Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: ws2300 - wysokie wskazania wiatru przy słabym wietrze  (Przeczytany 3553 razy)

Offline irek

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 59
  • Otrzymał podziękowań: 7
ws2300 - wysokie wskazania wiatru przy słabym wietrze
« dnia: 22 Marzec, 2012, 09:37:07 »
Witam.

Postanowiłem reaktywować kilkuletnią ws2300, w której w trakcie zeszłorocznej burzy padł deszczomierz i wiatromierz(wskazywał ---). W deszczomierzu pomogła wymiana kontaktronu, natomiast wiatromierz zaczął ponownie działać bez mojej ingerencji, jednak jak się później okazało, nie do końca poprawnie.
Gdy wieje wiatr wszystko jest ok,lecz gdy pojawiają się momenty ciszy wskazania wiatromierza sięgają kilkudziesięciu km/h, pojawia się OFL a potem brak wskazań, czyli ---.
Zaczyna wiać, problem znika, wskazania prawidłowe.

Wymieniłem przewód telefoniczny na CAT5 - problem pozostał. Nie ma znaczenia czy przesył danych do stacji odbywa się drogą radiową, czy przewodem.
Czujnik temperatury i wilgotności mierzy te wartości prawidłowo (sprawdzony wzorcowanym termometrem) lecz nie wiem czy ten moduł od wiatru jest ok.

Czy miał ktoś z użytkowników tej lub podobnych stacji taki problem?
Planuję kupić zastępczy czujnik wiatru TX20 ale nie mam pewności, czy będzie to skuteczne rozwiązanie.

Pozdrawiam, Irek

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

ws2300 - wysokie wskazania wiatru przy słabym wietrze
« dnia: 22 Marzec, 2012, 09:37:07 »

Offline mati211p

  • Nimbostratus
  • ****
  • Wiadomości: 481
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Płeć: Mężczyzna
    • MeteoSerwis24
Odp: ws2300 - wysokie wskazania wiatru przy słabym wietrze
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marzec, 2012, 14:55:48 »
TX20 będzie działał z WS2300. Jej czujnik jest analogicznie podobny z TX12 w mojej WS3600. Sam z ciekawości kupiłem TX20 i faktycznie działa z WS3600 moja choć nie pisze by był do niej natomiast pisze ze jest do WS2300.Wszystko jest identyczne tylko inaczej jest skonstruowany pomiar prędkości.Czasem i u mnie były wysokie wskazania(np 42km\h zamiast 2km\h) pomogło zrestartowanie stacji bazowej.Istnieje też pewne prawdopodobieństwo że coś także w czujniku temperatury może być uszkodzone np na wejściu danych. Zazwyczaj takie problemy trzeba rozpatrzyć doświadczalnie.