Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Parę pytań o YoWindow+Davis  (Przeczytany 3619 razy)

Offline kwadrans

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Parę pytań o YoWindow+Davis
« dnia: 21 Czerwca, 2012, 15:15:34 »
Na początek witam wszystkich. To mój 1-wszy wątek.

Co mam i jak mam:

Mam dom na odludziu. Dookoła domu średnio po 70 metrów równej płaszczyzny.
Chcę mieć info o pogodzie w salonie na parterze. Mam okna na wschód zachód i północ.
Na narożniku wschód/północ (6 metrów od narożnika)  domu wyprowadziłem (w razie czego) zasilanie 230V. W zasadzie to jest pod zasilanie awaryjne kotłowni. Jakas drewtnia tam stanie.
W domu postawiony router na DSL (niedawno przeszedłem z neo na własnie dsl. Zasięg na zewnątrz będzie dobry. Dom w Apple, czyli iphony, ipady, MacBooki

Zdecydowałem się na Vantage ale mam parę pytań (nie bardzo mam pojęcie w tym temacie, prosze o wyrozumiałość)

1. Czy to moja konfabulacja czy kiedyś usłyszałem coś takiego że niektóre stacje mają taki bajer że wysyłają do stacji meteo w najbliższym mieście dane o aktualnej pogodzie a oni w zamian wysyłają do tej stacji prognozę?

2. Długo nie mogłem się zdecydować (ponad rok) jaką stację wybrać bo lubie efekciarskie bajery dlatego te wyświetlacze mnie nie rajcują, mało to czytelne, mieni się w oczach, ekran jak z zegarków z lat 80-tych. Ale dziś na forum ktoś podał link do jego danych meteo a tam była wklejona pogoda jakiegoś YoWindow. Ściągnąłem go i zobaczyłem w ustawieniach takie coś że niby można podać link do serwera własnej stacji. Jakbym wkleił fotkę w animację własnego domu i terenu to miałbym te swoje błyskotki efekciarskie:-). Czy po to to jest? Można to połączyć z Vantage?  Tylko w oknie YoWindow jest też prognoza. Jak podam swoją stację to skąd prognozę będę miał? Z tej mojej stacji? Czy ona tylko dane aktualne podaje?

3. Co to jest ten logger i weatherlink ? wszyscy piszą o tym ale nikt nie wyjaśnia co to jest. Muszę to mieć?
Nie chce wpinać się w komputer bezposrednio. Wyobrażam sobie to tak że stacja meteo wysyła sygnał do routera, ten na serwer a ja na kompie ściagam te dane przez internet (np ten YoWindow)

4. Jaką konfigurację Davisa muszę więc zamówić skoro już wiele wiecie:-) No i czy brać tą osłonę?

Pozdrawiam i przepraszam za ubytki w wiedzy:-)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Parę pytań o YoWindow+Davis
« dnia: 21 Czerwca, 2012, 15:15:34 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Parę pytań o YoWindow+Davis
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca, 2012, 07:52:53 »
[...]
1. Czy to moja konfabulacja czy kiedyś usłyszałem coś takiego że niektóre stacje mają taki bajer że wysyłają do stacji meteo w najbliższym mieście dane o aktualnej pogodzie a oni w zamian wysyłają do tej stacji prognozę?

To nie zupełnie jest tak, jak napisałeś  :)  Sądzę, że miałeś na myśli tzw. METEOTIME  :)  Wszystko na ten temat przeczytasz tutaj:

http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=57.0

[...] Ale dziś na forum ktoś podał link do jego danych meteo a tam była wklejona pogoda jakiegoś YoWindow. Ściągnąłem go i zobaczyłem w ustawieniach takie coś że niby można podać link do serwera własnej stacji. Jakbym wkleił fotkę w animację własnego domu i terenu to miałbym te swoje błyskotki efekciarskie:-). Czy po to to jest? Można to połączyć z Vantage?  Tylko w oknie YoWindow jest też prognoza. Jak podam swoją stację to skąd prognozę będę miał? Z tej mojej stacji? Czy ona tylko dane aktualne podaje?

Jeśli chodzi o YoWindow, to jest to internetowy serwis pogodowy. Aktualna pogoda jest generowana na podstawie wskazań 4380 referencyjnych stacji meteo wchodzących w skład systemu METAR, które rozlokowane są na całym świecie.
Natomiast prognoza pogody jest przewidywana w oparciu o dane:
1. Norweskiego Instytutu Meteo:
www.yr.no/sted/Polen/
oraz
2. NWS - National Weather Service:
http://weather.noaa.gov/weather/PL_cc.html

Na naszym forum też są prognozy dla wielu miejscowości w oparciu o serwis YoWindow:

http://stacje-pogody.pl/prognoza_pogody.html

Ponieważ sam nie posiadam stacji, która pozwalałaby na wysyłanie danych do jakiegoś serwisu, to nie interesowałem się tym problemem. Jednakże po wejściu na ten serwis okazuje się, że jest to jak najbardziej możliwe:
http://yowindow.com/pws.php
Jest tam opis jak to zrobić  :)
Prawdą jest też, że można wkleić do okna programu własne zdjęcie, np. okolicy domu, zamiast motywów dedykowanych przez autorów programu.

Co do pozostałych Twoich pytań, oddam pałeczkę tym, którzy posiadają Davis'a. Oni z pewnością lepiej Ci wytłumaczą o co chodzi  :)
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca, 2012, 08:41:59 wysłana przez Serenator »