[...] Tylko jest problem ze wskaźnikiem tendencji zmian pogody. Poprostu po uruchomieniu stacji nic się nie zmienia. Od 5 dni oba obrazki pokazują słońce z chmurą. Dodatkowo graficzny wykres historii ciśnienia pokazuje narastająco kreseczki wykresu i jak dojdzie do końca wszystko gasnie i zaczyna się od nowa (cały taki cykl trwa ok 10 sekund).Myślę że problem tkwi w jakimś ustawieniu - tylko w jakim. Będe bardzo wdzięczny za jaką kolwiek pomoc.
Dodatkowo graficzny wykres historii ciśnienia pokazuje narastająco kreseczki wykresu i jak dojdzie do końca wszystko gasnie i zaczyna się od nowa (cały taki cykl trwa ok 10 sekund).[...]
DZIĘKI WIELKIE ZA TAK SZYBKĄ ODPOWIEDŹ Właściwie pogoda zmieniała się w mało istotny sposób. Wczoraj pod wieczór padało (lekko) natomiast dzisiaj jest słonecznie. Ciśnienie wahało się w małym zakresie, lecz specjalnie tej wartości nie sprawdzałem.
Moim skromnym zdaniem problem tkwi w jakiejś opcji ustawienia, ponieważ stacja wskazuje ciśnienie (aktualnie 1012,8) natomiast wykres ciśnienia cały czas narasta i znika jak to opisałem wyżej. Mam jeszcze jedno pytanie. Przed momentem w instrukcji obsługi doczytałem się, że trzeba ustawić "wartość względnego ciśnienia" (rel - 1020,6) i je ustawiłem. natomiast bezwzględne (abs) zostawiłem bez zmian i wskazuje ono 1012,8 czy tak powinno być i właściwie, które ze wskazań jest tym, co przedstawiają w prognozach pogody w TV
(...) które ze wskazań jest tym, co przedstawiają w prognozach pogody w TV.Dodam tylko że wartość ciśnienia względnego ustawiłem po przeliczeniu go przez Kalkulator ciśnienia zredukowanego.Obliczanie ciśnienia atmosferycznego zredukowanego do poziomu morza (względnego)Dla ciśnienia bezwzględnego = 1020hPai temperatury = 24Coraz wysokości = 5m (n.p.m.)