Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Jak wysłac dane za czas offline z WS3600  (Przeczytany 4747 razy)

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
Jak wysłac dane za czas offline z WS3600
« dnia: 27 Marca, 2012, 16:44:21 »
Witam mam pewien problem. Otóż aby dane wysyłane były ok stacja musi być cały czas włączona razem z komputerem. Niestety dziś akurat jak miałem maksymalne porywy i prędkości wiatru musieli mi prąd wyłączyć  >:( i oczywiście klapa nie ma jak wysłac danych na wunderground.com. Czy jest jakiś program jak np cumulus co wyśle dane jak jestem offline. Próba z WUHU uploaderem zakończona niepowodzeniem bo wysyłał w m\s zamiast km\h. Niestety programu cumulus nie da sie uzyć z WS 3600 więc może znacie jakiś program co wyśle dane.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Jak wysłac dane za czas offline z WS3600
« dnia: 27 Marca, 2012, 16:44:21 »

Offline szopler

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Radioaktywny
    • Brak...
  • Typ stacji: WS 2800 w rozsypce
Odp: Jak wysłac dane za czas offline z WS3600
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Kwietnia, 2012, 22:12:33 »
Stacja jest podobna do WS2800 i w pewnym stopniu zgodna (o ile mi wiadomo).
Najlepiej wyciągać dane z pliku history.dat i ładować do bazy MySQL. Można to zrobić w php, można w delphi albo jeszcze inaczej...

Niestety stacje tego producenta i ich klony mają architekturę zamkniętą - nie ma żadnych informacji jak się dobrać bezpośrednio do danych w stacji za pomocą sHID.dll.
Gdyby taka informacja była napisał bym własny program do ściągania danych, ponieważ żeby to dobrze działało (aktualizacja pliku history.dat) to okno programu HeavyWeather musi być cały czas aktywne, a to wyklucza użycie komputera innego niż dedykowany serwer z Windows.
Dane aktualne (chwilowe) można łatwo wyciągnąć z currdat.lst, ale jak wyłączymy komputer to dane z tego okresu da się wydobyć tylko z pliku history.dat jak już go HW zaktualizuje.
« Ostatnia zmiana: 01 Maja, 2012, 15:55:42 wysłana przez szopler »

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
Odp: Jak wysłac dane za czas offline z WS3600
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja, 2012, 10:28:12 »
Nie tylko przez Heavy weather. Program WUHU bezpośrednio odczytuje dane ze stacji i wysyła je w trybie rapidfire co 5 sekund, przy aktualizacji odczytów co 32 sekundy lub 2 minuty w zależności od wiatru.Jednakże za czas offline, sciąga dane ze stacji i wysyła ok prócz wiatru zaniżonego o 3,6 razy tak jakby mylił wtedy km\h z m\s