Nowe egzemplarze Nexusa posiadają [..] inaczej skalibrowany sensor ciśnienia (barometr).
Nie chcę się mądrzyć ale wg mnie błąd pomiaru wpływa tylko na wynik chwilowy jeśli jest powtarzalny nie wpływa na wynik prognozowania zmian pogodowych w czasie najbliższych kilku, kilkunastu godzin. Wypadkowa będzie niższa ale tendencja pozostanie bez zmian. Oczywiście błąd nie może być duży i musi być powtarzalny w pełnym zakresie.
Co do stacji FOSHK, czyli WH1050, 70, 80 i inne. Jeśli na partię 1.000 szt 40% znich utrzyma dokładność +-1,5 hPa, to już niebywały sukces. Sam jestem bezpośrednim importerem kilku modeli z FOSHK i zapewniam, że dokładność jest znacznie niższa. Atutem jest cena tych stacji oraz ilość funkcji
Niedługo wprowadzę nowy model z ekranem dotykowym (WH1090) w obudowie bardzo podobnej do modelu Touch Screen IT (WS3560IT). Tylko cena będzie dużo niższa...
Odnośnie Nexusa. Nie wiem czemu ale do tej pory reklamacje związane ze wskazaniami barometru były dosłownie 2 w ciągu 3 lat sprzedaży (specjalnie wczoraj sprawdziłem). Sprzedaż tego modelu, to kilkaset sztuk (sądze, że dokładna ilość nie jest istotna). Dziwię ponieważ każdy egzemplarz posiada 24 miesięczną gwarancję... Jeśli już, to problemy dotyczą pracy wiatromierza (zasięg transmisji). Mój "firmowy" egzemplarz pokazowy, pracujący ciągle od ok 2,5 roku również wolny jest od tej wady.
Patrząc na 20 wybranych losowo sztuk z partii 2.000 szuk modelu Staratos:- uzyskanie dokładności temperatury 0,3 oC - spore wyzwanie (bliżej 1,0 oC),- uzyskanie dokladności 6% - żaden problem,- uzyskanie dokladności 0,2 hPa - wg mnie nie ma takiej możliwości.