Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Weather Underground  (Przeczytany 86367 razy)

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Weather Underground
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Październik, 2014, 15:33:05 »
Po kolejnej zmianie na WU, pojawiła się możliwość przesyłania danych ze stacji Netatmo. 

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #60 dnia: 10 Październik, 2014, 15:33:05 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Kwiecień, 2015, 16:49:19 »
Wątek - jak założyć swoje konto oraz zarejestrować stację w sieci Weather Underground - część dotycząca rejestracji stacji dotyczy modelu HP 1000/1001
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień, 2015, 17:53:43 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #63 dnia: 15 Kwiecień, 2015, 11:50:10 »
Koniec classic wunderground 04.05.2015. To dopiero pech. Trzeba będzie się do tej niedopracowanej nowej wesji przyzwyczaić :(
http://classic.wunderground.com/blog/admin/comment.html?entrynum=5

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #64 dnia: 15 Kwiecień, 2015, 12:07:23 »
Koniec classic wunderground 04.05.2015. To dopiero pech. (...)

Jak to nazwali - www.classic.wunderground.com przechodzi na emeryturę po 15-stu latach pracy z nami z uwagi na cięcie kosztów ;)

W razie kłopotów po odejściu "classic" można szukać pomocy pod adresem help@wunderground.com  ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień, 2015, 12:11:40 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Waldi

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • WSP 3080 z Cumulus 1.9.4
  • Typ stacji: WH2080 (Hyundai WSP 3080 R WIND)
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Lipiec, 2015, 10:16:51 »
Witam
Mam pytanie - przez dwa dni moja stacja nie wysyłała danych do Weather Underground, gdyż nie miałem dostępu do internetu. Dane oczywiście zapisały się w pamięci stacji i zostały sczytane przez Cumulusa. Czy istnieje możliwość dogrania ich do Underground, a jeżeli tak to jak to zrobić.
Pozdrawiam

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Lipiec, 2015, 13:34:10 »
Witam
Mam pytanie - przez dwa dni moja stacja nie wysyłała danych do Weather Underground, gdyż nie miałem dostępu do internetu. Dane oczywiście zapisały się w pamięci stacji i zostały sczytane przez Cumulusa. Czy istnieje możliwość dogrania ich do Underground, a jeżeli tak to jak to zrobić.

Nie, nie ma takiej możliwości. Jedyne korekty jakie możesz wprowadzić to "wycinanie" wskazanych ręcznie pojedynczych rekordów z tabeli pomiarów które już zostały zapisane na serwerze WU.

;)

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #67 dnia: 06 Lipiec, 2015, 15:36:56 »
Witam
Pozdrawiam
Tak - można to zrobić (nie wiem czy w dalszym ciągu to działa) - ale robiłem już tak kilka razy. Należy w tym celu wyłączyć Cumulusa, ręcznie zmienić datę w plikach w katalogu "Cumulus/data" na taką aby odpowiadała tej z ostatniego "wczytu" do WU. Nie wiem dokładnie w jakich to plikach - w kilku jest data ostatniej "wysyłki" danych (zaraz na początku pliku). Najprawdopodobniej chodzi jednak o plik today.ini, w którym w sekcji [General] jest wpis "Timestamp=" i tu należy wpisać odpowiednią godzinę. Oczywiście w Cumulusie musi być zaznaczona opcja "Catch Up" aby były wysyłane dane z pamięci. U mnie to działało - dane były wysyłane tak jakby Cumulus nie był włączany od tego wpisanego czasu.
Tyle jeżeli chodzi o procedurę jaką ja kiedyś stosowałem (chyba z 2 lata temu ostatnio). Nie wiem czy to jeszcze działa ponieważ u mnie od chyba ponad roku nie dział ta opcja "Catch Up". Po prostu Cumulus nie wysyła danych z pamięci. Nie wiem co jest tego powodem - tu moje pytanie - jak jest u Was z tym? Nie jest to dla mnie takie bardzo ważne ponieważ w zasadzie przestoje stacji u mnie nie występują. Wszystko działa 24h/7d zasilane UPS'em. Ale czasami może się przydać to wysyłanie.

Jak jest z tym "Catch Up" - działa to u Was?

Offline Dador

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #68 dnia: 06 Lipiec, 2015, 15:54:32 »
Jak włączę cumulus po jakimś czasie, to w głównym oknie miga dioda catch up. Wydaje mi się też, że nadpisuje dane na WU. Jakoś nie przywiązywałem do tego uwagi, ale chyba to działa. Nie mam "dziur" w pomiarach w WU.

A propos, u Was też nie ma danych ze stacji synoptycznych na głównej mapie? Straciły się ponad tydzień temu, i nie wracają :(

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #69 dnia: 06 Lipiec, 2015, 18:55:32 »
No u mnie właśnie nie miga dioda i nie nadpisuje danych z pamięci - właśnie nie wiem dlaczego - co się z tym stało?
Nie wiem czy to zależy od wersji Cumulusa, czy coś stało się ze stacją (jej  pamięcią) ?

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #70 dnia: 06 Lipiec, 2015, 22:33:06 »
Nie, nie ma takiej możliwości. Jedyne korekty jakie możesz wprowadzić to "wycinanie" wskazanych ręcznie pojedynczych rekordów z tabeli pomiarów które już zostały zapisane na serwerze WU.

Sorry, zafiksowałem się na HP 1001 - tutaj nie ma takiej opcji.  ;)

(...) A propos, u Was też nie ma danych ze stacji synoptycznych na głównej mapie? Straciły się ponad tydzień temu, i nie wracają :(

Obsłudze WU znany jest ten problem - pracują nad jego rozwiązaniem. Stacje IMGW nie ładują się do wundermap. Pomiary ze stacji lotniskowych są jednak odbierane i archiwizowane. Stację można np znaleźć - znając kod takiej stacji (np EPKT -Katowice Pyrzowice) lub poprzez link prognozy pogody (forecast) - dowolnej PWS. Przykład dla PWS w Rybniku:

1. wywołać PWS: http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=ILSKIERY3

2. kliknąć w link "Forecast for Rybnik, śLąSKIE" - otrzymamy: http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/hdfForecast?query=50.087%2C18.527&sp=ILSKIERY3

3. kliknąć w link  "Change Station" - otrzymamy mapkę i listę PWS w tym stacje lotniskowe - zmniejszając teraz powiększenie interaktywnej mapki i przesuwając jej widok po terenie Polski można dotrzeć do każdego AirPort-u. Stacje lotniskowe na liście stacji oznakowane sylwetką samolotu.

Mamy więc dostęp do kokpitów stacji lotniskowych - przykład :

http://www.wunderground.com/history/airport/EPKT/2015/07/06/DailyHistory.html?req_city=Pyrzowice&req_statename=Polska&reqdb.zip=00000&reqdb.magic=3&reqdb.wmo=12555

lub opcja z forecast:

http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=EPKT

- oraz do widoku na interaktywnej mapie jak wyżej.

;)

« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec, 2015, 22:57:27 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #71 dnia: 06 Lipiec, 2015, 23:33:56 »
(...) A propos, u Was też nie ma danych ze stacji synoptycznych na głównej mapie? Straciły się ponad tydzień temu, i nie wracają

Trochę ich (patrz: WU) "podeptałem" i stacje zaczęły pokazywać się na mapie głównej wundermap wraz z ikonkami pogody  ;)

Offline Dador

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #72 dnia: 07 Lipiec, 2015, 06:18:00 »
Trochę ich (patrz: WU) "podeptałem" i stacje zaczęły pokazywać się na mapie głównej wundermap wraz z ikonkami pogody  ;)

Skuteczny masz but, bo już działa. Dzięki ;)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #74 dnia: 15 Listopad, 2015, 16:58:51 »
 @Artz

... dla jasności uzupełnię jeszcze info ws. prezentacji max porywów wiatru na WU w summary - dziennym i miesięcznym:

1. w summary dziennym patrz: tabelka - zapisywane są najwyższe wartości porywów wiatru - spośród przesłanych np przez HP 1001  co 16 sekund pakietów - każdy mniejszy od poprzedniej wartości poryw wiatru jest "zacierany" w tabelce poprzez utrwalenie najwyższej kolejnej wartości

2. w summary dziennym patrz: graf wiatru - prezentowane są średnie z maksymalnych wartości porywów uzyskane z uśrednienia wszystkich przesłanych pakietów w czasie ustalonego przez Ciebie interwału zapisu danych na WU np. 10 minut - i wtedy na grafie pojawi się  wartość średnia z 38-miu pakietów ponieważ ---> 10 min = 600s / 16s = 38 a 16s to interwał wysyłania pakietów z HP1001 do WU.

------

3. w summary miesięcznym patrz: tabelka - zapisywane są najwyższe wartości porywów wiatru - spośród przesłanych np przez HP 1001  co 16 sekund pakietów (dla HP 1001) - każdy większy od poprzedniej wartości poryw wiatru "zaciera" w tabelce poprzednią wartość poprzez utrwalenie najwyższej kolejnej wartości - czyli jest tak jak dla summary dziennego - jeszcze inaczej ujmując, zaciągnięta do tej tabelki jest najwyższa wartość z tabelek dziennych utworzonych w okresie miesiąca  ;)

4. w summary miesięcznym patrz: graf wiatru - prezentowane są maksymalne wartości porywów z każdego dnia - uzyskane z przeniesienia wartości z tabelek summary dziennych - odmiennie niż dla summary dziennego patrz pkt 2.

Wniosek: chcąc szybko dotrzeć do wartości max porywów wiatru w danym dniu, tygodniu, miesiącu, roku - należy korzystać z odczytów w tabelkach summary a nie z grafów - w tabelkach są rzeczywiste a nie uśrednione wartości pomiarów dokonanych przez stacje pogody - stąd Twój dylemat, że nie możesz znaleźć każdorazowo na grafach dziennych wartości pokazywanych w tabelkach.

... uff...    ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad, 2015, 18:13:47 wysłana przez Rychu_Świbno »