Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja 1080 jak ustawić wysokość ciśnienia w menu.  (Przeczytany 32739 razy)

Offline kslawin

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: WS1080
Odp: Stacja 1080 jak ustawić wysokość ciśnienia w menu.
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Listopad, 2011, 21:03:11 »
Aby wprowadzić wartość obliczonego ciśnienia względnego do stacji należy:
-"wcisnąć" sekcję ciśnienia atmosferycznego i na sekcji prognozy pogody przy pomocy "+" lub "-" wybrać "względne ciśnienie atmosferyczne"
-"wcisnąć po raz drugi" sekcję ciśnienia atmosferycznego i przy pomocy "+" lub "-" wybrać jednostki dokonywanych pomiarów ciśnienia(najczęściej hPa)
- "wcisnąć" po raz trzeci sekcję ciśnienia atmosferycznego i przy pomocy"+" lub "-"  ustawić wartość ciśnienia względnego odczytanego z algorytmu.

Tu masz instrukcję obsługi, także po polsku: http://www.velleman.eu/downloads/6/ws1080gbnlfresditplpt.pdf
« Ostatnia zmiana: 23 Listopad, 2011, 21:09:51 wysłana przez kslawin »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 23 Listopad, 2011, 21:03:11 »

Offline 603Mariusz

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: WH1080
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Listopad, 2011, 08:57:31 »
Dobra koledzy ustawione,problem był z nazwami u mnie
ciśnienie względne asolutne to real
ciśnienie bezwzględne toabs
pomiar na godzine 8.45 w
w stacji zapisane

abs 995.2hPa

real 1034.4hPa
ALL
vy73

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Listopad, 2011, 09:06:24 »
Podaję link, gdzie wszystko jest opisane na temat przeliczania ciśnienia (łącznie z terminologią):
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=4.msg4#msg4
Można sprawdzić, czy wszystko jest dobrze wpisane i ustawione  :)

Offline 603Mariusz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Grudzień, 2011, 16:49:21 »
Dzięki za link nie było mnie ostatnio, muszę jeszcze część zewnętrzną górną czyli  wiatrak i strzałkę dać wyżej i ile mi kable pozwolą czujnik do którego idą kable dam jak najniżej,bo w tej chwili wszystko jest na jednej malej rułce na drzewiew na wysokości 6m i zasłonięte piszą,że ona ma 100m zasięgu ale mam trzy ściany i nie mogę się sygnałem przebić dlatego trzeba szukać innego miejsca.
ALL
vy73

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Grudzień, 2011, 13:16:16 »
Mariusz ja też mam stację zamontowaną na drzewie przy pomocy uchwytów do rur.
Czyli wkręt z opaską ściskającą . Cały montaż zajął mi niewiele. Wkrętarką wywierciłem dziury,
potem kołki w linii pionowej i zamontowanie rurki.
Na około 5-7 m mam deszczomierz i wiatromierz .
Na dole na innej rurce na tej samej zasadzie przytwierdzony jest do drzewa czujnik temperatury.
Na dole jest więcej cienia, poza tym czujnik temperatury musi być najlepiej w okolicach 2 m nad poziomem gruntu.

Co do ciśnienia, to ja nie ustawiałem na podstawie wzorów.
Wszedłem na ogimet i sprawdziłem ciśnienie z 2 stacji renomowanych w swoich okolicach, wyciągnąłem
średnią i ustawiłem takie ciśnienie u siebie. Potem sprawdziłem tylko w historii czy wyniki są podobne.
Udało mi się ustawić ciśnienie z dokładnością do 0,1 hPa . Niestety dzisiaj musiałem zrobić restart stacji
i będzie mnie czekała jeszcze sprawdzenie tego ciśnienia ale dopiero jak będą dane z ogimetu i stacji z jednej godziny.  Um też bardzo dobrze podaje ciśnienie i też się tym sugeruje.
Link podał kolega wyżej .

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline 603Mariusz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Grudzień, 2011, 14:22:45 »
U mnie chcąc żeby dobrze pokazywał się pomiar prędkości i kierunku wiatru muszę wystawić na inne drzewo na wysokość z 11 m
Po za tym dwa czujniki do deszczu i czujnik który ma baterie dwie temperatury dam jak najniżej tyle co kable od niego puszczą .
Tylko teraz czy mnie zasięg puści czy przebije się sygnał do stacji w domu, jak jest u was z zasięgiem.
ALL
vy73

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Grudzień, 2011, 15:11:42 »
Ja mam zaniżone odczyty prędkości z kierunków od północy przez północny wschód po wschód.
Chciałem umieścić stację na dłuższej rurce ale zrezygnowałem z tego pomysłu z uwagi iż chciałem by stabilnie stacja była przymocowana wraz z wiatromierzem. Dzisiaj był silny poryw i nie wyskoczył błędny opad deszczu. Niżej odczyty opadu mogły by być zaniżone przez gałęzie .

Jeżeli chodzi o zasięg no to ja mam nie daleko, a Ty sam musisz sprawdzić jak stacja będzie się spisywać.
Ale z zasięgu WH 1090 jestem zadowolony .

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline 603Mariusz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Grudzień, 2011, 11:01:01 »
Jak przełożę w inne miejsce to zobaczymy czy będzie,napisze bo na razie za nisko pomiar wiatru i prędkość zwłaszcza kierunek wiatru jest za nisko czujnik i cały czas kręci na około ,muszę go wyżej ,pozdrawiam.
ALL
vy73

Offline 603Mariusz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Grudzień, 2011, 19:18:30 »
Dodam że dzisiaj przełożyłem moją stacje głównie czujniki wiatru poszły wyżej z 5 m są teraz gdzieś na 8m czujniki opadu i ten główny z bateriami dałem jak najniżej ile było kabla jednak jest na wysokości gdzieś ponad 4m 
.
Mam pytanie czy można przedłużyć kable żeby czujnik pomiaru temperatury główny z tych zewnętrznych był jak najniżej  gdzieś 2 lub 3m czy to będzie zaniżało lub zawyżało pomiary czy inne błędy.
ALL
vy73

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Grudzień, 2011, 08:28:53 »
[...]
Mam pytanie czy można przedłużyć kable żeby czujnik pomiaru temperatury główny z tych zewnętrznych był jak najniżej  gdzieś 2 lub 3m czy to będzie zaniżało lub zawyżało pomiary czy inne błędy.

Jak ktoś się uprze, to można wszystko  ;) Jednakże każdy dobry fachowiec Ci powie, że przewodów nie powinno się sztukować (chyba, że przy pomocy specjalnych metalowych złączek, jak w przypadku przewodów satelitarnych czy antenowych). Zawsze najlepiej jest, aby przewód był jednolity na całej swej długości  :)

Offline 603Mariusz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Grudzień, 2011, 15:36:32 »
Witać ponownie
ja nie chcę przewodów sztukować tylko czy wydłużenie wymiana na inny dłuższy nie będzie pokazywać więcej mniej
jaki przewód kupić
stacja ma gniazda i wtyki wiadomo jakie czy można zastosować te same wtyki do nowego kabla.
ALL
vy73

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Grudzień, 2011, 07:46:35 »
Witać ponownie
ja nie chcę przewodów sztukować tylko czy wydłużenie wymiana na inny dłuższy nie będzie pokazywać więcej mniej
jaki przewód kupić
stacja ma gniazda i wtyki wiadomo jakie czy można zastosować te same wtyki do nowego kabla.

Długość przewodu nie wpływa na zafałszowanie pomiarów. Jednakże istotny jest rodzaj przewodu, a dokładniej rodzaj i grubość żyły. Przewód powinien być taki sam jak fabryczny a więc wykorzystać można jak najbardziej, oryginalne wtyki.

Offline 603Mariusz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Grudzień, 2011, 17:22:55 »
To super tylko gdzie taki przewód kupić zaciskarkę do wtyków mam.
.
I drugie pytanie, do jakiej predkości stacja moja  1080 mierzy bo ostatnio gdy te wiatry były pokazała 137kh  i za kilka dni gdy wiatry znów przyszły też  137kh
ALL
vy73

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe Gołdap
  • Typ stacji: Ecowitt Wittboy Pro HP256, WH 1080 ( Viking ART 02041 ) WS9162 IT, "no name --market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Grudzień, 2011, 22:59:01 »

I drugie pytanie, do jakiej predkości stacja moja  1080 mierzy bo ostatnio gdy te wiatry były pokazała 137kh  i za kilka dni gdy wiatry znów przyszły też  137kh

Do 160 km/h ( 100 mph , 44 m/s )
Moja Strona Meteo - http://weatherdunajek.ugu.pl
Profil na Facebook-u http://www.facebook.com/pages/Pogoda-Go%C5%82dap/165812090194472

Ecowitt Wittboy Pro HP2564 WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320,  AURIOL 4-LD6233

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Grudzień, 2011, 09:32:17 »
To super tylko gdzie taki przewód kupić zaciskarkę do wtyków mam.
[...]

Sądzę, że najlepiej skontaktować się z dystrybutorem, może on podpowie. W ostateczności można też zapytać o to samego producenta.