Czy ktorys z kolegow moglby - bez odsylania do obcojezycznych forow - opisac jak podlaczyc TFA Dostmann Primus lub inne z serii 2800 do Cumulus
Ja mam taką konfigurację na systemie xp:
Heave weather pro obsługując TFA Primus tworzy plik currdat.lst (C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji). Ten plik odczytuje WUHU (modyfikacja: pliki action.txt i WUHU_EW_CUMULUS.txt). Działanie WUHU generuje plik EasyWeather.dat dla Cumulusa (C:\Cumulus\data\EasyWeather.dat). A cumulus resztę, czyli generuje stronę html
www.meteo.murzynko.pl i wysyła dane na Wounderground co 5min lub w trybie realtime.
Kilka uwag
1. Cumulus nie obsługuje tej stacji, stąd wszelkie przerwy w łączności ze stacją generują luki w cumulusie, dlatego należy w ustawieniach HWPro zaznaczyć "high speed connection mode". Lepiej archiwizować dane ze stacji co kilka dni.
2. W pliku currdat.lst nie ma danych o wind gust (porywie) Dostępne są dane tylko windspeed o niższej wartości (nawet do 15 km/h niższe od porywu). Porywy zapisywane są w historii HWpro (minimalny interwał 1min)
1. Instalujesz wymienione programy
2. Uruchamiasz HWPro i sprawdzasz lokalizację currdat.lst
3. Configuracja WUHU(jeśli dobrze pamiętam):
a) w oknie głównym zaznaczasz jakich jednostek używasz(metric)
b) w folderze WUHU utwórz plik Action.txt z tekstem: template:"C:\Program Files\WUHU\templates\WUHU_EW_CUMULUS.txt" "C:\Cumulus\data\EasyWeather.dat"
To są ścieżki dostępu do plików, więc sprawdź czy będzie tak samo u ciebie
c) w folderze templates w WUHU(utwórz go jeśli nie ma) umieść plik WUHU_EW_CUMULUS.txt (dodałem załącznik ale oryginalnie jest tu
http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=4344 )Są tu zapisane wartości i jednostki jakich ma używać Cumulus
d) Z okna głównego WUHU wybierz setup i tam zaznacz ścieżkę dostępu do currdat.lst Ja mam też zaznaczone opcje historii (załącznik setup)
c) z okna głównego wybierz Actions i tam po lewej stronie zaznacz opcję "On weather update" i zaraz niżej co ile sekund mają być przetwarzane dane (co 12 sekund odświeża stacja). Przy weather update jest menu Sound/Action, gdzie trzeba zaznaczyć ścieżkę do pliku Action.txt (załącznik)
Mam jeszcze kilka plików tekstowych w folderze wuhu ale nie wiem czy są wymagane a pobrałem je jako WUHU examples z tej lokalizacji
http://www.lissproductions.org/wuhu_manual/the-wuhu-software-manual/wuhu-download-page/Można uruchomić start w programie WUHU. Powinny pojawić się dane w oknie WUHU
4. Konfiguracja cumulusa
w ustawieniach stacji zaznacz to co w załączniku na czerwono
Jak nie działa to ponownie uruchom programy i sprawdź ścieżki dostępu. Jeśli działa to porównaj wskazania stacji, WUHU i cumulusa czy się zgadzają. Najwięcej problemów jest z wiatrem oraz ciśnieniem (ciśnienie przeliczane jest z cali i skokowo wykres wychodzi w cumulusie)
Przy większych problemach mogę przesłać cały folder WUHU, który można podmienić