Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Recenzja Davis Vantage Vue  (Przeczytany 5184 razy)

Offline Alek123

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: Davis Vantage Vue
Recenzja Davis Vantage Vue
« dnia: 07 Kwietnia, 2012, 13:46:29 »
Od lutego jestem szczęśliwym posiadaczem stacji davis vantage vue. Tym samym postanowiłem podzielić się moimi spostrzeżeniami odnośnie tego modelu.
Od dłuższego czasu wahałem się czy kupić stację w Polsce czy za granicą a dokładniej w USA (sklep archer trading post). Faktycznie ceny w USA są niskie jednak gdy policzyłem ile mnie wyniesie opłata za całość operacji (cena stacji, VAT, cło i koszty przesyłki) to doszedłem do wniosku że lepiej będzie jak ją kupię w kraju od bezpośredniego importera. Przesyłka wysłana od razu po otrzymaniu pieniędzy. Dodatkowym argumentem był serwis, który w razie problemów ze stacją sklep zapewnia.

Cała stacja zapakowana była bardzo dokładnie, wszystkie części miały specjalnie przeznaczone miejsce, nic się nie walało po kartonie.
Montaż stacji a dokładniej ISS faktycznie jest BANALNY. Instrukcja napisana w sposób jasny i przejrzysty (chyba, że ktoś nie zna angielskiego) pozwala na szybkie połączenie wszystkich elementów których jest naprawdę mało. Jest to: anemometr, wskaźnik wiatru, miernik deszczomierza oraz kawałek plastiku montowany w deszczomierzu, który ma zapobiegać dostaniu się zanieczyszczeń do miernika. Czujnik zewnętrzny zasilany jest za pomocą baterii słonecznej a na wypadek gdy promieniowanie słoneczne nie będzie wystarczająco silne to ISS zacznie czerpać energię z baterii którą instalujemy w czujniku (bateria w zestawie). Po złożeniu wszystkiego do kupy nadchodzi czas na zamontowanie ISS w miejscu które do tego celu przeznaczyliśmy. W moim przypadku zamocowałem czujnik na dachu a właściwie trochę obok na maszcie który kupiłem w Leroy Merlin. Ważne jest aby czujnik zamontować jak najbardziej poziomo w czym ma nam pomóc mała libella. Jednak gdy montuje się stację na wysokim maszcie to jest to trochę utrudnione zadanie, należy też pamiętać aby mocowanie było jak najbardziej sztywne gdyż w przypadku silnego wiatru występującego razem z deszczem będziemy mieli zachwiane odczyty opadu (po miesiącu użytkowania musiałem usztywnić maszt dodatkowym mocowaniem).

Konsolę zasilić można na dwa sposoby. Za pośrednictwem 3 baterii C lub adaptera. Ja osobiście korzystam zarówno z baterii jak i adaptera ze względu na częste braki prądu w mojej okolicy. Po włożeniu baterii włącza się cała procedura setup za pośrednictwem której ustawiamy takie rzeczy jak: Czas i data, strefa czasowa, konfiguracja czasu letniego (można ustawić aby stacja automatycznie przechodziła na czas letni lub zimowy), status czasu letniego, wszystko co związane z odbiorem nadajników ISS jakie posiadamy (można posiadać np ISS od Vantage Pro 2 a konsolę od Vue), długość i szerokość geograficzną, wysokość nad poziomem morza, ustawienie redukcji ciśnieniowej, dane związane z deszczomierzem, od kiedy rozpoczyna się pora deszczowa, itp itd.

Ekran konsoli jest bardzo czytelny. Mniejszy od tego z jakim mamy do czynienia w Pro 2 jednak moim zdaniem wystarczający. Interwał przesyłania danych jest taki sam jak w przypadku Pro 2. Prawdę mówiąc informacje wyświetlane na ekranie są identyczne z tymi jakie wyświetla nam Pro 2 (chyba że mamy dodatkowe czujniki takie jak temp. gleby, UV, nasłonecznienie itp). Prognoza pogody ogranicza się tylko do obrazka jaki wyświetla się na konsoli, nie tak jak w Pro 2 gdzie obrazek obdarzony jest jeszcze komentarzem. Jesli już mowa o komentarzach to oczywiście nie mogło zabraknąć słynnego "It's raining cats and dogs" :)

Podsumowując, stacja jest naprawdę dobra! Jedyną wadę jaką w niej dostrzegam to ISS połączony w całość. Generalnie spisuje się naprawdę doskonale  :)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Recenzja Davis Vantage Vue
« dnia: 07 Kwietnia, 2012, 13:46:29 »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Recenzja Davis Vantage Vue
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwietnia, 2012, 14:14:14 »
Czy stacja pokazała kiedykolwiek 100% wilgotność zewnętrzną? Czy sprawdzałeś jaka jest różnica w wskazaniach temperatury w słoneczny dzień między stacją a dowolnym termometrem umieszczonym w zacienionym miejscu?

Offline Alek123

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwietnia, 2012, 14:57:51 »
Najwyższe wskazanie wilgotności jakie odnotowałem wynosiło 96%. W instrukcji jest napisane, że wskazania wilgotności wahają się +- 3%. Co do temperatury to tak, porównywałem. Posiadam termometr ( TechnoLine WS 7033) którego czujka znajduje się w cieniu po północnej stronie. Wskazania Vue są zawsze niższe o około 1oC. Jednak czujka ta pomimo, że jest w cieniu to znajduje się blisko ściany domu która dostarcza trochę ciepła.
Pozdrawiam  :)

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia, 2012, 20:37:13 »
Dobra recenzja, fajnie że zrobiłeś zdjęcia. ;)  Mam pytania, daleko masz czujniki od konsoli ? .był jakiś problem z uruchomieniem stacji ? .

Offline Alek123

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwietnia, 2012, 21:48:19 »
Czujnik od konsoli znajduje się w odległości plus minus 10 metrów. Jedyną barierą jaką ma do pokonania sygnał radiowy jest dach. Sprawdzałem też jak stacja odbierała sygnał po ustawieniu jej na parterze gdy sygnał miał do pokonania dach, betonową kondygnację oraz ściany- brak jakichkolwiek problemów :) Z uruchomieniem stacji również nie było żadnych problemów. Po włożeniu baterii do ISS oraz konsoli bezproblemowo się połączyły.

Pozdrawiam :)