Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Globaltronics GT-WS-04/GT-WS-05  (Przeczytany 18993 razy)

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Stacja pogody Globaltronics GT-WS-04/GT-WS-05
« dnia: 19 Listopada, 2010, 08:45:36 »
Ponieważ kilka osób pytało mnie na PW, o możliwości zakupu testowanej przeze mnie stacji GT-WS-03, uprzejmie informuję że w dniu 24.11.br. w sklepach sieci ALDI, będzie można zakupić takie oto stacje pogody:

Są to stacje o symbolach, jak w tytule wątku. Z opisu wynika jednak, że stacje są opcjonalnie uboższe w stosunku do wersji opisywanej przeze mnie (sic!). Nie posiadają opcji godzin wschodu i zachodu słońca oraz długości dnia słonecznego. Ponadto niezrozumiałym dla mnie posunięciem, jest zastosowanie w tych modelach częstotliwości 433 MHz która, jak wiadomo, bardziej podatna jest na zakłócenia.
Z danymi technicznymi oraz możliwościami stacji, zapoznać się można na podstawie polskiej wersji instrukcji obsługi, dostępnej pod adresem:
http://www.gt-support.de/files/IM_GT-WS-04s_GT-WS-04w_GT-WS-05s_GT-WS-05_PL_1.pdf
Cena tych stacji jest identyczna, jak modelu GT-WS-03. Jeśli ktoś szuka stacji i ma niewygórowane wymagania  ;) może pokusić się o zakup jednej z wersji - z pionowym lub poziomym wyświetlaczem.
Wygląda na to, że ww. modele stacji, zastąpiły opisywany przeze mnie model GT-WS-03, którego najprawdopodobniej już kupić nie będzie można.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia, 2010, 08:30:12 wysłana przez Serenator »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja pogody Globaltronics GT-WS-04/GT-WS-05
« dnia: 19 Listopada, 2010, 08:45:36 »

Offline anieska25

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Stacja pogody Globaltronics GT-WS-05s
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopada, 2010, 19:00:46 »
Mam pytanie, zakupiłam ostatnio taką stację ale niewiem gdzie powinien być załozony zewnetrzny czujnik. Postawiłam go za oknem w kącie tak żeby nie padał na niego deszcz ani snieg ale czujnik pokazuje zła temperaturę. Różnica jest dwa stopnie. Na stare stacji i na termometrze rtęciowym jest np -2 a stacja pokazuje 0,3 stopnia.

Offline Mikey

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH1080, KRUPST SL-53035P
Odp: Stacja pogody Globaltronics GT-WS-05s
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada, 2010, 22:02:19 »
Czujnik temperatury najlepiej jest umieścić na wolnej przestrzeni, z dala od przedmiotów które mogą emitować ciepło, np. ściana budynku, wnęka od okna. Aby ochronić czujnik przed opadami deszczu ale jednocześnie zapewnić dokładność pomiarów najlepiej jest zrobić osłonę. O takiej osłonie jest bardzo wiele napisane w tym wątku: http://stacjepogody.waw.pl/index.php/topic,230.0.html . Dotyczy on co prawda czujnika od innej stacji, ale myślę, że osłonę możesz dopasować do swoich potrzeb. Poczytaj sobie na ten temat i może podejmiesz się budowy osłony, jeśli nie to musisz znaleźć inne miejsce zamontowania czujnika- z dala od ścian i okien budynku, no chyba, że mieszkasz w bloku to tu będzie z tym problem. Pozdrawiam!

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
Odp: Stacja pogody Globaltronics GT-WS-04/GT-WS-05
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopada, 2010, 10:19:16 »
W uzupełnieniu do mojego postu dot. nowych stacji Globaltronics, podaję wyjaśnienia otrzymane od producenta:

Cytat: Globaltronics Service Team
Good morning Serenator,

The answers as follow:

1.
- The GT-WS-04 Version is horizontal
- The GT-WS-05 Version is vertikal

2.
- The difference is the color if the device only.
- s is "Schwarz" ( black)
- w is "weiss" (white)

Viele Grüße / best regards
Ihr ServiceTeam

Z powyższej informacji wynika, że: w sprzedaży dostępne były dwa modele stacji, różniące się wyglądem (opcje są identyczne):
1. GT-WS-04 z poziomym wyświetlaczem
2. GT-WS-05 z pionowym wyświetlaczem

Jeśli chodzi o te tajemnicze literki  ;) s oraz w przy określeniu modelu, to oznaczają one kolor obudowy:
1. s - oznacza kolor czarny
2. w - oznacza kolor biały

« Ostatnia zmiana: 29 Listopada, 2010, 13:31:22 wysłana przez Serenator »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia, 2010, 11:34:45 »
Wiadomo, że niektóre markowe stacje mają swoje klony. Okazuje się, że i Globaltronics ma swojego klona a może jest zupełnie odwrotnie? Tego nie wiem na pewno. Świadczyć o tym może screen z portalu eBay, na którym oferowana jest stacja o wyglądzie identycznym (oferowana jest także wersja z poziomym wyświetlaczem), tylko występująca pod marką ASCOT.

« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia, 2010, 12:37:29 wysłana przez Serenator »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Października, 2012, 09:22:37 »
Mam pytanie czy można gdzieś  kupić tą stacje, bo bioterm mnie już dobija ( ale to w innym wątku )
 i jeszcze jedno, jakie ciśnienie stacja pokazuje ( real czy abs )

Chodzi mi o Polski sklep - Allegro odpada.
« Ostatnia zmiana: 27 Października, 2012, 09:26:11 wysłana przez wiatromen »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Października, 2012, 13:08:31 »
Wiatromen, odpuść sobie lepiej te tanie stacje a dołóż i kup coś porządniejszego. Rok temu kupiłem ww. stację w Aldiku dla teściowej. Osobiście, gdybym brał dla siebie to bym był mocno zawiedziony. Czujnik zew. przekłamuje temperaturę, ciśnienie (które można ręcznie skorygować) trzeba by kalibrować co jakiś czas, bo się szybko "rozstraja" (ustawiam wg mojego Vikinga), wilgotność zew. tylko do 90%. Ogólnie stacja dla "mas". Dużo klonów na allegro i w sklepach, w różnych cenach. Osobiście odradzam. Już wolałbym dozbierać i wybrać coś z rodziny oregona, la crosse, TFA.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Października, 2012, 20:53:17 »
Wiatromen, odpuść sobie lepiej te tanie stacje a dołóż i kup coś porządniejszego.

Masz racje,  myślałem o tym żeby kupić samą bazę i termo hydro WH 1080 albo 1090 ale nie wiem czy sklep sprzeda bez czujników wiatru i deszczomierza.
Ale to   pewnie spory wydatek

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopada, 2012, 10:47:46 »
[...] Rok temu kupiłem ww. stację w Aldiku dla teściowej. Osobiście, gdybym brał dla siebie to bym był mocno zawiedziony. Czujnik zew. przekłamuje temperaturę, ciśnienie (które można ręcznie skorygować) trzeba by kalibrować co jakiś czas, bo się szybko "rozstraja" (ustawiam wg mojego Vikinga), wilgotność zew. tylko do 90%. Ogólnie stacja dla "mas". Dużo klonów na allegro i w sklepach, w różnych cenach. Osobiście odradzam. Już wolałbym dozbierać i wybrać coś z rodziny oregona, la crosse, TFA.

Na wcześniejszy model, który mam, nie mogę narzekać. Nie ma takich niespodzianek jeśli chodzi o temperaturę czy ciśnienie. Widać wprowadzenie nowego modelu, nie wyszło producentowi na dobre. Być może było dużo narzekań, bo - o ile kojarzę - w tym roku nie było tej stacji w ofercie.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Listopada, 2013, 21:28:29 »
Info dla zainteresowanych: powyższe modele stacji, ponownie w ofercie sklepów sieci ALDI. Do kupienia od soboty, tj. 23 listopada.

Dane techniczne:
http://stacje-pogody.pl/633_stacja_pogody_globaltronics_gt_ws_04.html
http://stacje-pogody.pl/624_stacja_pogody_globaltronics_gt_ws_05.html
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada, 2013, 10:03:17 wysłana przez Serenator »

Offline Ftuzka

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Stycznia, 2014, 21:52:21 »
Witam,
Kupiłam ostatnio tę stacje pogodową i mam pytanie. A mianowicie, po wprowadzeniu wszystkich ustawień a przede wszystkim ciśnienia, wykres belkowy, który pokazuje ciśnienie atmosferyczne ciągle miga. tzn pojawia się pierwszy słupek, potem drugi itd. a na samym końcu wszystko znika i powtarza się od nowa. Czy to jest prawidłowe?

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Stycznia, 2014, 22:52:39 »
Wszystko jest ze stacją w porządku ;) Wykres ciśnienia jest dynamiczny chyba we wszystkich rodzajach stacji pogodowych, niezależnie od producenta.