Witam,
Podłączę się do tematu. Włączyłem dzisiaj cały sprzęt (WS9040 i czujnik zewnętrzny) i od razu mam kilka pytań do bardziej wtajemniczonych.
1. Czy wskazania stacji i czujnika powinny być identyczne? Mówię oczywiście o sytuacji, w której leżą tuż obok siebie. W moim przypadku różnica temperatur wynosi ok. 0.2 stopnia C a wilgotności 3% - tzn. chwilami są identyczne ale to się zmienia.
2. Wykres historii ciśnienia w tej chwili "mruga" - rozumiem, że to z powodu braku historii (stacja pracuje dwie godziny). Kiedy przestanie migać?
3. Jak to jest z tym ustawianiem względnej wartości ciśnienia? Stacja ma domyślnie ustawione 1013 hPa, w tej chwili pokazuje u mnie 1011 hPa. Na stronie
http://stacje-pogody.pl dla mojej miejscowości widnieje wartość ciśnienia 1003hPa. Czyli powinienem ustawić właśnie 1003 hPa i od tego momentu stacja będzie już pokazywała prawidłowe (zgodne z rzeczywistością) wartości ciśnienia? Tylko dlaczego nie możba było zrobić pomiaru bezwzględnego - takiego jaki ma barometr? Dochodzi też różnica między stronami www, często podają trochę różne wartości ciśnienia dla danej miejscowości (przykładowo 1003 i 1005.7 hPa a w jeszcze innym miejscu 997 hPa!!) przez to ustawienie właściwego ciśnienia bazowego w stacji staje się utrudnione.
4. Zegara i daty nie ustawiałem - czekam na sygnał DCF. Na razie ikonka wieży się nie pokazała.
5. Jak szybko powinien reagować czujnik zewnętrzny? Wyniosłem go na balkon ale po 5 minutach temperatura spadła tylko o 2 stopnie - to normalne, że tak wolno reaguje?
Pozdrawiam.