Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Abatronic 02047  (Przeczytany 5842 razy)

Offline jklo

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: WH2080
Abatronic 02047
« dnia: 22 Lipca, 2012, 17:24:07 »
Witam Wszystkich.
Jestem tutaj nowym na forum to mój pierwszy post. :)
A więc ok. 4 m-cy temu zakupiłem stacja Abatronic AB 02-049 (WH2080) na częstotliwości 433 działała pięknie nic dodać nic ująć. W lipcu popsuł się miernik ciśnienia, więc odesłałem do reklamacji. Gość z serwisu zadzwonił i powiedział, że to nie jest do naprawienia, bo to stara częstotliwość i są problemy z podzespołami. Zaproponował mi wymianę na inną stacje, zgodziłem się. W zamian dostałem stacje Abatronic 02047 tą z dotykowym wyświetlaczem.
I tutaj kila moich spostrzeżeń co do jej działania.
Czujnik zewnętrzny gdy nie łapie sygnału DCF w każdej pełnej godzinie nie przesyła danych. Na wyświetlaczu pojawiają się kreski i trwa to dość długo. Po poczytaniu na forum przestawiłem czujnik tak, że sygnał DCF jest na ful (3 kreski). Przesyłane dane w każdej pełnej godzinie przez 4 minuty nie zmieniają się ( ale niema już kresek), co oznacza, że jest chyba synchronizacja czasu jak już pisali inni na forum. Nie dawało mi to spokoju, więc zadzwoniłem do serwisu i niestety tak mają te stacje, gdy jest synchronizacja czasu dane są nieprzesyłane.
Nie wiem jak było w Abatronic AB 02-049 (WH2080) bo nigdy nie zwracałem na to uwagi.
To by było na tyle moich spostrzeżeń.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Abatronic 02047
« dnia: 22 Lipca, 2012, 17:24:07 »

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
Odp: Abatronic 02047
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca, 2012, 19:31:23 »
A od kiedy to czujnik ciśnienia nadaje na jakiejśkolwiek częstotliwości? Przecież znajduje się w bazie, nie wiem czy dobrze zrobiłeś, może lepiej było poszukać samej bazy do 02 049 niż zgadzać się na wymiane. Nie wiem czy stacja jest lepsza pomimo lepszego pasma.

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Abatronic 02047
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca, 2012, 22:22:23 »
Po poczytaniu na forum przestawiłem czujnik tak, że sygnał DCF jest na ful (3 kreski).

W tym modelu antenka z 3 kreseczkami raczej nie oznacza mocy sygnału DCF. Jest to po prostu piktogram informujący, że stacja odbiera tenże sygnał.

Przesyłane dane w każdej pełnej godzinie przez 4 minuty nie zmieniają się ( ale niema już kresek), co oznacza, że jest chyba synchronizacja czasu jak już pisali inni na forum.

Jeśli stacja odbiera nowe dane już po 4 minutach to masz i tak fajnie. U mnie trwa to z reguły 6-8 minut. Dość irytujące, gdyż taka przerwa często tworzy duży skok na wykresach, np. podczas burz.