Ja podałem te 10W bez mierzenia, a opierając się na doświadczeniu. Widząc zainteresowanie dziś zmierzyłem pobór mocy i pobiera miedzy 11,5W a 15W podczas rozruchu windowsa i 11W po wczytaniu windowsa. Podejrzewam, ze jak zmienie pamięc z 256MB na 512MB pobór będzie mniejszy, bo teraz musi wiecej mielic dyskiem bo ma za malo pamieci. Jak bede mial juz nowa kosc to podam ile jest wtedy.
Co do zastosowania pamieci Flash to z normalnego pendriva jest jakis problem z odpaleniem windowsa. Kusilo mnie zainstalowanie pamieci flash bo zajmuje mniej miejsca ale obawiam sie korzystania z Flasha bo taka pamiec ma ograniczona ilosc zapisu (zwykle ok 100tys), a jak wiadomo Cumulus pobiera i nadpisuje dane w plikach czesto wiec zywotnosc takiej karty bedzie ograniczona. Mam nawet przelotke IDE-Compact Flash i wolne karty pamięci ale to są karty do aparatu a tam jak wiadomo ilosc zapisow nie jest duza. Zakladajac zapis co 1min to daje ok 70dni. Można szukać przemyslowych kart gdzie gwarantowana ilosc cykli jest rzedu 2mln to da nam kilka lat ale to bedzie zdecydowanie drozsze. Mozna jeszcze uzyc dysków SSD, ale ceny tez sa wysokie.
Dyski twarde sa stosunkowo tanie i niezawodne