metar-taf/polska.php?icao=EPGD
Są tam podane wzorcowe dane z referencyjnej stacji pogody należącej do światowego systemu AllMetSat.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego, 2012, 11:52:17 wysłana przez Serenator »

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Typ stacji: TFA Primus / Technoline ws2800 / Hama EWS 800 / TFA Spectro / i jakieś z biedronki
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego, 2012, 12:41:08 »

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego, 2012, 20:11:41 »
Ja myślę że jak stacja jest tania to ma prawo pokazać bzdury przy - 20 stopniach. Co do grzania od budynku to tak ale zdaje sie ze cieplejsze powietrze ogrzewając czujnik powinno podnosić jego wilgotność. Ale myślę że istnieje tez możliwość że nagrzewany czujnik jest owiewany zimnym powietrzem i to zaniża drastycznie wilgotność już wtedy. Ja jak na razie nie mam problemów z wilgotnością oprócz tego że dochodzi maks do 93% ale to chyba wina czujnika( ma min. 3 - 4lata).Podczas mrozów łapie tak do 83%.Np aktualnie mam -19,2 i 75% wilgotność a na stacji położonej 30 km ode mnie jest -19 stopni i 67% wilgotność