Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Komputerek dla stacji z cumulusem  (Przeczytany 84061 razy)

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
Odp: Komputerek dla stacji z cumulusem
« Odpowiedź #120 dnia: 07 Lipiec, 2013, 18:38:07 »
Jeżeli chodzi o zabezpieczenia przeciwprzepięciowe to należy instalować na wszystkich liniach przewodzących prąd - czytaj z metalu (z przewodnika). Listwa przeciwprzepięciowa dołączana do zasilania zabezpieczy tylko od strony sieci energetycznej. U Ciebie przepięcie poszło po przewodach telefonicznych. Z tego co piszesz nasz internet ADSL. Tak więc tutaj potrzeba innych zabezpieczeń - czyli właśnie NetProtector'ów do sieci LAN i ew. ADSLProtector do linii ADSL (telefonicznej). Te ADSL są nawet tańsze muszą zabezpieczać tylko 2 przewody, przy LAN jest ich 8
Napisz jeszcze jak długi (ile metrów) jest przewód Ethernet który idzie do terminala?
I jeszcze gdzie jest on dopięty po drugiej stronie? Do modemu ADSL?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #120 dnia: 07 Lipiec, 2013, 18:38:07 »

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #121 dnia: 08 Lipiec, 2013, 11:39:21 »
Na to wygląda. W 2003 roku też tą drogą spaliło mi płytę główną. Dostarczycielem internetu jest Orange, a router to Livebox 2.0, co ma swoje plusy i minusy, ale przynajmniej nie było dodatkowych opłat za wymianę. Przy wtyczce od gniazda telefonicznego mam rozdzielacz sygnału - jeden na telefon, drugi do Liveboxa.
Kupię NetProtectory w takim razie, nie są takie drogie - tańsze rozwiązanie niż wymiana całego sprzętu... Choć przy burzy oczywiście odłączamy sprzęt. Jak widać nie zawsze w porę.

jak długi (ile metrów) jest przewód Ethernet który idzie do terminala?
2 metry

gdzie jest on dopięty po drugiej stronie? Do modemu ADSL?

Kabele Ethernet z terminala podpięty jest bezpośrednio do Liveboxa:

A zdarzyło Ci się sprawdzenie NetProtectorów w praktyce? Piorun kiedyś strzelił w linię telefoniczną/energetyczną?
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline melag

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 1
    • Pogoda - Poznań, Wilda
  • Typ stacji: Technoline WS2350, Auriol Z31130
« Odpowiedź #122 dnia: 21 Lipiec, 2013, 18:20:58 »
Do tej pory korzystałem ze "starego" laptopa, jako stacji zbierającej dane. Postanowiłem "przyoszczędzić" na energii elektrycznej i zacząłem rozglądać się za innym rozwiązaniem.
Zgodnie z Waszymi wskazówkami, wybór został ograniczony do tzw. terminali.
Kupiłem na Allegro HP T5720 1GHz/512MB/512MB - koszt 110zł.
Zmodyfikowałem terminal, instalując dysk HDD Fujitsu 20GB (z własnych zasobów).

Taśma ATA 2,5" zakupiona również na Allegro - 9zł, dodatkowo kieszeń do laptopa na dysk 2,5" (z własnych zasobów).
Otwór w obudowie zrobiony jest dość ordynarnie (wiertarką i cążkami), ale spełnia swoje zadanie. Można to zrobić "gumówką" na pewno będzie to wyglądać profesjpnalniej. Kieszeń dysku przyklejona jest na klej - Pattex, do kieszeni już w sposób "cywilizowany" przykręcony jest dysk  ;D
Całość zaopatrzona jest w system Windows XP, własnej produkcji, tzn. odchudzony poprzez program nLite http://www.nliteos.com/. Z wyjściowych ~621MB, odchudziłem system do ~290MB!
Komunikacja z internetem po karcie USB WiFi (również z własnych zasobów). Całość jak na razie, sprawuje się bez zarzutu.