Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja do przewidywania deszczu  (Przeczytany 5315 razy)

Offline Dashofer

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Stacja do przewidywania deszczu
« dnia: 03 Lipca, 2012, 08:37:53 »
Witam!!!
Z tego co zauważyłem na tym forum jest mnóstwo osób, które potrafią dobrze doradzić zakup optymalnej stacji pogodowej i dlatego tu piszę.

Szukam stacji, która ma służyć w głównej mierze do przewidywania pogody!
Chciałem zrobić prezent kuzynowi, którego praca i dzień zależy od warunków
pogodowych tz. czy będzie padało czy nie!! także żeby ułatwić mu życie
chciałem mu nabyć stację pogody.

Co do szczegółów:
- Kuzyn mieszka w domku jednorodzinnym, z dala od miejskiego zgiełku i zakłóceń o jakich już czytałem na tym forum, że mają wpływ na odczyty w
stacjach bezprzewodowych.
- Cenowo chciałbym się zmieścić w 500zł.
- Dobrze jak by była łatwa w montażu jak i obsłudze, ponieważ nie sądzę by jakoś chciał się zająć dogłębną analizą pogody.
- Zasadniczo po zamontowaniu ma działać i pokazywać mu jak w danym dniu/tygodniu będą wyglądały opady i to jest najważniejsze!

Bardzo proszę o wskazanie odpowiedniej do mojego opisu stacji pogody.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja do przewidywania deszczu
« dnia: 03 Lipca, 2012, 08:37:53 »

Offline apek

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Auriol H13726, Auriol Z31130-RX, Auriol Z32171A-RX, Auriol 114324-15-03-RX, Eurochron EFWS 2900
Odp: Stacja do przewidywania deszczu
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipca, 2012, 22:05:04 »
Pamiętaj, że żadna stacja pogody nie ma 100% sprawdzalności i producent zastrzega w instrukcji, że nie ponosi odpowiedzialności za to, że nie "przewidzi" dobrze pogody. W mojej producent zastrzegł, że sprawdzalność wynosi max. 75%. Co do najlepszej stacji, proponuję powertować to forum, a z pewnością znajdziesz jakąś ciekawą propozycję do Twojego limitu cenowego. Pozdrawiam.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipca, 2012, 20:17:53 »
Pamiętaj także, że stacje pogody raczej służą do tego aby obserwować bieżące warunki niż prognozować przyszłe. Prognoza pogody w prostych stacja bazuje tylko na wskazaniach ciśnienia i jest to raczej dodatek a nie główna funkcja. W droższych takich jak np davis, algorytmy prognozy są bardziej skomplikowane i obejmują więcej zmiennych, ale to i tak nie sprawdza się tak jak profesjonalna prognoza synoptyczna. Żeby zrobić użytek z prognozy wygenerowanej  w Davisie, trzeba mieć trochę wiedzy synoptycznej. Jest to narzędzie, które może wspomagać w prognozowani, ale nigdy samo nie zrobi dobrej prognozy na następny dzień.

W grę wchodzą ewentualnie stacje które odbierają sygnał meteotime, ale z tego co wiem dla polskich miast prognozy są słabo rozwinięte. Na pewno Parasol coś więcej napisze, bo to nie moja specjalność.

Offline Dashofer

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipca, 2012, 14:03:39 »
Dziękuję za zobrazowanie tematu, trochę poczytałem więcej na forum i faktycznie do takich urządzeń warto też włożyć trochę swoich analiz a na co nie liczę w przypadku, o którym pisałem. Pozdrawiam serdecznie!