Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Jak zrobić osłonę przeciwsłoneczną do czujnika temperatury  (Przeczytany 10237 razy)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 44
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Odp: Jak zrobić osłonę przeciwsłoneczną do czujnika temperatury
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Listopada, 2020, 22:24:46 »
Warto w tym miejscu powiedzeć, że w każdym miejscu ogrodu (warunki zacienione) bedą różne warunki. Istotne jest tu: podłoże nad którym powieszono czujnik temp czy higrometr, najbliższe otoczenie (domki letniskowe, drzewa, oddalony budynek ale koloru jasnego, strona budynku), przewiewność... i dlatego identyczne czujniki umieszczone w różnych miejscach ogrodu pokażą zgoła odmienną temp.

Pewne jest, że adepci-meteorolodzy zdziwią się gdy pomierzą temperaturę w przykładowym pokoju a tam różnica 5 stopni pomiędzy kolejnymi punktami tego pomieszczenia w tym samym czasie. Dlatego zawsze uważałem - co wyrazałem wielokrotnie na tym Forum, że  mało istotne jest czy czujnik mierzy z dokładnością do +/- 1 stop czy +/- 0,1 stop. Pomiar będzie obarczony dużo większym błędem w zależności od miejsa dokonywania pomiaru w danym środowisku.  ;)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 30 Listopada, 2020, 22:24:46 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 124
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Listopada, 2020, 22:42:45 »
Posiadam 3 sztuki osłon TFA... Jedyne sensowne miejsce ich montażu to miejsce zacienione. W słońcu, nawet delikatnym temperatura w nich jest bardzo przekłamana.

A nie próbowałeś przerobić jej na wersje aktywną, czyli z FARS? W środku jest 60mm, czyli od dołu można zrobić więcej otworów i zamontować typowy wentylator komputerowy 60x60 np. Noctua NF-A6x25 zasilany 5V + panel słoneczny na 5V.

Pisałem o tej osłonie w 2015: https://stacje-pogody.pl/artykul_tfa_wprowadza_oslone_przeciwsloneczna_do_czujnikow_temperatury,33.html
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada, 2020, 23:36:39 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 44
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Listopada, 2020, 23:25:39 »
(...) Pisałem o tej osłonie w 2015: https://stacje-pogody.pl/artykul_tfa_wprowadza_oslone_przeciwsloneczna_do_czujnikow_temperatury,33.html (...)

... a ja pod ww linkiem umiesciłem opinię ponad 4 lata temu ;)

Cytat: Rychu_Świbno
Kupiłem za 47 zł/sztuka kilka sztuk do różnych stacji pogody. Posiada komplet do mocowania np do ściany i oddzielnie do masztu. W komplecie posiada rzepy do mocowania czujnika wewnątrz obudowy. Do obudowy mieszczą się również większe czujniki (szersze) innych producentów niż TFA. Łatwa w montażu oraz łatwy dostęp do czujnika w razie konieczności wymiany baterii w czujniku - poprzez demontowane dno obudowy. Od momentu, gdy umieściłem czujniki różnych stacji w obudowach, które wiszą blisko siebie - pomiary poszczególnych stacji stały się stabilniejsze i zbliżone jeszcze bardziej do siebie.Data: 2016-10-18 22:34:47Dodał: Rychu_Swibno

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Grudnia, 2020, 13:50:58 »
"Posiadam 3 sztuki osłon TFA"

A nie próbowałeś przerobić jej na wersje aktywną, czyli z FARS? W środku jest 60mm, czyli od dołu można zrobić więcej otworów i zamontować typowy wentylator komputerowy 60x60 np. Noctua NF-A6x25 zasilany 5V + panel słoneczny na 5V.

Ja próbowałem. Niestety eksperyment nie udany.
Po pierwsze wentylator 60x60 po przekątnej ma 85 mm!! i nie da się włożyć do TFA. Użyłem wentylator 45X45 i tak były bardzo poważne problemy. Naroża wystają. Dodałem dodatkowe osłony na wentylator gdyż inaczej na słońcu mocno się grzeje, a od dołu była płytka by odizolowąć od wpływu podłoża. Wygląda to makabrycznie i dalej wyniki są zawyżone w słońcu.
To już lepsze były wyniki gdy osłona TFA umieszczona była po daszkiem (20cmx20cm) pod skosem by dawał cień.

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Grudnia, 2020, 13:53:20 »
Obecnie używam Takich osłon_klik i jestem z nich zadowolony. cena od kilku lat wzrosła raptem o 1,5 pln.
Jeśli ta którą podlinkował kol Rychu TFA za 49zł jest ok to chyba kupie po prostu tą
Posiadam 3 sztuki osłon TFA... Jedyne sensowne miejsce ich montażu to miejsce zacienione. W słońcu, nawet delikatnym temperatura w nich jest bardzo przekłamana.
..
Osłona ogólnie fajna, możliwy montaż różnych czujników. Ale tylko i wyłącznie w miejscu zacienionym
Potwierdzam. Osłona TFA jest dobra do osłony przed deszczem i w pewnym stopniu przed kurzem. W słońcu czujnik potrafi zawyżać wyniki 5-8C.
Lepiej poszukać zacienionego stale miejsca, osłoniętego od wody i też będzie ok. Byle by przewiewne
Dla celów amatorskich jest to najlepsze rozwiązanie. Problem jednak z tym że trudno znaleźć miejsce zacienione latem w godzinach 4- 21  do tego dobrze przewietrzanego.  Pomysł z północną ścianą budynku jest zły.
Pomysł Marka, który zawiesił czujnik w osłonie TFA 2m wysoko na pniu rozłożystego świerka jest oryginalny ale nie każdy ma .. rozłożysty duży świerk.
Warto w tym miejscu powiedzeć, że w każdym miejscu ogrodu (warunki zacienione) bedą różne warunki. Istotne jest tu: podłoże nad którym powieszono czujnik temp czy higrometr, najbliższe otoczenie (domki letniskowe, drzewa, oddalony budynek ale koloru jasnego, strona budynku), przewiewność... i dlatego identyczne czujniki umieszczone w różnych miejscach ogrodu pokażą zgoła odmienną temp.

Dlatego zawsze uważałem - co wyrazałem wielokrotnie na tym Forum, że  mało istotne jest czy czujnik mierzy z dokładnością do +/- 1 stop czy +/- 0,1 stop. Pomiar będzie obarczony dużo większym błędem w zależności od miejsa dokonywania pomiaru w danym środowisku.  ;)
Świete słowa ;).  Wydrukować i powiesić przed konsolą.
Dodam tylko, że pomiar jest zwykle zawyżony w okolicach południa lub w okresie intensywnego świecenia słońca i jest zwykle zaniżony nocą ( promieniowanie podłoża). Z tym że to zawyżenie jest zwykle większe od zaniżenia, tak że średnio dobowa wychodzi w dniach słonecznych nieco zawyżona.
Jednym z możliwych opcji eliminacji tych problemów jest zastosowanie kilku czujników w różnych miejscach oraz izolacja czujników od wpływów podłoża!.
Klatki meteo są chyba wszędzie na świecie takie same i stoją na pełnym słońcu. Dlatego uważam że tylko postawienie takiej osłony obok klatki meteo
Klatki meteo zgodnie z wymogami WMO są takie same po to, żeby porównać wyniki w identycznych warunkach. Zaletą klatek meteo są gabaryty, są wielokrotnie większe od osłon amatorskich i w środku panuje tam klimat zbliżony do warunków zewnętrznych . Jednak bardzo często po kilku latach schodzi z nich biała farba i nie konserwowane ( tak jak niektóre stacje IMGW) nie są już takie idealne. Po za tym klatka wykonana z drewna ma duża bezwładność cieplną co szczególnie źle wpływa na wyniki gdy jest słabo wietrznie. Obecnie forma klatek jest krytykowana i jednym z rozwiązań ś klatki wykonane z białego plastyku
Tutaj masz , stare ale jare, dyskusje an temat osłon i klatek.
https://meteomodel.pl/forum2/index.php?topic=877.0
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia, 2020, 14:03:39 wysłana przez Sowa »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 124
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Grudnia, 2020, 15:47:17 »
Ja próbowałem. Niestety eksperyment nie udany.
Po pierwsze wentylator 60x60 po przekątnej ma 85 mm!! i nie da się włożyć do TFA. Użyłem wentylator 45X45 i tak były bardzo poważne problemy. Naroża wystają. Dodałem dodatkowe osłony na wentylator gdyż inaczej na słońcu mocno się grzeje, a od dołu była płytka by odizolowąć od wpływu podłoża. Wygląda to makabrycznie i dalej wyniki są zawyżone w słońcu.
To już lepsze były wyniki gdy osłona TFA umieszczona była po daszkiem (20cmx20cm) pod skosem by dawał cień.

Ten wentylator, który podałem (Noctua NF-A6x25) ma wymiary zewnętrzne 60x60x25 mm, czyli w środku śmigło nie może być większe niż 60mm (prawdopodobnie ma około 55mm).

Pomysł 1 -> Wentylator mocujesz od dołu obudowy, na zewnątrz np. za pomocą wkrętów, nie powinno być problemów, bo dół ma chyba około 100mm a rozstaw otworów montażowych wentylatora 50x50 mm, ewentualnie można wykorzystać klej na gorąco. Wcześniej w dole obudowy TFA robisz dużo dodatkowych otworów, przez które będzie tłoczone powietrze do środka obudowy radiacyjnej. Otworów powinno być tyle, aby przy zamontowanym i działającym wentylatorze przez otwory w dole obudowy czuć było wyraźnie, że przechodzi powietrze.

Pomysł 2 -> Nie korzystasz w ogóle z oryginalnego dołu obudowy, a wentylator przymocowujesz na zewnątrz, bezpośrednio na dole osłony radiacyjnej (np. za pomocą kleju na gorąco), wtedy masz najlepszą wentylacje, śmigło jest niemalże idealnie dopasowane do środka obudowy, nie ma strat powietrznych. Problemem jest tylko zamocowanie czujnika do środka obudowy radiacyjnej, ale jakoś to można rozwiązać, przykleić jakiś element montażowy np. plastikowe opaski zaciskowe itp. (za pomocą kleju na gorąco) do którego przymocujemy czujnik.

Zasilanie -> Kupujesz panel słoneczny na 5V o mocy co najmniej 1,3 W (tyle pobiera wentylator) np. 2W. Podłączasz go do przewodów zasilających wentylatora, gdy pojawi się słońce, wentylator się włączy, będzie tłoczył powietrze do środka z "szybkością" 29,2 m³/h. I mamy FARS  :). Gdy nie ma słońca, to nie ma problemu radiacyjnego, tak więc wentylacja nie jest konieczna, nie trzeba nawet zasilania awaryjnego. Proste rozwiązanie (pomysł), ale wydaje mi się, że powinno działać.

Jeżeli stosujemy klej na gorąco, to oczywiście wybieramy taki, który nie zmięknie na słońcu.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia, 2020, 11:46:46 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl