Fajnie, tylko na tych stronach "haczony" jest protokół komunikacyjny stacji bazowej z czujnikami zewnętrznymi, a mi chodzi po głowie, żeby całą elektronikę z tej stacji wywalić i zająć się samymi czujnikami, tak, żeby stacja zbudowana przeze mnie pasowała do moich warunków tzn. 2 zewnętrzne czujniki wilgotności/temperatury oparte o Sensiron SHT, wewnętrzny czujnik wilgotności i temperatury (SHT) i ciśnienia ( ten ze stacji WS1080) to podpięte do mikrokontrolera 8051 to dalej podpięte przez kontroler ftdi232 przez usb do routera TPLINK TL-WR1043ND z wgranym systemem OpenWRT.
Cała stacja zasilana przez port USB, do 8051 podpięty jakiś wyświetlacz (coś prostego) który zewnętrznie wyświetlał by aktualne parametry. Więc jak do tej pory wszystko OK, nie stanowi to problemu.
A teraz mam idę na pomiar kierunku/prędkości wiatru oraz opadów deszczu i do tego chciałbym użyć czujników z WS1080 zamontowanych na dachu.
Spokojnie mógłbym sobie pociągnąć na dach kabel RS232 (prędkość 9600 więc kabel może być 152 metry długi) do zewnętrznej stacji mojej konstrukcji czyli też jakiś klon 8051 dostosowany do pracy w trudnych warunkach.
I tu pojawia się problem: jak czytać dane z wiatromierza i deszczomierza? Oczywiście nie ma żadnego schematu tych urządzeń, czujnik termo/hydro z WS1080 mi nie potrzebny (chyba że do reverse engineering).
Fajnie by było mieć specyfikacje samych wiatromierza i deszczomierza taka jak jest np do DS18B20 choć wiem, że to nierealne.
Fajnie by było gdyby ktoś podpiął do oscyloskopu (albo do karty dźwiękowej

) działające czujniki wiatru/deszczu.
Intuicja mi podpowiada, że to będzie coś bardzo prostego.
Oczywiście pozostaje napisać software do tego (na oba kontrolery 8051 i openWRT), ale to już powinna być przyjemność.

Minusem rozwiązanie będzie, że 3 kable z domu by wychodziły, w tym 1 na dach, ale problem z bateriami i zasięgiem nie istnieje a wszystko zasilane z portu USB.
Tu powinienem wspomnieć, że nie mam dostępu do północnej ściany niestety dlatego 2 czujniki zewnętrzne potrzebne mi są.