Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z forum wyrażasz zgodę na używanie cookies. Więcej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Weewx Raspberry Pi  (Przeczytany 20872 razy)

Offline newbie11

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 27
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dreaming about Davis VP2...
  • Typ stacji: LaCrosse C86234 + WS-2812U-IT +Oregon BAR310HG+ 3x Technoline WS-7018 + Auriol Z31130
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Listopad, 2015, 20:14:46 »
Witam
Mam mały problem - posiadam stację LaCrosse WS-2812 i po Pi +weewx łądnie ją widzi - wysyła wszystkie dane ale na wykresach które generuje weewx nie widać żadnych wartości na wykresie barometer . Ciśnienie jest przesyłane prawidłowo ze stacji :
Nov 20 20:08:06 raspberrypi weewx[3266]: ws28xx: RFComm: handleHistoryData: appending history record 1774: {'outHumidity': 110.0, 'rain': 0.0, 'pressure': 985.5, 'dateTime': 1448046300, 'windDir': 0, 'outTemp': 81.099998, 'windSpeed': 183.6, 'inHumidity': 50, 'inTemp': 20.0, 'windGust': 183.6, 'windGustDir': 0}
Proszę nie patrzeć na wind- na razie nie podłączony czujnik. Pokazuje na wyukresie ładnie temperaturę wewnętrzną ale nie ma na ip_RPI/weewx żadnych danych na wykresie Barometer ? . Jakieś pomysły co może być nie tak ?
Pozdrawiam

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Listopad, 2015, 20:14:46 »

Offline newbie11

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 27
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dreaming about Davis VP2...
  • Typ stacji: LaCrosse C86234 + WS-2812U-IT +Oregon BAR310HG+ 3x Technoline WS-7018 + Auriol Z31130
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Listopad, 2015, 23:07:53 »
Witam
Udało mi się trochę ogarnąć temat . Zmieniłem w weewx.conf :
[StdReport]
       # [[[Units]]]
    #     [[[[Groups]]]]
    #         group_altitude = meter
    #         group_speed2 = meter_per_second2
    #         group_pressure = mbar
    #         group_rain = mm
    #         group_rainrate = mm_per_hour
    #         group_temperature = degree_C
    #         group_degree_day = degree_C_day
    #         group_speed = km_per_hour

Przez co korzysta z skin.conf .
Mam jeszcze mały problem z wartościami w Current Conditions - wszystko jak N/A  oraz W Barometer mam kropki zamiast linii...
Może ktoś opublikuje te 2 pliki weewx.conf oraz skin.conf żeby sobie porównać i zmienić na działającą konfigurację ?
Pozdrawiam

Offline miniomax

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 158
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pogoda w Smolcu
  • Miejscowość: Smolec
  • Typ stacji: WH-2080
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Listopad, 2015, 18:28:23 »
Jak jesteś cierpliwy to mogę Ci podesłać te pliki albo w weekend albo po, zależy kiedy będę miał dostęp do jakiegoś kompa bo mój aktualnie się spalił ;)


Offline newbie11

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 27
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dreaming about Davis VP2...
  • Typ stacji: LaCrosse C86234 + WS-2812U-IT +Oregon BAR310HG+ 3x Technoline WS-7018 + Auriol Z31130
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Grudzień, 2015, 14:11:16 »
Proszę o dodanie do instrukcji kolegi Eski jednej linii po linii sudo apt-get install python-pip :

sudo pip install pyephem
i dopiero sudo reboot.
pyephem dodaje nam dane stronomiczne : http://rhodesmill.org/pyephem/

Pozdrawiam

Offline ajakubek

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 39
  • Otrzymał podziękowań: 6
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pogoda Kaźmierz
  • Miejscowość: Kaźmierz
  • Typ stacji: Conrad WS-0101
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Styczeń, 2016, 19:38:27 »
Jest to mój pierwszy post na forum, witam serdecznie
Udało mi się zainstalować Weewx na Raspberry Pi.
Stacja jest widoczna pod moim IP, ale nie mogę nic zmienić w pliku weewx.conf,
nie mogę skopiować na raspberry nowej skórki itp ciągle brak uprawień.
Loguję się przez SSH jako L: Pi, H: raspberry programem Bitvise
Ktoś wie, gdzie leży problem?

Offline miniomax

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 158
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pogoda w Smolcu
  • Miejscowość: Smolec
  • Typ stacji: WH-2080
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Styczeń, 2016, 22:33:06 »
Albo program jest włączony i trzeba go zatrzymać (chociaż wydaje mi się, że i tak byś mógł edytować plik) albo trzeba nadać prawa administratora do tego katalogu ;)
Coś w tym stylu:
sudo chown -R pi /home/weewx
Albo prościej spróbuj:
sudo nano weewx.conf
« Ostatnia zmiana: 15 Styczeń, 2016, 22:50:01 wysłana przez miniomax »


Offline ajakubek

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 39
  • Otrzymał podziękowań: 6
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pogoda Kaźmierz
  • Miejscowość: Kaźmierz
  • Typ stacji: Conrad WS-0101
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Styczeń, 2016, 21:28:31 »
Dzięki pomogło, ale nie do końca.
Postanowaiłem zainstalować jeszcze raz wszystko od nowa na czystym Raspbian z instrukcji eska ze strony 2
i zatrzymuję się na
sudo ./bin/wee_config_fousb  /home/weewx/weewx.conf   --set-interval=60otrzymuję

sudo: ./bin/wee_config_fousb: command not foundjedyny folder weewex gdzie jest weewx.conf mam w /etc/weewx a instalowałem wg tej instrukcji
i oczywiście znów brak dostępu do edycji weewx.conf

P.S.
pojawiła się wersja 3.4.0

Offline miniomax

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 158
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pogoda w Smolcu
  • Miejscowość: Smolec
  • Typ stacji: WH-2080
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Styczeń, 2016, 23:24:21 »
najlepiej zainstaluj tak jak jest na stronie napisane http://www.weewx.com/docs/setup.htm instrukcja z pierwszej strony właśnie się na niej opiera.
A komendy nie działają ponieważ ich nie ma w podanym katalogu ;)


Offline newbie11

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 27
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dreaming about Davis VP2...
  • Typ stacji: LaCrosse C86234 + WS-2812U-IT +Oregon BAR310HG+ 3x Technoline WS-7018 + Auriol Z31130
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Styczeń, 2016, 13:18:58 »
ajakubek olej ta komendę - to sobie ustawisz w weewx.conf. Edytowac możesz jak zatrzymasz weewx jako demona , zrób:
sudo /etc/init.d/weewx stop
i dopiero edytuj weewx.conf
a pożniej
sudo /etc/init.d/weewx start

i już chodzi na nowym settingu.
Instrukcje powstały dawniej a z kazda wersją troszkę się zmieniają katalogi itd. /ect/weewx jest dobry dziala i nic nie przeszkadza że tam jest :)
Pozdrawiam


Offline miniomax

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 158
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pogoda w Smolcu
  • Miejscowość: Smolec
  • Typ stacji: WH-2080
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Styczeń, 2016, 14:24:18 »
Jak nie ma uprawnień do pliku to nawet jak go edytuje to go nie zapisze ;) musi nadać uprawnienia do pliku sobie albo zmienić konto na superusera


Offline newbie11

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 27
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dreaming about Davis VP2...
  • Typ stacji: LaCrosse C86234 + WS-2812U-IT +Oregon BAR310HG+ 3x Technoline WS-7018 + Auriol Z31130
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Styczeń, 2016, 15:47:17 »
zainstaluj mc
zrob sudo mc i edytuj
albo

sudo nano
i dopiero wtedy.

Albo loguj sie jako admin albo uprawnienia dla swojego konta - bo nie wiadomo co robisz właściwie :) 
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń, 2016, 15:49:00 wysłana przez newbie11 »

Offline ajakubek

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 39
  • Otrzymał podziękowań: 6
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pogoda Kaźmierz
  • Miejscowość: Kaźmierz
  • Typ stacji: Conrad WS-0101
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Styczeń, 2016, 21:39:39 »
najlepiej zainstaluj tak jak jest na stronie napisane http://www.weewx.com/docs/setup.htm instrukcja z pierwszej strony właśnie się na niej opiera.
A komendy nie działają ponieważ ich nie ma w podanym katalogu ;)

Zainstalowałem wszystko po formacie wg instrukcji
na koniec chciałem zmienić weewx.config i podczas zapisu po zmianach plik wyczyściło i nie przyjmuje nawet jak kopiuje wypełniony plik weewx.conf zawsze jest pusty. Ostatnio nie mogłem edytować czy nadpisać a teraz przyjmuje ale go wyczyściło.
Nie działa też strona. Mam public_html w nim nowe pliki ale jak wchodzę na IP /weewx/index.html to strony nie ma.
Ech.. myślałem że to będzie prostsze :-)

Offline miniomax

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 158
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pogoda w Smolcu
  • Miejscowość: Smolec
  • Typ stacji: WH-2080
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Styczeń, 2016, 23:51:11 »
Wiesz jak zrób jak nie możesz przez SSH edytować. Zatrzymaj program. Zainstaluj sobie na windzie jakiś FTP zaloguj się na raspberry pi ściagnij z niego weewx.conf i edytuj w notepad ++ naprzykład i później go wgraj z powrotem na maline. A jak się wyczyścił to ściagnij na kompa jeszcze raz plik ze strony i poprostu go edytuj na windowsie i zamień z obecnym na malinie.


Offline newbie11

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 27
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dreaming about Davis VP2...
  • Typ stacji: LaCrosse C86234 + WS-2812U-IT +Oregon BAR310HG+ 3x Technoline WS-7018 + Auriol Z31130
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Styczeń, 2016, 08:28:44 »
Albo ściągnij WinSCP i go tym edytuj :) .
Dodatkowo strona będzie na http://IP_malina/weewx  w katalog w ktorym sie tworzy to /var/www/weewx


« Ostatnia zmiana: 21 Styczeń, 2016, 21:09:02 wysłana przez newbie11 »

Offline Marek_SP9BQJ

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 32
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Typ stacji: WS1080
Odp: Weewx Raspberry Pi
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Styczeń, 2016, 10:08:59 »
Wiajcie!

newbie11 masz rację najlepiej to robić używając dwu programów zainstalowanych na komputerze PuTTY i WinSCP, nie ma najmniejszych problemów z edycją plików np .conf
Co do zastosowania nowej wersji weewx.conf to można wydać polecenie  /etc/init.d/weewx reload
 Po restarcie trwa to dość długo nim WeeWx zacznie wysyłać dane do serwera.

Przy okazji  mam pytanie do miniomax'a czy mógłbyś podać fragment poprawnych wpisów z .conf by;
-wysyłać dane na serwer lokalny oprócz do serwera zewnętrznego, coś mi to nie chce działać.
-wstawić radar pogody na stronę -tak jak to jest u Ciebie.
                    pozdrawiam Marek
 
pogoda w Iskrzyczynie koło Skoczowa

http://sp9bqj.pl/strona/pogoda/mobile.html