StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Globaltronics GT-WS-04/GT-WS-05  (Przeczytany 2722 razy)

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 30
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Stacja pogody Globaltronics GT-WS-04/GT-WS-05
« dnia: 19 Listopad, 2010, 08:45:36 »
Ponieważ kilka osób pytało mnie na PW, o możliwości zakupu testowanej przeze mnie stacji GT-WS-03, uprzejmie informuję że w dniu 24.11.br. w sklepach sieci ALDI, będzie można zakupić takie oto stacje pogody:

Są to stacje o symbolach, jak w tytule wątku. Z opisu wynika jednak, że stacje są opcjonalnie uboższe w stosunku do wersji opisywanej przeze mnie (sic!). Nie posiadają opcji godzin wschodu i zachodu słońca oraz długości dnia słonecznego. Ponadto niezrozumiałym dla mnie posunięciem, jest zastosowanie w tych modelach częstotliwości 433 MHz która, jak wiadomo, bardziej podatna jest na zakłócenia.
Z danymi technicznymi oraz możliwościami stacji, zapoznać się można na podstawie polskiej wersji instrukcji obsługi, dostępnej pod adresem:
http://www.gt-support.de/files/IM_GT-WS-04s_GT-WS-04w_GT-WS-05s_GT-WS-05_PL_1.pdf
Cena tych stacji jest identyczna, jak modelu GT-WS-03. Jeśli ktoś szuka stacji i ma niewygórowane wymagania  ;) może pokusić się o zakup jednej z wersji - z pionowym lub poziomym wyświetlaczem.
Wygląda na to, że ww. modele stacji, zastąpiły opisywany przeze mnie model GT-WS-03, którego najprawdopodobniej już kupić nie będzie można.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień, 2010, 08:30:12 wysłana przez Serenator »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja pogody Globaltronics GT-WS-04/GT-WS-05
« dnia: 19 Listopad, 2010, 08:45:36 »

Offline anieska25

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Stacja pogody Globaltronics GT-WS-05s
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopad, 2010, 19:00:46 »
Mam pytanie, zakupiłam ostatnio taką stację ale niewiem gdzie powinien być załozony zewnetrzny czujnik. Postawiłam go za oknem w kącie tak żeby nie padał na niego deszcz ani snieg ale czujnik pokazuje zła temperaturę. Różnica jest dwa stopnie. Na stare stacji i na termometrze rtęciowym jest np -2 a stacja pokazuje 0,3 stopnia.

Offline Mikey

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH1080, KRUPST SL-53035P
Odp: Stacja pogody Globaltronics GT-WS-05s
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopad, 2010, 22:02:19 »
Czujnik temperatury najlepiej jest umieścić na wolnej przestrzeni, z dala od przedmiotów które mogą emitować ciepło, np. ściana budynku, wnęka od okna. Aby ochronić czujnik przed opadami deszczu ale jednocześnie zapewnić dokładność pomiarów najlepiej jest zrobić osłonę. O takiej osłonie jest bardzo wiele napisane w tym wątku: http://stacjepogody.waw.pl/index.php/topic,230.0.html . Dotyczy on co prawda czujnika od innej stacji, ale myślę, że osłonę możesz dopasować do swoich potrzeb. Poczytaj sobie na ten temat i może podejmiesz się budowy osłony, jeśli nie to musisz znaleźć inne miejsce zamontowania czujnika- z dala od ścian i okien budynku, no chyba, że mieszkasz w bloku to tu będzie z tym problem. Pozdrawiam!

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
Odp: Stacja pogody Globaltronics GT-WS-04/GT-WS-05
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopad, 2010, 10:19:16 »
W uzupełnieniu do mojego postu dot. nowych stacji Globaltronics, podaję wyjaśnienia otrzymane od producenta:

Cytat: Globaltronics Service Team
Good morning Serenator,

The answers as follow:

1.
- The GT-WS-04 Version is horizontal
- The GT-WS-05 Version is vertikal

2.
- The difference is the color if the device only.
- s is "Schwarz" ( black)
- w is "weiss" (white)

Viele Grüße / best regards
Ihr ServiceTeam

Z powyższej informacji wynika, że: w sprzedaży dostępne były dwa modele stacji, różniące się wyglądem (opcje są identyczne):
1. GT-WS-04 z poziomym wyświetlaczem
2. GT-WS-05 z pionowym wyświetlaczem

Jeśli chodzi o te tajemnicze literki  ;) s oraz w przy określeniu modelu, to oznaczają one kolor obudowy:
1. s - oznacza kolor czarny
2. w - oznacza kolor biały

« Ostatnia zmiana: 29 Listopad, 2010, 13:31:22 wysłana przez Serenator »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudzień, 2010, 11:34:45 »
Wiadomo, że niektóre markowe stacje mają swoje klony. Okazuje się, że i Globaltronics ma swojego klona a może jest zupełnie odwrotnie? Tego nie wiem na pewno. Świadczyć o tym może screen z portalu eBay, na którym oferowana jest stacja o wyglądzie identycznym (oferowana jest także wersja z poziomym wyświetlaczem), tylko występująca pod marką ASCOT.

« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień, 2010, 12:37:29 wysłana przez Serenator »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudzień, 2010, 11:34:45 »